Печат недеље

Неће бити заборава

„Не волим да говорим о ‚Небеској Србији‘, али подсећам да је 1321. године умро краљ Милутин и да сад, седам векова након тога, треба да видимо шта смо урадили од онога што је он урадио и шта треба да учинимо како бисмо обезбедили будућност наше деце“, рекао је премијер Александар Вучић на откривању споменика краљу Милутину у центру Грачанице.
Уз поруку да свако министарство има обавезу да води рачуна о сваком месту на Косову и Метохији, Вучић је рекао да неће оставити нити заборавити ниједно село на Косову и Метохији и поручио да влада Србије чини све како би „наша позиција била чвршћа и боља“.
Приликом посете Косовском Поморављу, Вучић је отворио ново породилиште у Пасјану и најавио отварање Канцеларије владе Србије, док је у Штрпцу апеловао на Србе да не продају своје куће и имања, да остану на своме на Косову и Метохији. Влада и држава Србија ће, како је рекао, учинити све да им обезбеде услове за нормалан живот и бољу будућност.

Би-Би-Си шпијунира

Британски јавни сервис Би-Би-Си „надзирао је“ током 2013. и 2014. електронску пошту 148 својих запослених, што је једног од њих навело да корпорацију оптужи да своје раднике третира као „непријатеље“. Верује се да је надзор уведен због цурења информације у вези са планом Би-Би-Сија да због финансијске штедње значајно смањи број запослених. Би-Би-Си њуз најавио је прошле године да ће укинути 415 радних места да би до 2017. уштедео око 48 милиона фунти. Од 148 случајева надзора, 46 налога је прегледано како би се повиновало захтевима издатим у складу са Законом о заштити података и слободи информација, док је у 102 случаја то учињено из „интерних разлога“. Мејл онлајн је децембра 2013. објавио да је Би-Би-Си у периоду од 2009. до 2013. шпијунирао електронску пошту својих запослених у 140 случајева. Један од запослених у овој компанији, који је желео да остане анониман, рекао је да „Би-Би-Си има право да надзире њихову пошту“ и да „сви знају да се то дешава, али да није лагодно када се помисли које су стварне размере тога“.

Испланирана смрт?

„Стејт департман је устанике из Доњецке Народне Републике оптужио да су гађали и погодили аутобус код Волновахе. Само, (Џен) Псаки је ту оптужбу имала написану 24 сата пре тог догађаја“, написао је свом твитер налогу потпредседник владе Русије Дмитриј Рогозин, изразивши сумњу да је Вашингтон, у најмању руку, унапред знао да ће на југу бивше Доњецке области, бити „погођен путнички аутобус“.
„Псаки је портпарол америчке дипломатије, а њена заменица Мери Харф је на брифингу за новинаре прочитала да су путнички аутобус код Волновахе погодили ‚сепаратисти‘. Још је – што је и било главно – оптужила Русију за погоршавање ситуације у Донбасу“, написао је Рогозин.
Једанаест људи је погинуло на истоку Украјине, када је гранатама погођен аутобус близу контролног пункта украјинских војних снага. Тужилаштво Доњецка навело је да је „више од 40 ракета ‚Град‘ испаљено, и да је више њих погодило аутобус“. У једном извештају стоји да је аутобус превозио цивиле из Мариупоља.

Француска и напади на ИСИС

Председник Француске Франсоа Оланд најавио је да је носач авиона Шарл де Гол спреман за употребу у војним операцијама против Исламске Државе у Ираку. Овај ратни брод деловаће у сарадњи са осталим коалиционим снагама које се боре против исламских екстремиста. У говору на броду одржаном у среду, Оланд је својим војницима рекао да напад на Шарли ебдо „оправдава присуство нашег носача авиона“. „Захваљујући Шарлу де Голу, имаћемо обавештајне податке, а можда ћемо спроводити и операције у Ираку“, казао је. Овај носач авиона на нуклеарни погон најважнији је брод у саставу француске флоте и тренутно крстари водама у близини Азурне обале.

Опао профит Монсанта

Компанија „Монсанто“ саопштила је да јој је у првом фискалном кварталу профит опао за 34 одсто. Фирма са седиштем у Сент Луису пријавила је профит од 243 милиона долара, односно 50 центи по деоници, што је пад са 368 милиона долара, или 69 центи по деоници у истом периоду прошле године. Иако је профит ове фирме опао, пао је мање него што је Вол Стрит то предвиђао, процењујући да ће износити 34 цента по акцији.

Одбачен захтев Тужилаштва

Расправно веће Хашког трибунала одбило је захтев Тужилаштва да врати Војислава Шешеља са привремене слободе у судски притвор. У истој одлуци Расправно веће се прогласило ненадлежним за Шешељев захтев да због недозвољеног понашања буде кажњен главни тужилац Серж Брамерц.
Према оцени овог већа, Тужилаштво се у свом захтеву служило са две врсте аргумената. Прва се односила на критике судске одлуке од 6. новембра 2014. да се Шешељ пусти на привремену слободу, а у другој се наводе чињенице које показују, по ставу Тужилаштва, да је оптужени прекршио услове пуштања на слободу.
Веће се прогласило ненадлежним за прву категорију аргумената и навело да тужилац може да критикује одлуку судског већа коју сматра мањкавом само путем жалбе.

Српска Колинда?

Према анкети коју је београдски дневник Ало спровео међу својим читаоцима после избора Колинде Грабар Китановић за председницу Хрватске, на чело Србије би на наредним изборима могла да дође жена, и то садашња министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. У испитивању она је освојила 19 одсто гласова, испред председнице ДСС Санде Рашковић Ивић, која је добила 11 одсто гласова. Михајловићева је рекла да није размишљала о кандидатури за председницу Републике, али да јој је драго када грађани виде колики труд и енергију улаже да поправи и учини бољим живот у Србији. „Србија је спремна да постане стабилна, марљива, модерна и цењена у свету. Само о томе размишљам и на томе вредно радим. То је мој циљ“, додала је она. У анкети коју је дневник Данас спровео међу модним делатницима у Србији о томе ко има бољи стил, Михајловићева или Грабар Китаровић, један од одговора је био да су Михајловићкини „деколтеи забрињавајући, колико и црно-беле комбинације на којима инсистира Колинда Грабар Китаровић“. „Обе указују јаком естрадном шминком да су нам обе земље у великим економским бедастоћама. Ангела Меркел нема потребе да се шминка и улепшава за своје гласаче“, додаје се у овом коментару.

Јапан се наоружава

Влада Јапана усвојила је највећи војни буџет у последњих седамдесет година, што одскаче од пацифистичког Устава ове земље. Овај потез представља показивање силе пред њиховим врло милитаризованим суседима. Кабинет премијера Шинзо Абеа усвојио је одбрамбени буџет без преседана у висини од 42 милијарде долара. Токио планира да купи шест ловаца пете генерације типа Ф-35А, затим пет тилт-ротор авиона В22, као и флоту америчких дронова Глобал хоук. До овог повећања војног буџета долази усред све већих напетости између Јапана и Кине око територијалних спорова у Источном кинеском мору.

2 коментара

 1. Да би једна држава успешно функционисала, основно је, да се поштује и СПРОВОДИ У ДЕЛО, највиши државни акт – Устав те државе, као и целокупно законодавство те државе, које је произашло из највишег државног акта, у противном, та држава ће бити изложена утицајима свега и свачега, што неминовно води њеном безвлашћу, урушавању и доводи у питање и сам опстанак, једне такве творевине.

  Овде ћу да изнесем велики проблем стварне Србије о коме, по свему виђеноме нико не води рачуна, нити је узео да га реши.

  Неки дан купила сам фарбу за косу под називом “Beauty color – sense” и прочитала упутства која пишу на самој кутији.
  Упутства наведеног производа, на коме пише ” Made in EU “, односно, да је произведен у ЕУ, без навођења земље порекла ЕУ-е,
  а сви основни подаци о производу исписани су на осам различитих језика, са скраћеницама за њихове називе:
  BG, EN,HU,MK,SR, ALB,TR,AR.

  MK- текст је писан ћириличним писмом, што и јесте њихово писмо.
  SR- односно текст за РС је свуда исписан ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ.

  Следећи производ који сам купила у нашој продавници је сијалица под називом ” PROSTO sijalica sa užarenim vlaknom”,где за земљу порекла-пише Кина а за увозника – “Elementa d.o.o. Subotica, o24/686-270”.

  Сви основни подаци за овај производ, исписани су на три различита језика, са скраћеницама за њихове називе:
  SRB, HU, GB.

  “SRB” – текст за РС, свуда је исписан на латиничном писму.

  На основу горе изнесеног, питам представнике ВЛАДЕ Србије и НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ, који су

  према члану 124. Устава РС

  (који каже: ВЛАДА је одговорна Народној скупштини за политику РС, за ИЗВРШАВАЊЕ закона и других општих аката Народне скупштине, као и за рад органа државне управе),

  одговорни за спровођење уставности и законитости наше земље.

  Овде наводим члан 10. Устава РС, који гласи:

  Језик и писмо

  У Републици Србији у СЛУЖБЕНОЈ УПОТРЕБИ СУ СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЧНО ПИСМО!

  На основу горе аргументованих података, а то је само ситница у односу на многе сличне проблеме, УПОЗОРАВАМ одговорне представнике Српског народа као и одговорне представнике свих наших грађана, да изнесу своје ставове о ПРОТИВ-УСТАВНИМ И ПРОТИВ ЗАКОНИТИМ ДЕЛИМА, који се спроводе у нашој држави, на очиглед нас свих!

 2. Premijer Vučić daje izjave šakom i kapom, naravno i ničim potkrepljena obećanja da će vlada učiniti sve da se suštinski poboljša i obezbedi siguran život narodu na Kosovu.O kojim konkretnim merama govori, to nam neće reći, jer nije naivan da kaže da čini samo ono što mu kažu predstavnici EU i Amerika.Priznali mi ili ne Kosovo je država priznata od većine evropskih zemalja, i zašto više otvoreno ne kaže okvirne mogućnosti za pomoć srpsom narodu na Kosovu.Toliko izjava sa toliko opštih mesta ne mogu da smisle ni estradne zvezde.NJegovi savetnici, ni zavodu ne bi zaradili da nekim slučajem rade za recimo Tonija Blera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *