EK i evropska porodica partner Srbiji na putu ka Uniji

Evropska komisija i evropska porodica naroda partner su Srbiji na putu ka članstvu u EU, poruka je evropskog komesara za istočno susedstvo i politiku proširenja Johanesa Hana koji od jutros boravi u jednodevnoj poseti Beogradu.

Han se sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i članovima skupštinskog odbora za evrointegracije.

Han je rekao da će u Beogradu u narednom periodu često boraviti s ciljem da osigura i doprinese da Srbija što pre postane članica EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom evropski komesar je, podsetivši da je “EU daleko najvažniji ekonomski partner Srbije”, rekao da planira investicone konferencije u Srbiji kako bi podstakao ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

“Planiram da organizujem investicone konferencije u Srbiji kako bih podstakao ulaganja, kako bi se otvorila nova radna mesta… Srbija je na dobrom putu, radi na borbi protiv korupcije, unapređenju sudskog sistema, a to su sve neophodni preduslovi za dolazak novih investitora”, rekao je Han.

Kako je rekao, izjava predsednika EK Žana Kloda Junkera na početku mandata da neće biti daljeg proširenja EU u narednih pet godina izazvala je izveznu zabrinutost, ali činjenica da je na mesto komesara za proširenje postavljen neko iz Austrije pokazuje da se EU “posvećeno bavi ovim procesom koji predstavlja veliki izazov”.

 

Narednih nedelja ili meseci otvaranje novih poglavlja

Han uveren je da će Srbija narednih nedelja ili meseci otvoriti neko poglavlje u oregoviorima o čalnstvu u EU.

On je naveo da je praksa da se najpre otvore poglavlja 23 i 24 koja se tiču valdavine prava, pravosuđa i osnovnih prava.

“To je zapravo nova metodologija koju smo počeli da primenjujemo sa Srbijom i Crnom Gorom. Cilj nam je da od prvog dana nova država članica to postane u punom kapacitetu i ne samo formalno nego i materijalno”, rekao je Han i dodao da bi nakon toga mogla da budu otvorena poglavlja 31 i 32.

Poručio je i da je veoma važno ne samo otvoriti formalno poglavlja već i pripremiti teren za njihovo otvaranje, ocenio da premijer Vučić i Vlada Srbije veoma predano rade na pripremi te osnove, zaključivši:

“I kao što je premijer rekao – Srbija perdstavlja stub stabilnosti u regionu, te ona treba da postavlja stub stabilnosti i uzor na svom putu ka EU”, ukazao je Han.

 

Vučić ponovio stav Srbije o Rusiji, Han nije insistirao

Vučić je rekao da je u razgovoru sa Hanom ponovio stav Srbije o odnosu prema ukrajinskoj krizi i Rusiji, a to je Srbija vodi politiku u interesu njenih građana.

“Još jednom pred svima vama da kažem ono što ponavljam pred svima i na svakom mestu, isto govorim u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici ili svakom drugom mestu. Sve to što sam govorio o politici Srbije, o našem putu ka EU i našem odnosu prema Rusiji rekao sam i pred Vladimirom Putinim i pred Hanom. Mi nemamo tri politike niti dve politike”, kazao je Vučić.

Ponovio je da Srbija vodi politiku u interesu građana, da je naš strateški cilj put u EU, da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, te da poštujemo ukrajinski teritorijalni integritet.

To je preneo i Hanu, koji je, kako je naveo, bio veoma ljubazan i “nije insistirao na toj temi koliko sam ja želeo da stavove i poziciju Srbije razjasnim na isti način kako sam o tome više puta govorio”.

Komesar EU je potvrdio da nije insistirao na tom pitanju jer je pratio izjave i saopštenja premijera Vučića o ukrajinskog krizi i naveo da je to jedan od razloga i primera zašto bi Srbija konacno trebalo da postane deo EU.

“Kada ste član EU učestvujete u svim savetima, formatima i u procesu donošenja odluka. Danas sam čuo njegov stav koji je bio kristalno jasan, a to jeste da je put Srbije put ka EU. Naravno potrebno je da se izvrše još neke promene u društvu ali upravo iz tog razloga proces pregovaranja i traje određeno vreme”, kazao je Han.

Srbija je stub stabilnosti regiona i to će ostati

Vučić je poručio da je Srbija stub stabilnosti regiona i da će to i ostati, te da izjave lidera radikala Vojislava Šešelja ne mogu da destabilizuju zemlju.

“Srbija je stub stabilnosti. Srbija je to bila, sada je i ostaće stub stabilnosti”, rekao je Vučić ne želeći da komentariše izjave lidera SRS na koje je reagovao i državni vrh Hrvatske.

Vučić je rekao da Srbija želi stabilnu BiH jer će to uticati na stabilnost i Srbije ali i celog regiona. Upitan da komentariše godišnjicu Dejtonskog sporazuma rekao je da je on doneo mir u Bosni i Hercegovini i da je to najvažnije, ali da je jednako važna i budućnost BiH kao stabilne države, jer se to odražava na čitav region.

“O svemu drugom ne bih da se izjašnjavam. Reč je o drugoj zemlji. Mi imamo specijalne i paralelne veze sa Republikom srskom, poštujemo teritorijalni integritet BiH i voleli bismo da imamo punu stabilnost u budućnosti u BiH, jer bi to poboljšalo održanje i očuvanje stabilnosti i u Srbiji i u celom regionu”, rekao je Vučić.

Selaković i Han o napretku Srbije u oblasti pravosuđa

Johanes Han je istakao u razgovoru sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem da Srbiji u narednim godinama procesa pregovora jedan od glavnih prioriteta mora biti ekonomski oporavak i napredak.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, Han je naveo i da izgradnja i vladavina prava mora biti usmerena, pre svega, u tom cilju.

Selaković je sa Hanom razgovarao o napretku Srbije u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije i ljudskih prava, kao i o izradi Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23.

Srpski ministar pravde ukazao je da je Srbija usvojila nacionalne strategije za reformu pravosuđa 2013 – 2018. i borbu protiv korupcije, kao i njihove prateće akcione planove, koji se sprovode više od godinu dana.

Istakao je da su pomaci na unapređenju zakonodavnog okvira već primetni i da se na njemu i dalje intenzivno radi, ali da se bez njegove dosledne implementacije ne mogu očekivati odgovarajući rezultati.

Na kraju sastanka, Selaković je istakao da očekuje da će Srbija do kraja decembra imati i finalni Akcioni plan za pregovore u oblasti poglavlja 23, koji će proslediti Evropskoj komisiji na usvajanje pre otvaranja tog poglavlja, zaključeno je u saopštenju.

2 komentara

  1. a Han dođe kao Kan ili – Koen ? Jel` teško pogoditi, čiki je on – `advokat` ? Jadna “Evropo”….

  2. Pa ne znamo koliko to sve ima nekog smisla: Nemacka 100% okupirana od usa, a kao sto vidite i Srbija, i bez i sa tom unijom. Banke moraju dati podatke, zamislite, da nebi slucajno ostao koji euro u Srbiji, a sudije imaju sada da lepo slusaju sta treba da rade.
    Kako se to zove, kada vam se netko ni zvan, ni pozvan, usece u drzavu i zauzme sudstvo i banke?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *