Александар Новак: Договорени главни услови за наставак испоруке гаса у Украјину

На преговорима у Бриселу су договорени главни услови за наставак испоруке гаса у Украјину. То је изјавио министар енергетике РФ Александар Новак на седници владе РФ.

Министар енергетике је рекао да, ако Кијев пожели, и ако се дораде документи, који су усаглашени на трилатералним преговорима, стране већ данас могу решити проблем.

Министар је саопштио да после коначне дораде, усаглашених на трилатералним преговорима документима, стране већ данас могу решити проблем – ако Кијев изрази спремност да ствар доведе до краја.

„Посебан моменат, који се тиче припреме неопходних докумената за фиксирање постигнутих договора: биће припремљен пакет докумената, међу њима и додатни анекс актуелног уговора између Нафтогаса и Гаспрома, где ће бити утврђени сви технички моменти, везани за испоруку у режиму 24 сата – са механизмом потврде захтева и процедуром њиховог извршавања“, рекао је Новак, а преносе РИА Новости.

Европска комисија се слаже са позицијом Русије

Европска комисија дели мишљење Русије поводом решавања руско-украјинског гасног спора, саопштио је Новак. „ЕК је у потпуности сагласна са позицијом Русије“, преноси речи министра ТАСС.

Новак је подсетио да се планира и потписивање анекса уговора, којим ће се утврдити обим испоруке и дневна расподела, као и два протокола, којим ће се регулисати плаћање испорука, уколико се наставе, и плаћање дуга.

Министар је истакао да је усаглашена испорука од 4 милијарде кубика за наредна два месеца, коју је Украјина спремна да плати. ЕУ је спремна да да гаранције за плаћање, а то треба да буде утврђено једним од протокола.

Подсетимо да у ноћи на 30. октобар, после завршетка још једне рунде трилатералних преговора у Бриселу (Русија-ЕК-Украјина), није потписан ни један документ. Министар енергетике РФ Александар Новак је тада саопштио новинарима да је Украјина обећала Русији да ће наћи средства за плаћање зимских испорука гаса, које се процењују на око 4 милијарде кубика.

„Могу да кажем да су главни параметри, који ће бити основа тих докумената, усаглашени и да је постигнут споразум око цене, како смо ми и раније говорили, о механизму реструктуризације дуга, о авансу и о жељи наших партнера да у новембру-децембру добију одређене количине гаса“, рекао је министар енергетике.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_10_30/Aleksandar-Novak-Dogovoreni-glavni-uslovi-za-nastavak-isporuke-gasa-u-Ukrajinu-3325/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *