Pečat nedelje

Zvanična neistina o ubistvu Zorana Đinđića

U Beogradu je održana promocija knjige „Treći metak. Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića“ premijerovog ličnog pratioca koji je i sam teško ranjen u atentatu, Milana Veruovića, i novinara „Pečata“ Nikole Vrzića. Pored autora, na promociji su govorili i istoričar Čedomir Antić, profesor sudske medicine i obducent Zorana Đinđića dr Slobodan Savić, i advokat i bivši sudija Božo Prelević.
Zvanična istina o ubistvu Zorana Đinđića ne počiva ni na materijalnim dokazima ni na svedočenjima neposrednih očevidaca, rečeno je na promociji, gde se govorilo i o zabrinjavajućim propustima u veštačenjima ubistva na kojima je zvanična istina izgrađena, o neverovatnoj činjenici da samo u slučaju ubistva premijera Srbije nije izvršena rekonstrukcija tog zločina koja bi proverila šta se tačno dogodilo 12. marta 2003. godine, o političkoj pozadini koja se dotiče i zagovornika zvanične istine ubistva, ali i zapadnih krugova sa kojima je premijer Đinđić u poslednjim mesecima svog života došao u otvoreni sukob povodom Kosova i Metohije, Republike Srpske, Haškog tribunala…

Udar Treće Srbije

„Treća Srbija“ optužila je u utorak Srđu Popovića i njegovu organizaciju „Kanvas“ (Canvas) – specijalizovanu za izvođenje „obojenih revolucija“ po svetu, zbog čega je i dospela na listu terorističkih organizacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – da će, uz neke nevladine organizacije, kriminalne klanove i novinarska udruženja iz Vojvodine, „pokušati narednih meseci da destabilišu Srbiju i izazovu državni udar“. Neredi bi, kako tvrde iz „Treće Srbije“, trebalo da počnu u Vojvodini a onda da se prošire i po čitavoj Srbiji.
„Država treba da reaguje i proveri te navode“, odgovorio je na ovu optužbu Srđa Popović, odbacujući je.

Kosovo na olimpijadi

Međunarodni olimpijski komitet primio je Kosovo u punopravno članstvo u toj organizaciji, a Olimpijski komitet Srbije, iako je „izrazio nezadovoljstvo zbog ove odluke“, nije uložio i zvanični protest, rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah.
Izvršni komitet MOK-a prethodno je zaključio da Kosovo ispunjava uslove za prijem jer ga je priznalo više od 100 članica Ujedinjenih nacija, pri čemu, po Povelji MOK-a, članstvo u UN nije uslov za članstvo u svetskoj olimpijskoj organizaciji.
Srbija, inače, od 2002. godine nema nijednog člana MOK-a.

Umesto nekretninama, garantuju usevom

Umesto nekretnina koje su morali da stavljaju pod hipoteku, zahvaljujući Zakonu o predžetvenom finansiranju, poljoprivrednici će ubuduće koristiti svoje useve kao bankarsku garanciju za novac koji će dobiti pre žetve. Otplata kredita za setvu budućim rodom omogućiće paorima da do novca dođu pred setvu ratarskih kultura. Reč je o kratkoročnim sredstvima koja će, po rečima ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković, najviše značiti manjim poljoprivrednicima. Zakon o predžetvenom finansiranju deo je projekta Ministarstva poljoprivrede, Organizacije UN za hranu i poljoprivredu i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Senat objavio izveštaj o mučenju, optužuje CIA

Obaveštajni komitet američkog Senata objavio je rezime dugoočekivanog kongresnog izveštaja o tome kako je Centralna obaveštajna agencija (CIA) upotrebljavala torturu nad zatvorenicima posle terorističkih napada na Njujork i Vašington.
U objavljenom rezimeu izveštaja, koji ima ukupno oko 6.000 stranica, prvi put se iznose otkrića ovog komiteta nakon četvorogodišnje istrage, koja je koštala više od 40 miliona dolara.
„Pravo vreme za objavljivanje ovog izveštaja možda nikada neće doći. Nestabilnost koju danas vidimo neće biti rešena u mesecima ili godinama pred nama, ali on je previše važan da zauvek ostane u fioci“, rekla je predsedavajuća Komiteta, senatorka Dajan Fejnštajn.
U izveštaju se, pored ostalog, navodi da „upotreba pojačanih tehnika ispitivanja od strane CIA nije efikasan način za dolazak do informacija“, da „opravdanje za upotrebu ovih tehnika počiva na netačnim tvrdnjama o njihovoj efikasnosti“, da su „uslovi ispitivanja i zatvaranja zatočenika bili mnogo gori i brutalniji od onoga što je CIA tvrdila“ i da je „CIA aktivno izbegavala ili sprečavala kongresni nadzor ovog programa“.
„Obaveštajni i policijski zvaničnici ocenili su da su neke od (terorističkih) zavera za koje CIA tvrdi da je sprečila zahvaljujući pojačanim tehnikama ispitivanja bile ili neizvodljive, ili ideje koje nikada nisu dovedene na operativni nivo“, navodi se u izveštaju.

Merkelova, začepi gubicu

Francuski levičarski političar Žan-Lik Melanšon poručio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je ponovo opomenula Francusku i Italiju da ne čine dovoljno u stezanju svojih budžeta, da „začepi gubicu“.
„Začepite gubicu, gospođo Merkel! Francuska je slobodna. Bavite se svojim siromašnima i svojom uništenom opremom“, napisao je Melanšon na Tviteru odgovarajući na upozorenja Merkelove da ove dve zemlje treba da skrešu troškove.
„Evropska komisija jasno je dala do znanja da ono što je do sada stavljeno na sto nije dovoljno. Ja bih se sa tim složila“, rekla je Merkelova u intervjuu za Velt am zontag aludirajući na opomenu Komisije, koja je u novembru pozvala Francusku, Italiju i Belgiju da do marta naredne godine prilagode svoju potrošnju pravilima EU.
Portparol nemačke kancelarke Štefan Zibert rekao je za Dojče vele da poštuje pravo francuskog političara da slobodno izražava svoje mišljenje, ali da je mogao da izabere „prijateljskiju formulaciju“.
Francuski ministar finansija Mišel Sapen ocenio je da su Melanšonove ocene „nevaspitane, uvredljive i glupe“.
Melanšon, koji se kandidovao na francuskim predsedničkim izborima 2012, često glasno kritikuje Merkelovu i njenu politiku nazivajući je „ograničenom i vrlo dogmatičnom“.

Kanada šalje vojnu policiju u Ukrajinu da ojača bezbednost

Kanada će, u okviru sporazuma o saradnji koji je potpisan u ponedeljak, u Ukrajinu poslati svoju vojnu policiju kako bi pomogla u zaštiti teritorijalnog integriteta. Ministri odbrane dveju zemalja, Rob Nikolson i Stepan Poltorak, potpisali su u ponedeljak izjavu o namerama u kojoj se navodi da su Kanada i Ukrajina „posvećene nastavku saradnje u jačanju kapaciteta ukrajinske vlade i njenih bezbednosnih snaga da odbrane teritorijalni integritet i narod Ukrajine“.
„Danas će predstavnici kanadske vojne policije doputovati u Ukrajinu kako bi videli koje su mogućnosti za saradnju“, rekao je Nikolson novinarima u Kijevu.
Deklaracija ne predstavlja pravno obavezujući angažman Kanade i Ukrajine u okviru međunarodnog, kanadskog, ili ukrajinskog zakona, navodi se u dokumentu.
Kanada je u avgustu Ukrajini donirala nesmrtonosnu vojnu opremu, uključujući pancirne prsluke, medicinska i logistička sredstva i drugo. Prošlog meseca ukrajinskim oružanim snagama su poslali toplu odeću. Pored svega ovoga, Nikolson je najavio da će njegova vlada poslati pomoć Ukrajini vrednu 11 miliona dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *