Сергеј Дуз – Парадокси америчке политике на Блиском Истоку

САД су нанеле ваздушне ударе по положајима терориста из Исламске државе у Сирији.

Принципијално је важно што САД наносе ударе по положајима Исламске државе на територији Сирије, не питајући дозволу за то од руководства земље. Такав прилаз је изазвао критику Москве. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у телефонском разговору са државним секретаром Џоном Керијем позвао је САД да строго поштују Повељу УН и норме међународног права, као и да поштују суверенитет Сирије. Лавров је подвукао важност координираних дејстава, без двоструких стандарда и позвао на суздржавање од извртања чињеница у сиријском контексту.

Према мишљењу низа аналитичара, решивши се на такав демарш, Американци у ствари покушавају да из другог пута сломе режим Башара Асада, искористивши за то згодну прилику. Говори професор института за земље Азије и Африке Московског државног универзитета Владимир Исајев.

Блискоисточна политика САД одликује се одређеним безумљем. Ако се пажљиво погледа шта се дешава, једини поред Курда који се још супротставаљају Исламској држави, то су управо припадници регуларне сиријске војске. Наоружавати сиријску опозицију, коју САД сматрају умереном, и наносити ударе по регуларној сиријској војсци, значи јачати позиције Исламске државе. Американци би требало да промене свој однос према ситуацији и да уједине напоре са Дамаском. Уместо тога они покушавају да се боре против тероризма, истовремено рушећи политичке режиме који сами по себи врло ефикасно излазе на крај са антитерористичким задацима.

Суочивши се са потребом да оправда своје мешање у ствари суверених држава, Вашингтон тражи било какав повод који иоле одговара том задатаку. Тако су експерти прокоментарисали саопштења о новој сиријској екстремистичкој групацији која се појавила ових дана, на челу са блиским сарадником „терористе број један“ Осаме бин Ладена. Она се назива Хорсан и, како сматра америчка штампа, усмерена је на терористичке нападе у САД и другим западним земљама. Говори водећи научни сарадник Института за оријенталистику РАН Станислав Иванов.

Саопштење у америчким медијима о опасности САД од стране организације Хорсан стигло је од америчких специјалних служби и највероватније је само имитација борбе против тероризма, како би се некако оправдала убиства грађана западних земаља у Ираку. Када би америчке специјалне службе заиста добиле оперативне податке о терористичким нападима који се припремају на њиховој територији, оне их не би објављивале у медијима, већ би деловале тајно и превентивно. Могуће да ради добијања додатног финансирања ЦИА шири сличне податке.

Ми не искључујемо да заиста Хорсан, као ћелија Ал-Каиде, постоји и делује дуже време уз прећутну сагласност Вашингтона на територији Сирије против режима Башара Асада. Реална опасност по међународну и регионалну безбедност потиче од Исламске државе. А овај покрет је подигао главу не без помоћи САД и његових савезника као што је Катар. Тешко да нека коалиција земаља може у скорије време да га разбије, пошто покрет има широку подршку арапско-сунитског становништва Ирака и Сирије.

Аналитичари су уверени да ће само ваздушни напади бити недовољни. Без подршке са земље операција је осуђена на неуспех. Американцима тешко да ће поћи за руком да искористе стечене предности. Али те предности ће вероватно искористити Асад, чије трупе ће докрајчити терористе, ослабљене бомбардовањем. Испада да све што ради Вашингтон доприноси јачању Дамаска. И у томе се састоји главни парадокс америчке спољне политике у региону.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_23/Paradoksi-americhke-politike-na-Bliskom-Istoku-8631/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *