Pečat nedelje

Izveštaj o trgovini organima u utorak

Izveštaj Klinta Vilijamsona, glavnog tužioca u istrazi o trgovini ljudskim organima za Kosovo i Metohiju 1999. godine, biće objavljen u utorak 29. jula u Briselu, a optužnice će biti podignute tek posle uspostavljanja specijalnog suda početkom naredne godine, javio je „Tanjug“ pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.
Obilazeći Beograd i Prištinu, Vilijamson je naglasio da je svestan rastućih spekulacija o nalazima Specijalnog istražnog tima, ali je i istakao da „informacije o rezultatima istrage neće biti objavljene pre objavljivanja samih rezultata, te dodao da u vezi krajnjih rezultata istrage ne treba unapred donositi zaključke“.
Prištinski list „Koha ditore“ objavio je da je Vilijamson našao dokaze za ratne zločine protiv bivših pripadnika OVK, ali ne i dovoljno dokaza da je na Kosovu bilo trgovine organima. List tvrdi da će najmanje 10 bivših pripadnika OVK biti optuženo za ratne zločine i da je Vilijamson našao dokaze za te zločine protiv civila, većinom Srba, ali da tokom istrage nije nađeno dovoljno dokaza koji bi podržali optužbu za trgovinu organima.
Vilijamson je u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je ukazao da će objavljivanje njegovog izveštaja biti od ogromnog značaja za Srbiju i da će to potvrditi objektivnost institucija EU i međunarodne zajednice u istrazi počinjenih zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji i na prostorima bivše Jugoslavije.

Milović pod sumnjom

Nedavno smenjeni načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Rodoljub Milović nalazi se pod sumnjom da je angažovao kriminalca bliskog Dragoslavu Kosmajcu, koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-dilera na ovim prostorima.
„Politika“ piše da je krivičnu prijavu protiv Milovića, kao ovlašćeno lice Bezbednosno-informativne agencije (BIA) podneo Dragan Marković Markoni, savetnik direktora BIA koji je pre toga bio na funkciji zamenika direktora ove agencije; tu poziciju je napustio da ne bi uticao na istragu protiv Dragoljuba Peurače, bivšeg direktora Inspektorata za rad osumnjičenog za primanje mita.
Miloviću se na teret stavlja sumnja da je angažovao osuđivanog kriminalca Milutina Markovića Putu da prati Dragana Markovića u Beču u oktobru 2010. godine. Kako piše „Politika“, BIA je pratila aktivnosti Pute Markovića „po osnovu njegove bliske saradnje sa Dragoslavom Kosmajcem“ i praktično slučajno naletela na Rodoljuba Milovića koji telefonom daje nalog Puti da prati Dragana Markovića. „Izvori našeg lista tvrde da se Marković Puta sastao sa Milovićem u jednom beogradskom restoranu i obavestio ga o svemu što je uočio prateći Dragana Markovića u Beču. Posebno je zabrinjavajuće to što podaci BIA ukazuju da je sastanku Milovića i Markovića Pute prisustvovao i Kosmajac“, piše „Politika“.

Park (ne)mira

Posle još jednog briselskog sastanka Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije, i Edite Tahiri, zamenice kosovskog premijera, ostalo je nejasno kakva će biti dalja sudbina Parka mira, koji je na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici zamenio barikadu.
Tahiri, naime, tvrdi da je postignut dogovor o „postepenom uklanjanju prepreka i barikada na mostu i oko njega“, te da su se „dve strane dogovorile da se na osnovu evropskih standarda i kosovskog zakona omogući potpuna sloboda kretanja ljudi i vozila preko mosta na Ibru, koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice“.
„Imam utisak da smo učestvovali u potpuno različitim susretima“, prokomentarisao je njene reči Marko Đurić, tvrdeći da je „postignut dogovor da Park mira ostaje“.
Ipak, pitanje je koliko dugo, budući da je srpski pregovarač rekao i da će „EU izvršiti vizuelnu procenu stanja mosta i da će u narednim nedeljama biti nastavljeni razgovori o tome na koji način će trajnije biti rešen pojas u neposrednoj blizini mosta“, dok je, negde na tragu ove najave, i Tahiri kazala da će radno telo Prištine, Beograda i EU „do septembra dati konačnu ocenu i potom rokove da se sve to sprovede“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *