Pečat nedelje

Obama i Klark

„Ovo su teška pitanja i upravo zbog toga što su teška, moraju da budu rešavana zakonskim merama i kroz međunarodno pravo, tako da većine ne mogu prosto da tlače manjine a da velike zemlje ne mogu prosto da se iživljavaju nad malima.“
Ove reči je, na Samitu SAD-a i EU održanom u Briselu 26. marta, izgovorio Barak Obama, američki predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga koje se, u svojstvu okupatora, nalaze na bukvalno svim kontinentima (izuzev, moguće, u Australiji) a između ostalog i u našoj zemlji, tj. na Kosovu i Metohiji, gde su silom i neopravdano stupile posle protivzakonitog bombardovanja Srbije. Cinici bi rekli da je ova Obamina rečenica prvo što je on uradio a što je u skladu sa Nobelovom nagradom za mir koja mu je dodeljena pre pet godina.
Kako bi se izbegla zabuna u pogledu toga kakvu to državu zastupa Obama, istog dana oglasio se i Vesli Klark, nekadašnji američki general i komandant NATO-a upravo u vreme agresije protiv Srbije, koji je u intervjuu sarajevskom „Dnevnom avazu“ rekao:
„Plediranje na jake srpsko-ruske odnose samo je odjek ideja prošlosti. Oni koji u Evropi, na Balkanu ili u BiH pate za Putinom, neka idu k njemu. Sibir je ogroman i u njemu ima mesta.“

Hrvatska depresija

Ako smo se i pitali da li Srbija treba da uđe u Evropsku uniju, Radio „Dojče vele“ nam je razvejao sve nedoumice. Izvestili su nas Nemci, naime, o iskustvu Hrvatske posle prijema u EU, pod naslovom „Hrvatska tone i ne očekuje pomoć Brisela“.
„Devet meseci od ulaska u EU, prvobitna apatija u Hrvatskoj je prerasla u depresiju“, započinje nemački radio svoju reportažu. „Hrvatska je u Uniju ušla iscrpljena maratonskim pregovorima i krizom. Oni koji su tada govorili da će Unija dovesti Hrvatsku u red‘, danas nemaju nikakvog očekivanja od Brisela, kojeg doživljavaju kao ogroman birokratski aparat za bespotrebno trošenje novca i promovisanje neoliberalizma. Evropskom Hrvatskom nisu zadovoljni ni naučnici, ni preduzetnici, pogotovo ne poljoprivrednici, radnici u zdravstvu i prosvetari. Prosečan građanin‘ živi sve teže, upozoravaju sindikati“, a prenosi „Dojče vele“. Pa navodi da „velike firme imaju osećaj konkurencije i dodatnog pritiska, posebno one koje su ranije uživale određene carinske zaštite“, „istovremeno i hrvatski seljaci poručuju da nisu srećni otkad je Hrvatska u Uniji (…) Povećao se uvoz hrane“, „ni zdravstveni sistem, pa tako ni lekari, nisu profitirali ulaskom u EU (…) materijalni status i uslovi rada su pogoršani, a socijalna i radna prava smanjena“, „depresivni su i prosvetni radnici“… I jedini koji nalaze kakvo-takvo zadovoljstvo u članstvu Hrvatske u EU su „hrvatski političari iz desničarskog tabora“, koji su „sve više artikulisani u nameri da iskoriste dominantni položaj nad Srbijom, koja tek pregovara o članstvu u Uniji“.
Pametnome dosta. Zar ne?

Jedan komentar

  1. Pazi sad! Jenki i medjunarodno pravo! O tempora,o mores !
    Nuklearni Vladimire,nateraj bagru da polize sve sto je u svetu do sada za*rala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *