Mекалистер: Србиjа да усагласи спољну политику са EУ

 Србиjа треба да настави са унутрашњим реформама и да усклади спољну политику са Eвропском униjом, укључуjући и став према Русиjи, наведено jе у првоj верзиjи нацрта резолуциjе о Србиjи коjу jе припремио известилац Eвропског парламента Деjвид Mекалистер.

“Парламент поздравља посвећеност владе Србиjе европским интеграциjама и активном спровођењу друштвено-економских реформи”, каже се у документу коjи ће се касниjе овог месеца наћи пред члановима Спољнополитичког комитета EП.

У нацрту резолуциjе се указуjе да jе темељна примена усвоjених реформских закона кључни индикатор успеха процеса интеграциjа и да jе неопходан даљи напредак на реформи правосуђа како би што пре била отворена поглавља 23 и 24 преговарачког процеса коjа се односе на владавину права.
“Позивамо Србиjу да усклади своjу спољну и безбедносну политику са EУ, укључуjући и политику према Русиjи, уз жаљење што се Србиjа ниjе придружила рестриктивним мерама према Русиjи”, пише у нацрту.

Kада jе реч о диjалогу о нормализациjи односа Београда и Приштине, Mекалистеров нацрт констауjе да jе оваj процеш током прошле године био успорен, због избора у Србиjи и на Kосову, уз позив да се диjалог на високом политичком нивоу што пре настави.
“Подвлачимо да преговарачки оквир захтева напредак у процесу нормализациjе под поглављем 35 паралелно са напретком осталих поглавља, као и да поглавље 35 треба отворити међу првима”, стоjи у документу.

Mекалистер jе похвалио Србиjу због унапређења регионалних односа и у том смислу посебно поменуо посету албанског премиjера Eдиjа Раме Београду у новембру ове године.

Србиjа се такође похваљуjе због усваjања Стратегиjе против дискриминациjе и успешног одржавања Параде поноса у септембру.

Kада jе реч о борби против корупциjе, уз похвале због покретања неколико процеса корупциjе на високом нивоу, каже се да jе неопходан значаjан напор да се правни оквир у потпуности примени, уз додељивање адекватних ресурса антикорупционим телима.
“Цурење података из истрага у медиjе су извор озбиљне забринутости због кршења претпоставке о невиности и треба да буду истражено у складу са законом”, пише у нацрту.

Забринутост се изражава и због погоршања услова за пуно изражавање слободе мишљења у Србиjи и претњи новинарима, уз захтев да се власнички односи у медиjима учине транспарентним.

Нацрт резолуциjе садржи и критику на рачун члана 234 Kривичног законика коjи се односи на злоупотребу службеног положаjа, уз упозорење да оваj члан и даље дозвољава сувише широку интерпретациjу.

На краjу, Србиjа се позива да што пре усклади своjу енергетску политику са европским правилима и да што пре приступи реконструкциjи Србиjагаса како би се омогућила конкурентност у овом сектору.

Mекалистер ће нацрт представити члановима Спољнополитичког комитета 19. jануара, а он ће, након два круга расправе и подношења амандмана, у коначном облику бити усвоjен на пленарном заседању у марту.

3 коментара

 1. Krajne drsko i bezobrazno!!
  Otvoren zahtijev za neprijatelstvo prema Rusiji!
  Otvoreno priznanje da “politika” mora da radi suprotno od volje naroda po pitanju Kosmeta! ” Proces izmedju Beograda i Pristine je usporen zbog izbora u Srbiji i Kosovu”
  Kada izbori prodju “izabrani” mogu da nastave predaju ili prodaju Kosmeta!!
  Srbiji se prigovara zbog ” krsenja pretpostavke o nevinosti”……..a to sto se Seselju sudi vec 12 (dvanest ) godina jeste krsenje logike i zdrave pameti plus krsenje svih pravnih normi civiliziranog svijeta.
  Pohvala stize zbog parade ponosa!!! Itd, itd………
  PROBUDI SE NARODE, E. U. itekako ima alternativu. Sta rade SRPSKI INTELEKTUALCI, PATRIOTE, CRKVA……….netko mora predvoditi NAROD i dovesti na vlast one koji ce sluziti i Narodu i Otadzbini, a ne biti sluge ………………………

 2. Da se na zamajavamo…”tajna” ovakve rezolucija, nacrta, krokija šta li već – je u tragikomičnosti, nebuloznosti, samoiritantnosti po smislu, izvoru, izgovoru, izboru, poruci, suštini, nesadržajnosti, nesuvislosti …
  Ovakvu intelektualno nisku besmislenu misaonu konstrukciju, nije mogao da osmisli NIKO, NIKO KAO “MI” i ONI ZAJEDNO-neonaci leševi u “vampir” liku i ne-delu novog poretka, “projektu” ZAMALKICE uspelom, da se XXXL nije malo-mnogo zaigrao nego što je SMEO i UMEO … e, TAKO na svakom koraku – “problemi”!
  Da zumiramo rezoluciju, šta li već:
  – svi NISU priznali “kosovsku nato-teror-narko-naci tvorevinu”, a kako bi deliće priznali – nema METOHIJE, naprimer… slušaj šiptarske baliste o neuspehu “Njine” spoljne politike, ne B92, N1…naprimer…
  – onda poglavlje 35 nije problem za Srbiju radi EU, što proizilazi iz predhodnog nepriznavanja, naprimer…
  – MI predsedavamo jednom “važnom” institucijom EU,eto usaglašenosti… naprimer…
  – sa Rusima smo “prekinuli” Južni tok, zbog SAMO-PUCNJA u stomak EU… i tu smo usaglašeni… da vi’iš Austrijance, Mađare… ala psuju EU i Angelu Marks-Englez(jeste…)…važno da nije kroz Sriju… naprimer…
  – sankcije ka Rusiji su kad ništa ne izvoziš, zabraniš pristup bankama koje nemaju kamate od 60% do 152% i više, a kad ne uvodimo je ZBOG EU, jer nebi mogle da “švercuju” bez nas svoje proizvode… usaglašeno… naprimer…
  – ukrajinsku teritoriju PRIZNAJEMO onoliko koliko EU priznaje Evropu i Ugrajinu i SRBIJU i svaku teritoriju, ni manju – ni višu… i TO je USAGLAŠENO, naprimer…
  Do… nema kraja, al’ ni potrebe.
  Inkvizicija je deo PRAKSE “teorije zavere”, kao što je i ATLANTIDA otrežnjujuća “teorija i praksa” nestajanja i relativnosti moći i svemoći… naprimer.
  Slava mislećima i savesnim u Evropi,”… naprimer.
  Oni “vide” mnoge probleme – postojeće i nadolazeće, te OVO – neće “proći”… zbog “sebe” i “svojih”… naprimer.
  BLAGO Onima koji su uspeli da “zaspu” u ovih DVADESETAK godina.
  BESPRIMERNO

 3. Тај нетко или нитко седи у кафићима и његова брига није Србија.
  Неможемо тражити међу НЕТКИМА већ морамо кренути у јединствену
  САБОРНУ целину за промену друштвене климе даће то нетко учинити.
  Чујем ДСС и Двери иду ка УЈЕДИЊАВАЈУ ПАТРИОТСКЕ СРБИЈЕ КОЈА НИЈЕ
  гласала за ове који имају већину од 25% бирача. Тражимо нове изборе пада видимо колико ће бирача изаћи да обави своју НАЦИОНАЛНУ ДУЖНОСТ ако и тад СНС добије 25% гласова онда Србија више нерађа РОДОЉУБЉЕ већ СРЕББРО ЉУБЉЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *