Понуди део своје културе

НИС другу годину заредом уз „Балкан трафик“ фестивал у Бриселу

Четири дана БОЗАР, Центар за лепе уметности у Бриселу, вешто је прерушен у позорницу балканског духа и културе

Често кроз историју неуралгична тачка света, Балкан је кроз векове био изазов како страним освајачима, тако у истој мери и авантуристима, истраживачима, путописцима. Утисци које су они бележили пре пет или шест векова и данас у савременом добу остају релевантни. За странце, Балкан је егзотика, симфонија саткана од ритма, борбе, музике, начела и аутентичне културе…
На овогодишњем, осмом по реду, „Балкан трафик“ фестивалу музике, филма и културе народа југоисточне Европе, који се традиционално одржава у Бриселу, наступало је више од 200 уметника из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Румуније, Албаније, Бугарске, Грчке, али и Турске, Молдавије, Украјине… Четири дана, од 1. до 4. маја, БОЗАР, Центар за лепе уметности у Бриселу, вешто је прерушен у позорницу балканског духа и културе. Преко 7 000 посетилаца из целог света имало је прилике да се упозна са филмским стваралаштвом, музиком, да узме учешће у креативним разговорима на тему историје и савременог положаја Балкана, те да окуси кухињу ових простора.
НИС који другу годину заредом подржава ову манифестацију приредио је дегустацију српских вина за амбасадора сталне мисије Србије при ЕУ, као и за представнике српске амбасаде у Краљевини Белгији и представнике Европског парламента и Европске комисије. Дегустација домаћих вина претходила је једној од главних атракција овогодишњег „Балкан трафик“ фестивала − наступу вокалних солисткиња из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, Биље Крстић, Амире Медуњанин и Тамаре Обровац, под називом Жене Балкана. Међу учесницима фестивала били су и краљица ромске музике Есма Реџепова, Грк Џорџ Даларас, Џони Илијев из Бугарске, као и румунски бенд „Махала Раи“. На фестивалу ове године први пут наступале су групе из Украјине и Пољске, док је фокус фестивала био на ромској музици и оригиналном балканском џезу.
НИС је, подсетимо, прва домаћа компанија која је отворила Канцеларију за сарадњу са институцијама Европске уније како би у енергетском сектору допринела бржем укључивању Србије у јединствено европско тржиште. Сем у Србији, НИС своје пословање шири у Бугарску, Румунију, Босну и Херцеговину, одакле су ове године дошли најпознатији уметници на бриселски фестивал. Истовремено, компанија је из године у годину покровитељ фестивала локалног, националног и међународног ранга кроз своје програме друштвено одговорног пословања, „Култура без граница“ и „Сарадња ради развоја“, чиме доприноси популаризацији културе у земљама у којима развија своје пословање.