Aleksandar Novak: Dogovoreni glavni uslovi za nastavak isporuke gasa u Ukrajinu

Na pregovorima u Briselu su dogovoreni glavni uslovi za nastavak isporuke gasa u Ukrajinu. To je izjavio ministar energetike RF Aleksandar Novak na sednici vlade RF.

Ministar energetike je rekao da, ako Kijev poželi, i ako se dorade dokumenti, koji su usaglašeni na trilateralnim pregovorima, strane već danas mogu rešiti problem.

Ministar je saopštio da posle konačne dorade, usaglašenih na trilateralnim pregovorima dokumentima, strane već danas mogu rešiti problem – ako Kijev izrazi spremnost da stvar dovede do kraja.

„Poseban momenat, koji se tiče pripreme neophodnih dokumenata za fiksiranje postignutih dogovora: biće pripremljen paket dokumenata, među njima i dodatni aneks aktuelnog ugovora između Naftogasa i Gasproma, gde će biti utvrđeni svi tehnički momenti, vezani za isporuku u režimu 24 sata – sa mehanizmom potvrde zahteva i procedurom njihovog izvršavanja“, rekao je Novak, a prenose RIA Novosti.

Evropska komisija se slaže sa pozicijom Rusije

Evropska komisija deli mišljenje Rusije povodom rešavanja rusko-ukrajinskog gasnog spora, saopštio je Novak. „EK je u potpunosti saglasna sa pozicijom Rusije“, prenosi reči ministra TASS.

Novak je podsetio da se planira i potpisivanje aneksa ugovora, kojim će se utvrditi obim isporuke i dnevna raspodela, kao i dva protokola, kojim će se regulisati plaćanje isporuka, ukoliko se nastave, i plaćanje duga.

Ministar je istakao da je usaglašena isporuka od 4 milijarde kubika za naredna dva meseca, koju je Ukrajina spremna da plati. EU je spremna da da garancije za plaćanje, a to treba da bude utvrđeno jednim od protokola.

Podsetimo da u noći na 30. oktobar, posle završetka još jedne runde trilateralnih pregovora u Briselu (Rusija-EK-Ukrajina), nije potpisan ni jedan dokument. Ministar energetike RF Aleksandar Novak je tada saopštio novinarima da je Ukrajina obećala Rusiji da će naći sredstva za plaćanje zimskih isporuka gasa, koje se procenjuju na oko 4 milijarde kubika.

„Mogu da kažem da su glavni parametri, koji će biti osnova tih dokumenata, usaglašeni i da je postignut sporazum oko cene, kako smo mi i ranije govorili, o mehanizmu restrukturizacije duga, o avansu i o želji naših partnera da u novembru-decembru dobiju određene količine gasa“, rekao je ministar energetike.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_10_30/Aleksandar-Novak-Dogovoreni-glavni-uslovi-za-nastavak-isporuke-gasa-u-Ukrajinu-3325/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *