Духовске свечаности у Београду

Под слоганом ,,Време подвига“, а поводом 1700 година првих београдских мученика, 200 година мученичке смрти Св. Ђакона Авакума и игумана Пајсија и 100 година Великог рата, а у организацији Архиепископије београдско-карловачке, Цркве Ружице и Капеле Св. Петке Београд, са благословом Његове светости патријарха српског Иринеја, од 4. до 10. јуна одржава се десети пут по реду манифестација ,,Духовске свечаности“

У оквиру програма традиционалне духовне манифестације ,,Духовске свечаности“, која већ годинама окупља врхунске уметнике, духовнике и богослове, и ове године су заступљени богати културни садржаји и приредбе. Манифестација је отпочела 4. јуна, у Коларчевој задужбини, благословом Његове светости патријарха српског Иринеја, потом је наступио хор „Чаролија“ , драмски уметници Биљана Ђуровић и Андреј Шепетковски, хор „Станковић“ при Цркви Ружици и Капели Св. Петке, као и ансамбли „Оперетика“ и „Таурунум“.
Другог дана манифестације у Народном позоришту у Београду „Беседу о великом рату“ одржао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а публика је била у прилици да види позоришну представу „Солунци говоре“, као и наступ хора ,,Првог певачког друштва“. У петак 6. јуна у 19.30 часова „Духовску беседу“ одржаће Његова светост патријарх Иринеј. У програму учествују Снежана Савичић-Секулић, оперска уметница, и ђакон Александар Секулић. Уз клавирску пратњу Јелене Живковић наступиће и драмске уметнице Катарина Радивојевић, Ивана и Јелена Жигон, као и хор „Лазарица“ из Крушевца.
Седмог јуна у порти Цркве Свете Петке на Калемегдану биће одржано песничко вече посвећено Светом Симеону и Светом Сави (поводом 900-годишњице од рођења Светог Симеона). Међу песницима који ће наступити ове вечери биће Матија Бећковић, Милица Јефтић Јефтимијевић, Драган Мраовић, Братислав Милановић, Милован Витезовић, Љубивоје Ршумовић, Драган Драгојловић и Емилија Церовић.
Исте вечери биће представљена књига песама о Светом Симеону Мироточивом „Небески човек земаљски анђео“, коју је приредила Љиљана Хабјановић Ђуровић. У музичком делу програма ове вечери наступају Драган Млађеновић, народни појац, Хор Храма Цара Константина и Јелене Београд, Етно-група Музичке школе „Мокрањац“ и појци Београдске богословије.
Први дан Духова посвећен је најмлађима, тако да ће у 19.30 часова у недељу увече наступити Дечји хор РТС, ученици средњих школа и победника музичких свечаности из Београда, као и песници Добрица Ерић, Божидар Пешев и Благоје Рогач.
На Духовски понедељак, 9. јуна у 19.30 у порти Цркве Свете Петке ставрофор проф. др Радомир Поповић одржаће ,,Беседу о светим страдалницима“, после чега следи наступ АКУД „Лола“ Београд.
Манифестација се завршава 10. јуна ,,Беседом о улози свештенства у Великом рату“ протојереја ставрофора др Предрага Пузовића. Међу учесницима завршне вечери биће и Срба Милин и Милош Биковић, драмски уметници, као и вокални ансамбл „Бели анђео“ и хор „Алилуја“ из Београда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *