Sergej Duz – Paradoksi američke politike na Bliskom Istoku

SAD su nanele vazdušne udare po položajima terorista iz Islamske države u Siriji.

Principijalno je važno što SAD nanose udare po položajima Islamske države na teritoriji Sirije, ne pitajući dozvolu za to od rukovodstva zemlje. Takav prilaz je izazvao kritiku Moskve. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem pozvao je SAD da strogo poštuju Povelju UN i norme međunarodnog prava, kao i da poštuju suverenitet Sirije. Lavrov je podvukao važnost koordiniranih dejstava, bez dvostrukih standarda i pozvao na suzdržavanje od izvrtanja činjenica u sirijskom kontekstu.

Prema mišljenju niza analitičara, rešivši se na takav demarš, Amerikanci u stvari pokušavaju da iz drugog puta slome režim Bašara Asada, iskoristivši za to zgodnu priliku. Govori profesor instituta za zemlje Azije i Afrike Moskovskog državnog univerziteta Vladimir Isajev.

Bliskoistočna politika SAD odlikuje se određenim bezumljem. Ako se pažljivo pogleda šta se dešava, jedini pored Kurda koji se još suprotstavaljaju Islamskoj državi, to su upravo pripadnici regularne sirijske vojske. Naoružavati sirijsku opoziciju, koju SAD smatraju umerenom, i nanositi udare po regularnoj sirijskoj vojsci, znači jačati pozicije Islamske države. Amerikanci bi trebalo da promene svoj odnos prema situaciji i da ujedine napore sa Damaskom. Umesto toga oni pokušavaju da se bore protiv terorizma, istovremeno rušeći političke režime koji sami po sebi vrlo efikasno izlaze na kraj sa antiterorističkim zadacima.

Suočivši se sa potrebom da opravda svoje mešanje u stvari suverenih država, Vašington traži bilo kakav povod koji iole odgovara tom zadataku. Tako su eksperti prokomentarisali saopštenja o novoj sirijskoj ekstremističkoj grupaciji koja se pojavila ovih dana, na čelu sa bliskim saradnikom „teroriste broj jedan“ Osame bin Ladena. Ona se naziva Horsan i, kako smatra američka štampa, usmerena je na terorističke napade u SAD i drugim zapadnim zemljama. Govori vodeći naučni saradnik Instituta za orijentalistiku RAN Stanislav Ivanov.

Saopštenje u američkim medijima o opasnosti SAD od strane organizacije Horsan stiglo je od američkih specijalnih službi i najverovatnije je samo imitacija borbe protiv terorizma, kako bi se nekako opravdala ubistva građana zapadnih zemalja u Iraku. Kada bi američke specijalne službe zaista dobile operativne podatke o terorističkim napadima koji se pripremaju na njihovoj teritoriji, one ih ne bi objavljivale u medijima, već bi delovale tajno i preventivno. Moguće da radi dobijanja dodatnog finansiranja CIA širi slične podatke.

Mi ne isključujemo da zaista Horsan, kao ćelija Al-Kaide, postoji i deluje duže vreme uz prećutnu saglasnost Vašingtona na teritoriji Sirije protiv režima Bašara Asada. Realna opasnost po međunarodnu i regionalnu bezbednost potiče od Islamske države. A ovaj pokret je podigao glavu ne bez pomoći SAD i njegovih saveznika kao što je Katar. Teško da neka koalicija zemalja može u skorije vreme da ga razbije, pošto pokret ima široku podršku arapsko-sunitskog stanovništva Iraka i Sirije.

Analitičari su uvereni da će samo vazdušni napadi biti nedovoljni. Bez podrške sa zemlje operacija je osuđena na neuspeh. Amerikancima teško da će poći za rukom da iskoriste stečene prednosti. Ali te prednosti će verovatno iskoristiti Asad, čije trupe će dokrajčiti teroriste, oslabljene bombardovanjem. Ispada da sve što radi Vašington doprinosi jačanju Damaska. I u tome se sastoji glavni paradoks američke spoljne politike u regionu.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_23/Paradoksi-americhke-politike-na-Bliskom-Istoku-8631/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *