Objektivno naivno

Piše Miodrag Zarković

Neki Rusi, slično nekim Srbima, lakoverno misle da je vajna „nepristrasnost“ najvažnija

Ima ona izreka da Srbin, kad hoće da bude objektivan, pređe na stranu neprijatelja. Izreka nije neuvredljiva, pošto Srbi uopšteno u stvari i nemaju teškoća sa prihvatanjem i nepristrasnim procenjivanjem zbilje (osim ukoliko za zbilju proglasite jedino ono što zapovedaju Vašington i Brisel) ali da postoje Srbi koji su ubeđeni da je istina uvek ono što tvrde protivnici, to je, nažalost, lako utvrdivo.
Izgleda da ima sličnih i među Rusima, koji su, moguće bez svesti koliko greše, rešeni da čak i plaćaju neprijatelje da u njihovo, rusko, ime šire njihovu, neprijateljsku, propagandu. Na to nije imuna čak ni RT televizija, čija najveća američka zvezda Ejbi Martin nije dala otkaz (poput nekih egzibicijama sklonijih koleginica) ali je od izbijanja ukrajinske krize imala nekoliko vrlo štetnih komentara, potpuno suprotnih njenom dotadašnjem radu oličenom u oštrom suprotstavljanju američkom imperijalizmu. Poslednji takav primer viđen je 18. jula, dan posle obaranja malezijskog putničkog aviona iznad Donbasa:
„Baš kao što SAD pružaju podršku u vidu pet milijardi dolara Ukrajini, Rusija, prema NATO zvaničnicima, logistički pomaže pobunjenike na ovom području. Ako nezavisna međunarodna istraga zaista pokaže da su projektil ispalili pobunjenici, zločinci moraju da odgovaraju. Da budemo načisto, još uvek nije jasno kako su se ovi ljudi domogli oružja, ali ako istraga pokaže da su ovi projektili zaista ruski, onda to upravo i pokazuje zbog čega državne vlasti ne bi smele da visoko sofisticirano oružje dostavljaju milicijama bilo gde na svetu.“
Poput režimskih medija na Zapadu koje inače kritikuje, Ejbi Martin kao da je unapred odlučila da su proruski pobunjenici ti koji su ispalili kobni projektil. To je, izgleda, jedini mogući ishod „nezavisne međunarodne istrage“ koji joj je pao na pamet. Po čemu ispada da će počinioci morati da odgovaraju samo ako su ruski; ako su kijevski/zapadni, onda izgleda neće.
Ejbi Martin nije kukavica, sudeći po svojim oštrim osudama američke unutrašnje i spoljne politike koje iznosi u svakoj emisiji i zbog kojih je često izložena prostačkim napadima svojih zemljaka. Stoga, to što svoju „objektivnost“ ponekad dokazuje napadajući i Rusiju, nema uzroke u nedostatku smelosti, već u nečem drugom. Šta god da je uzrok, možda je krajnje vreme da Rusi (nažalost slično Srbima) prestanu da ga plaćaju. Neprijatelji im iovako na takvoj „objektivnosti“ nikada neće čestitati. Naprotiv, nastaviće da je bezočno koriste u najvažnijem od svih ratova: onom za duše i umove čovečanstva, koji se, na sreću ili nesreću, prevashodno vodi u TV etru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *