Ponudi deo svoje kulture

NIS drugu godinu zaredom uz „Balkan trafik“ festival u Briselu

Četiri dana BOZAR, Centar za lepe umetnosti u Briselu, vešto je prerušen u pozornicu balkanskog duha i kulture

Često kroz istoriju neuralgična tačka sveta, Balkan je kroz vekove bio izazov kako stranim osvajačima, tako u istoj meri i avanturistima, istraživačima, putopiscima. Utisci koje su oni beležili pre pet ili šest vekova i danas u savremenom dobu ostaju relevantni. Za strance, Balkan je egzotika, simfonija satkana od ritma, borbe, muzike, načela i autentične kulture…
Na ovogodišnjem, osmom po redu, „Balkan trafik“ festivalu muzike, filma i kulture naroda jugoistočne Evrope, koji se tradicionalno održava u Briselu, nastupalo je više od 200 umetnika iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Albanije, Bugarske, Grčke, ali i Turske, Moldavije, Ukrajine… Četiri dana, od 1. do 4. maja, BOZAR, Centar za lepe umetnosti u Briselu, vešto je prerušen u pozornicu balkanskog duha i kulture. Preko 7 000 posetilaca iz celog sveta imalo je prilike da se upozna sa filmskim stvaralaštvom, muzikom, da uzme učešće u kreativnim razgovorima na temu istorije i savremenog položaja Balkana, te da okusi kuhinju ovih prostora.
NIS koji drugu godinu zaredom podržava ovu manifestaciju priredio je degustaciju srpskih vina za ambasadora stalne misije Srbije pri EU, kao i za predstavnike srpske ambasade u Kraljevini Belgiji i predstavnike Evropskog parlamenta i Evropske komisije. Degustacija domaćih vina prethodila je jednoj od glavnih atrakcija ovogodišnjeg „Balkan trafik“ festivala − nastupu vokalnih solistkinja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Bilje Krstić, Amire Medunjanin i Tamare Obrovac, pod nazivom Žene Balkana. Među učesnicima festivala bili su i kraljica romske muzike Esma Redžepova, Grk Džordž Dalaras, Džoni Ilijev iz Bugarske, kao i rumunski bend „Mahala Rai“. Na festivalu ove godine prvi put nastupale su grupe iz Ukrajine i Poljske, dok je fokus festivala bio na romskoj muzici i originalnom balkanskom džezu.
NIS je, podsetimo, prva domaća kompanija koja je otvorila Kancelariju za saradnju sa institucijama Evropske unije kako bi u energetskom sektoru doprinela bržem uključivanju Srbije u jedinstveno evropsko tržište. Sem u Srbiji, NIS svoje poslovanje širi u Bugarsku, Rumuniju, Bosnu i Hercegovinu, odakle su ove godine došli najpoznatiji umetnici na briselski festival. Istovremeno, kompanija je iz godine u godinu pokrovitelj festivala lokalnog, nacionalnog i međunarodnog ranga kroz svoje programe društveno odgovornog poslovanja, „Kultura bez granica“ i „Saradnja radi razvoja“, čime doprinosi popularizaciji kulture u zemljama u kojima razvija svoje poslovanje.