Duhovske svečanosti u Beogradu

Pod sloganom ,,Vreme podviga“, a povodom 1700 godina prvih beogradskih mučenika, 200 godina mučeničke smrti Sv. Đakona Avakuma i igumana Pajsija i 100 godina Velikog rata, a u organizaciji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, Crkve Ružice i Kapele Sv. Petke Beograd, sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, od 4. do 10. juna održava se deseti put po redu manifestacija ,,Duhovske svečanosti“

U okviru programa tradicionalne duhovne manifestacije ,,Duhovske svečanosti“, koja već godinama okuplja vrhunske umetnike, duhovnike i bogoslove, i ove godine su zastupljeni bogati kulturni sadržaji i priredbe. Manifestacija je otpočela 4. juna, u Kolarčevoj zadužbini, blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, potom je nastupio hor „Čarolija“ , dramski umetnici Biljana Đurović i Andrej Šepetkovski, hor „Stanković“ pri Crkvi Ružici i Kapeli Sv. Petke, kao i ansambli „Operetika“ i „Taurunum“.
Drugog dana manifestacije u Narodnom pozorištu u Beogradu „Besedu o velikom ratu“ održao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a publika je bila u prilici da vidi pozorišnu predstavu „Solunci govore“, kao i nastup hora ,,Prvog pevačkog društva“. U petak 6. juna u 19.30 časova „Duhovsku besedu“ održaće Njegova svetost patrijarh Irinej. U programu učestvuju Snežana Savičić-Sekulić, operska umetnica, i đakon Aleksandar Sekulić. Uz klavirsku pratnju Jelene Živković nastupiće i dramske umetnice Katarina Radivojević, Ivana i Jelena Žigon, kao i hor „Lazarica“ iz Kruševca.
Sedmog juna u porti Crkve Svete Petke na Kalemegdanu biće održano pesničko veče posvećeno Svetom Simeonu i Svetom Savi (povodom 900-godišnjice od rođenja Svetog Simeona). Među pesnicima koji će nastupiti ove večeri biće Matija Bećković, Milica Jeftić Jeftimijević, Dragan Mraović, Bratislav Milanović, Milovan Vitezović, Ljubivoje Ršumović, Dragan Dragojlović i Emilija Cerović.
Iste večeri biće predstavljena knjiga pesama o Svetom Simeonu Mirotočivom „Nebeski čovek zemaljski anđeo“, koju je priredila Ljiljana Habjanović Đurović. U muzičkom delu programa ove večeri nastupaju Dragan Mlađenović, narodni pojac, Hor Hrama Cara Konstantina i Jelene Beograd, Etno-grupa Muzičke škole „Mokranjac“ i pojci Beogradske bogoslovije.
Prvi dan Duhova posvećen je najmlađima, tako da će u 19.30 časova u nedelju uveče nastupiti Dečji hor RTS, učenici srednjih škola i pobednika muzičkih svečanosti iz Beograda, kao i pesnici Dobrica Erić, Božidar Pešev i Blagoje Rogač.
Na Duhovski ponedeljak, 9. juna u 19.30 u porti Crkve Svete Petke stavrofor prof. dr Radomir Popović održaće ,,Besedu o svetim stradalnicima“, posle čega sledi nastup AKUD „Lola“ Beograd.
Manifestacija se završava 10. juna ,,Besedom o ulozi sveštenstva u Velikom ratu“ protojereja stavrofora dr Predraga Puzovića. Među učesnicima završne večeri biće i Srba Milin i Miloš Biković, dramski umetnici, kao i vokalni ansambl „Beli anđeo“ i hor „Aliluja“ iz Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *