Објективно наивно

Пише Миодраг Зарковић

Неки Руси, слично неким Србима, лаковерно мисле да је вајна „непристрасност“ најважнија

Има она изрека да Србин, кад хоће да буде објективан, пређе на страну непријатеља. Изрека није неувредљива, пошто Срби уопштено у ствари и немају тешкоћа са прихватањем и непристрасним процењивањем збиље (осим уколико за збиљу прогласите једино оно што заповедају Вашингтон и Брисел) али да постоје Срби који су убеђени да је истина увек оно што тврде противници, то је, нажалост, лако утврдиво.
Изгледа да има сличних и међу Русима, који су, могуће без свести колико греше, решени да чак и плаћају непријатеље да у њихово, руско, име шире њихову, непријатељску, пропаганду. На то није имуна чак ни РТ телевизија, чија највећа америчка звезда Ејби Мартин није дала отказ (попут неких егзибицијама склонијих колегиница) али је од избијања украјинске кризе имала неколико врло штетних коментара, потпуно супротних њеном дотадашњем раду оличеном у оштром супротстављању америчком империјализму. Последњи такав пример виђен је 18. јула, дан после обарања малезијског путничког авиона изнад Донбаса:
„Баш као што САД пружају подршку у виду пет милијарди долара Украјини, Русија, према НАТО званичницима, логистички помаже побуњенике на овом подручју. Ако независна међународна истрага заиста покаже да су пројектил испалили побуњеници, злочинци морају да одговарају. Да будемо начисто, још увек није јасно како су се ови људи домогли оружја, али ако истрага покаже да су ови пројектили заиста руски, онда то управо и показује због чега државне власти не би смеле да високо софистицирано оружје достављају милицијама било где на свету.“
Попут режимских медија на Западу које иначе критикује, Ејби Мартин као да је унапред одлучила да су проруски побуњеници ти који су испалили кобни пројектил. То је, изгледа, једини могући исход „независне међународне истраге“ који јој је пао на памет. По чему испада да ће починиоци морати да одговарају само ако су руски; ако су кијевски/западни, онда изгледа неће.
Ејби Мартин није кукавица, судећи по својим оштрим осудама америчке унутрашње и спољне политике које износи у свакој емисији и због којих је често изложена простачким нападима својих земљака. Стога, то што своју „објективност“ понекад доказује нападајући и Русију, нема узроке у недостатку смелости, већ у нечем другом. Шта год да је узрок, можда је крајње време да Руси (нажалост слично Србима) престану да га плаћају. Непријатељи им иовако на таквој „објективности“ никада неће честитати. Напротив, наставиће да је безочно користе у најважнијем од свих ратова: оном за душе и умове човечанства, који се, на срећу или несрећу, превасходно води у ТВ етру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *