Печат недеље

Извештај о трговини органима у уторак

Извештај Клинта Вилијамсона, главног тужиоца у истрази о трговини људским органима за Косово и Метохију 1999. године, биће објављен у уторак 29. јула у Бриселу, а оптужнице ће бити подигнуте тек после успостављања специјалног суда почетком наредне године, јавио је „Танјуг“ позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.
Обилазећи Београд и Приштину, Вилијамсон је нагласио да је свестан растућих спекулација о налазима Специјалног истражног тима, али је и истакао да „информације о резултатима истраге неће бити објављене пре објављивања самих резултата, те додао да у вези крајњих резултата истраге не треба унапред доносити закључке“.
Приштински лист „Коха диторе“ објавио је да је Вилијамсон нашао доказе за ратне злочине против бивших припадника ОВК, али не и довољно доказа да је на Косову било трговине органима. Лист тврди да ће најмање 10 бивших припадника ОВК бити оптужено за ратне злочине и да је Вилијамсон нашао доказе за те злочине против цивила, већином Срба, али да током истраге није нађено довољно доказа који би подржали оптужбу за трговину органима.
Вилијамсон је у Београду разговарао са премијером Србије Александром Вучићем, који му је указао да ће објављивање његовог извештаја бити од огромног значаја за Србију и да ће то потврдити објективност институција ЕУ и међународне заједнице у истрази почињених злочина током рата на Косову и Метохији и на просторима бивше Југославије.

Миловић под сумњом

Недавно смењени начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије Родољуб Миловић налази се под сумњом да је ангажовао криминалца блиског Драгославу Космајцу, кога је премијер Србије Александар Вучић означио као највећег нарко-дилера на овим просторима.
„Политика“ пише да је кривичну пријаву против Миловића, као овлашћено лице Безбедносно-информативне агенције (БИА) поднео Драган Марковић Маркони, саветник директора БИА који је пре тога био на функцији заменика директора ове агенције; ту позицију је напустио да не би утицао на истрагу против Драгољуба Пеураче, бившег директора Инспектората за рад осумњиченог за примање мита.
Миловићу се на терет ставља сумња да је ангажовао осуђиваног криминалца Милутина Марковића Путу да прати Драгана Марковића у Бечу у октобру 2010. године. Како пише „Политика“, БИА је пратила активности Путе Марковића „по основу његове блиске сарадње са Драгославом Космајцем“ и практично случајно налетела на Родољуба Миловића који телефоном даје налог Пути да прати Драгана Марковића. „Извори нашег листа тврде да се Марковић Пута састао са Миловићем у једном београдском ресторану и обавестио га о свему што је уочио пратећи Драгана Марковића у Бечу. Посебно је забрињавајуће то што подаци БИА указују да је састанку Миловића и Марковића Путе присуствовао и Космајац“, пише „Политика“.

Парк (не)мира

После још једног бриселског састанка Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију владе Србије, и Едите Тахири, заменице косовског премијера, остало је нејасно каква ће бити даља судбина Парка мира, који је на главном мосту преко Ибра у Косовској Митровици заменио барикаду.
Тахири, наиме, тврди да је постигнут договор о „постепеном уклањању препрека и барикада на мосту и око њега“, те да су се „две стране договориле да се на основу европских стандарда и косовског закона омогући потпуна слобода кретања људи и возила преко моста на Ибру, који спаја северни и јужни део Косовске Митровице“.
„Имам утисак да смо учествовали у потпуно различитим сусретима“, прокоментарисао је њене речи Марко Ђурић, тврдећи да је „постигнут договор да Парк мира остаје“.
Ипак, питање је колико дуго, будући да је српски преговарач рекао и да ће „ЕУ извршити визуелну процену стања моста и да ће у наредним недељама бити настављени разговори о томе на који начин ће трајније бити решен појас у непосредној близини моста“, док је, негде на трагу ове најаве, и Тахири казала да ће радно тело Приштине, Београда и ЕУ „до септембра дати коначну оцену и потом рокове да се све то спроведе“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *