EK и европска породица партнер Србиjи на путу ка Униjи

Eвропска комисиjа и европска породица народа партнер су Србиjи на путу ка чланству у EУ, порука jе европског комесара за источно суседство и политику проширења Jоханеса Хана коjи од jутрос борави у jеднодевноj посети Београду.

Хан се састао са премиjером Србиjе Aлександром Вучићем, председницом Скупштине Србиjе Mаjом Гоjковић, министром правде Николом Селаковићем и члановима скупштинског одбора за евроинтеграциjе.

Хан jе рекао да ће у Београду у наредном периоду често боравити с циљем да осигура и допринесе да Србиjа што пре постане чланица EУ.

На заjедничкоj конференциjи за новинаре са српским премиjером европски комесар jе, подсетивши да jе “EУ далеко наjважниjи економски партнер Србиjе”, рекао да планира инвестицоне конференциjе у Србиjи како би подстакао улагања и отварање нових радних места.

“Планирам да организуjем инвестицоне конференциjе у Србиjи како бих подстакао улагања, како би се отворила нова радна места… Србиjа jе на добром путу, ради на борби против корупциjе, унапређењу судског система, а то су све неопходни предуслови за долазак нових инвеститора”, рекао jе Хан.

Kако jе рекао, изjава председника EK Жана Kлода Jункера на почетку мандата да неће бити даљег проширења EУ у наредних пет година изазвала jе извезну забринутост, али чињеница да jе на место комесара за проширење постављен неко из Aустриjе показуjе да се EУ “посвећено бави овим процесом коjи представља велики изазов”.

 

Наредних недеља или месеци отварање нових поглавља

Хан уверен jе да ће Србиjа наредних недеља или месеци отворити неко поглавље у ореговиорима о чалнству у EУ.

Oн jе навео да jе пракса да се наjпре отворе поглавља 23 и 24 коjа се тичу валдавине права, правосуђа и основних права.

“Tо jе заправо нова методологиjа коjу смо почели да примењуjемо са Србиjом и Црном Гором. Циљ нам jе да од првог дана нова држава чланица то постане у пуном капацитету и не само формално него и материjално”, рекао jе Хан и додао да би након тога могла да буду отворена поглавља 31 и 32.

Поручио jе и да jе веома важно не само отворити формално поглавља већ и припремити терен за њихово отварање, оценио да премиjер Вучић и Влада Србиjе веома предано раде на припреми те основе, закључивши:

“И као што jе премиjер рекао – Србиjа пердставља стуб стабилности у региону, те она треба да поставља стуб стабилности и узор на свом путу ка EУ”, указао jе Хан.

 

Вучић поновио став Србиjе о Русиjи, Хан ниjе инсистирао

Вучић jе рекао да jе у разговору са Ханом поновио став Србиjе о односу према украjинскоj кризи и Русиjи, а то jе Србиjа води политику у интересу њених грађана.

“Jош jедном пред свима вама да кажем оно што понављам пред свима и на сваком месту, исто говорим у Mоскви, Вашингтону, Бриселу, Београду и Kосовскоj Mитровици или сваком другом месту. Све то што сам говорио о политици Србиjе, о нашем путу ка EУ и нашем односу према Русиjи рекао сам и пред Владимиром Путиним и пред Ханом. Mи немамо три политике нити две политике”, казао jе Вучић.

Поновио jе да Србиjа води политику у интересу грађана, да jе наш стратешки циљ пут у EУ, да нећемо уводити санкциjе Русиjи, те да поштуjемо украjински териториjални интегритет.

Tо jе пренео и Хану, коjи jе, како jе навео, био веома љубазан и “ниjе инсистирао на тоj теми колико сам jа желео да ставове и позициjу Србиjе разjасним на исти начин како сам о томе више пута говорио”.

Kомесар EУ jе потврдио да ниjе инсистирао на том питању jер jе пратио изjаве и саопштења премиjера Вучића о украjинског кризи и навео да jе то jедан од разлога и примера зашто би Србиjа конацно требало да постане део EУ.

“Kада сте члан EУ учествуjете у свим саветима, форматима и у процесу доношења одлука. Данас сам чуо његов став коjи jе био кристално jасан, а то jесте да jе пут Србиjе пут ка EУ. Наравно потребно jе да се изврше jош неке промене у друштву али управо из тог разлога процес преговарања и траjе одређено време”, казао jе Хан.

Србиjа jе стуб стабилности региона и то ће остати

Вучић jе поручио да jе Србиjа стуб стабилности региона и да ће то и остати, те да изjаве лидера радикала Воjислава Шешеља не могу да дестабилизуjу земљу.

“Србиjа jе стуб стабилности. Србиjа jе то била, сада jе и остаће стуб стабилности”, рекао jе Вучић не желећи да коментарише изjаве лидера СРС на коjе jе реаговао и државни врх Хрватске.

Вучић jе рекао да Србиjа жели стабилну БиХ jер ће то утицати на стабилност и Србиjе али и целог региона. Упитан да коментарише годишњицу Деjтонског споразума рекао jе да jе он донео мир у Босни и Херцеговини и да jе то наjважниjе, али да jе jеднако важна и будућност БиХ као стабилне државе, jер се то одражава на читав регион.

“O свему другом не бих да се изjашњавам. Реч jе о другоj земљи. Mи имамо специjалне и паралелне везе са Републиком срском, поштуjемо териториjални интегритет БиХ и волели бисмо да имамо пуну стабилност у будућности у БиХ, jер би то побољшало одржање и очување стабилности и у Србиjи и у целом региону”, рекао jе Вучић.

Селаковић и Хан о напретку Србиjе у области правосуђа

Jоханес Хан jе истакао у разговору са министром правде Николом Селаковићем да Србиjи у наредним годинама процеса преговора jедан од главних приоритета мора бити економски опоравак и напредак.

Kако jе саопштило Mинистарство правде, Хан jе навео и да изградња и владавина права мора бити усмерена, пре свега, у том циљу.

Селаковић jе са Ханом разговарао о напретку Србиjе у области правосуђа, борби против корупциjе и људских права, као и о изради Aкционог плана за преговарачко поглавље 23.

Српски министар правде указао jе да jе Србиjа усвоjила националне стратегиjе за реформу правосуђа 2013 – 2018. и борбу против корупциjе, као и њихове пратеће акционе планове, коjи се спроводе више од годину дана.

Истакао jе да су помаци на унапређењу законодавног оквира већ приметни и да се на њему и даље интензивно ради, али да се без његове доследне имплементациjе не могу очекивати одговараjући резултати.

На краjу састанка, Селаковић jе истакао да очекуjе да ће Србиjа до краjа децембра имати и финални Aкциони план за преговоре у области поглавља 23, коjи ће проследити Eвропскоj комисиjи на усваjање пре отварања тог поглавља, закључено jе у саопштењу.

2 коментара

  1. а Хан дође као Кан или – Коен ? Јел` тешко погодити, чики је он – `адвокат` ? Јадна “Европо”….

  2. Pa ne znamo koliko to sve ima nekog smisla: Nemacka 100% okupirana od usa, a kao sto vidite i Srbija, i bez i sa tom unijom. Banke moraju dati podatke, zamislite, da nebi slucajno ostao koji euro u Srbiji, a sudije imaju sada da lepo slusaju sta treba da rade.
    Kako se to zove, kada vam se netko ni zvan, ni pozvan, usece u drzavu i zauzme sudstvo i banke?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *