Mekalister: Srbija da usaglasi spoljnu politiku sa EU

 Srbija treba da nastavi sa unutrašnjim reformama i da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, uključujući i stav prema Rusiji, navedeno je u prvoj verziji nacrta rezolucije o Srbiji koju je pripremio izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

“Parlament pozdravlja posvećenost vlade Srbije evropskim integracijama i aktivnom sprovođenju društveno-ekonomskih reformi”, kaže se u dokumentu koji će se kasnije ovog meseca naći pred članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP.

U nacrtu rezolucije se ukazuje da je temeljna primena usvojenih reformskih zakona ključni indikator uspeha procesa integracija i da je neophodan dalji napredak na reformi pravosuđa kako bi što pre bila otvorena poglavlja 23 i 24 pregovaračkog procesa koja se odnose na vladavinu prava.
“Pozivamo Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji, uz žaljenje što se Srbija nije pridružila restriktivnim merama prema Rusiji”, piše u nacrtu.

Kada je reč o dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Mekalisterov nacrt konstauje da je ovaj proceš tokom prošle godine bio usporen, zbog izbora u Srbiji i na Kosovu, uz poziv da se dijalog na visokom političkom nivou što pre nastavi.
“Podvlačimo da pregovarački okvir zahteva napredak u procesu normalizacije pod poglavljem 35 paralelno sa napretkom ostalih poglavlja, kao i da poglavlje 35 treba otvoriti među prvima”, stoji u dokumentu.

Mekalister je pohvalio Srbiju zbog unapređenja regionalnih odnosa i u tom smislu posebno pomenuo posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu u novembru ove godine.

Srbija se takođe pohvaljuje zbog usvajanja Strategije protiv diskriminacije i uspešnog održavanja Parade ponosa u septembru.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, uz pohvale zbog pokretanja nekoliko procesa korupcije na visokom nivou, kaže se da je neophodan značajan napor da se pravni okvir u potpunosti primeni, uz dodeljivanje adekvatnih resursa antikorupcionim telima.
“Curenje podataka iz istraga u medije su izvor ozbiljne zabrinutosti zbog kršenja pretpostavke o nevinosti i treba da budu istraženo u skladu sa zakonom”, piše u nacrtu.

Zabrinutost se izražava i zbog pogoršanja uslova za puno izražavanje slobode mišljenja u Srbiji i pretnji novinarima, uz zahtev da se vlasnički odnosi u medijima učine transparentnim.

Nacrt rezolucije sadrži i kritiku na račun člana 234 Krivičnog zakonika koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja, uz upozorenje da ovaj član i dalje dozvoljava suviše široku interpretaciju.

Na kraju, Srbija se poziva da što pre uskladi svoju energetsku politiku sa evropskim pravilima i da što pre pristupi rekonstrukciji Srbijagasa kako bi se omogućila konkurentnost u ovom sektoru.

Mekalister će nacrt predstaviti članovima Spoljnopolitičkog komiteta 19. januara, a on će, nakon dva kruga rasprave i podnošenja amandmana, u konačnom obliku biti usvojen na plenarnom zasedanju u martu.

3 komentara

  1. Krajne drsko i bezobrazno!!
    Otvoren zahtijev za neprijatelstvo prema Rusiji!
    Otvoreno priznanje da “politika” mora da radi suprotno od volje naroda po pitanju Kosmeta! ” Proces izmedju Beograda i Pristine je usporen zbog izbora u Srbiji i Kosovu”
    Kada izbori prodju “izabrani” mogu da nastave predaju ili prodaju Kosmeta!!
    Srbiji se prigovara zbog ” krsenja pretpostavke o nevinosti”……..a to sto se Seselju sudi vec 12 (dvanest ) godina jeste krsenje logike i zdrave pameti plus krsenje svih pravnih normi civiliziranog svijeta.
    Pohvala stize zbog parade ponosa!!! Itd, itd………
    PROBUDI SE NARODE, E. U. itekako ima alternativu. Sta rade SRPSKI INTELEKTUALCI, PATRIOTE, CRKVA……….netko mora predvoditi NAROD i dovesti na vlast one koji ce sluziti i Narodu i Otadzbini, a ne biti sluge ………………………

  2. Da se na zamajavamo…”tajna” ovakve rezolucija, nacrta, krokija šta li već – je u tragikomičnosti, nebuloznosti, samoiritantnosti po smislu, izvoru, izgovoru, izboru, poruci, suštini, nesadržajnosti, nesuvislosti …
    Ovakvu intelektualno nisku besmislenu misaonu konstrukciju, nije mogao da osmisli NIKO, NIKO KAO “MI” i ONI ZAJEDNO-neonaci leševi u “vampir” liku i ne-delu novog poretka, “projektu” ZAMALKICE uspelom, da se XXXL nije malo-mnogo zaigrao nego što je SMEO i UMEO … e, TAKO na svakom koraku – “problemi”!
    Da zumiramo rezoluciju, šta li već:
    – svi NISU priznali “kosovsku nato-teror-narko-naci tvorevinu”, a kako bi deliće priznali – nema METOHIJE, naprimer… slušaj šiptarske baliste o neuspehu “Njine” spoljne politike, ne B92, N1…naprimer…
    – onda poglavlje 35 nije problem za Srbiju radi EU, što proizilazi iz predhodnog nepriznavanja, naprimer…
    – MI predsedavamo jednom “važnom” institucijom EU,eto usaglašenosti… naprimer…
    – sa Rusima smo “prekinuli” Južni tok, zbog SAMO-PUCNJA u stomak EU… i tu smo usaglašeni… da vi’iš Austrijance, Mađare… ala psuju EU i Angelu Marks-Englez(jeste…)…važno da nije kroz Sriju… naprimer…
    – sankcije ka Rusiji su kad ništa ne izvoziš, zabraniš pristup bankama koje nemaju kamate od 60% do 152% i više, a kad ne uvodimo je ZBOG EU, jer nebi mogle da “švercuju” bez nas svoje proizvode… usaglašeno… naprimer…
    – ukrajinsku teritoriju PRIZNAJEMO onoliko koliko EU priznaje Evropu i Ugrajinu i SRBIJU i svaku teritoriju, ni manju – ni višu… i TO je USAGLAŠENO, naprimer…
    Do… nema kraja, al’ ni potrebe.
    Inkvizicija je deo PRAKSE “teorije zavere”, kao što je i ATLANTIDA otrežnjujuća “teorija i praksa” nestajanja i relativnosti moći i svemoći… naprimer.
    Slava mislećima i savesnim u Evropi,”… naprimer.
    Oni “vide” mnoge probleme – postojeće i nadolazeće, te OVO – neće “proći”… zbog “sebe” i “svojih”… naprimer.
    BLAGO Onima koji su uspeli da “zaspu” u ovih DVADESETAK godina.
    BESPRIMERNO

  3. Taj netko ili nitko sedi u kafićima i njegova briga nije Srbija.
    Nemožemo tražiti među NETKIMA već moramo krenuti u jedinstvenu
    SABORNU celinu za promenu društvene klime daće to netko učiniti.
    Čujem DSS i Dveri idu ka UJEDINJAVAJU PATRIOTSKE SRBIJE KOJA NIJE
    glasala za ove koji imaju većinu od 25% birača. Tražimo nove izbore pada vidimo koliko će birača izaći da obavi svoju NACIONALNU DUŽNOST ako i tad SNS dobije 25% glasova onda Srbija više nerađa RODOLJUBLJE već SREBBRO LJUBLJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *