Крај удобне историје

Милорад Вучелић, главни уредник

Србија би требало да најенергичније подржи територијални интегритет Украјине да би се квалификовала да се на европском путу одрекне своје територијалне целовитости и славодобитно призна сецесију независног Косова. Пошто је Украјина са ЕУ потписала политички део Споразума о придруживању, онда ће Брисел, познат по својој принципијелности, приморати Украјину да призна припајање независног Крима Русији, баш онако како приморава Србију да призна независно Косово. Требало би жестоко да се супротставимо Русији не би ли је како приморали да се одрекне свог права вета у СБ УН. Требало би да подучимо и наговоримо Русе да признају Косово као државу да би им се признало право на Крим а и нама олакшало признање Косова и тако даље.

Али како званични Београд све то неће да учини, медији који делују у нашој земљи свакодневно чине својеврсно антируско хушкање са наизглед наивним непрекидним питањима: зашто се наша влада не изјасни и не искаже пуну подршку Украјини. Није ту реч о стрепњи да ли ћемо издржати на позицији неутралности која је у нашем најбољем интересу, него о нечему сасвим другом. Основни медијски интерес је да се подржи ЕУ „која је постала клон НАТО-а“, како каже бивши шеф Немачке обавештајне службе, адмирал Елмар Лудвиг Шмелинг, у интервјуу „Печату“– под речитим насловом „НАТО је проблем, не Путин“.

Независно од овог релативно спољнополитичког и геополитичког проблема, ваљало би се упитати о легитимацији оних које би Србија требала да подржи. Говорећи у Бундестагу о ситуацији у Украјини и на Криму, лидер немачке левице Грегор Гизи упућује немачкој канцеларки следеће речи:

„Госпођо Меркел! Заменик премијера, министри одбране, пољопривреде, животне средине, државни тужилац, то су фашисти. Шеф Савета за националну безбедност је један од оснивача фашистичке партије Свобода‘. Фашисти су добили важне функције и доминирају безбедносним апаратом. Да ли су фашисти икада у историји човечанства добровољно предали власт коју су већ једном освојили? Барем је немачка влада требало да одреди црвену линију, нарочито имајући у виду нашу историју“. ( Прочитајте говор Грегора Гизија у овом броју „Печата“). Зар одиста некоме пада на памет да у оваквим случајевима не верује Немцима?

Бивша премијерка и сада једна од политичких лидерки Украјине, Јулија Тимошенко, у разговору са замеником секретара Савета за националну безбедност и одбрану Нестором Шуфричем казала је да је „време да се побију проклети Руси“ и да њиховом лидеру као „скоту треба пуцати у чело“. Преосталих „осам милиона Руса у Украјини треба убити нуклеарним оружјем“ а „тамо где је Русија, неће остати ни спаљена земља“. Пошто је накнадно Тимошенкова потврдила да се разговор одиграо, али порекла да је баш то све изговорила, било би занимљиво сазнати који је део овог монструозног разговора за њу прихватљив, а који није.

Довољно је већ познат пресретнути и потврђени разговор Кети Ештон са естонским министром иностраних послова Урмасом Паетом, у којем се исказује основано уверење да су снајперисте који су пуцали на демонстранте и полицију на Мајдану организовали лидери нове владајуће коалиције у Кијеву. Обећање да ће се то истражити Ештонова наравно није одржала па је у немачком Бундестагу званично затражено да се организује истражна комисија која би установила пуну истину о овим убиствима.

[restrictedarea]

Садашњи украјински премијер Арсениј Јацењук је у свом промотивном споту још прошле године избрисао Србију са карте Европе и припојио је Хрватској независној држави. Вероватно је мапа у овом споту рађена по узору на ендехазијску Павелићеву мапу из 1941. Године, коју је неки усташки легионар оставио заједно са костима под Стаљинградом. Основано се поставља питање како би непостојећа држава Србија признавала власт на чијем се челу налази вођа неонацистичког „Десног сектора“ Дмитри Јарош,  чији лик нам се смеши са насловне стране „Печата“,  и зашто је то нама потребно. Иначе, ликови који „красе“ нашу насловницу су више него заслужено нашли место на њој.

Портпаролка НАТО-а Румунка Оана Лунгеску је у име своје војне организације онако понижавајуће покушала да опљуне српске жртве агресије на нашу замљу. Од њеног ретвитовања се оградила чак и компанија „Најк“, али и поред наших  званичних протеста, западна војна алијанса није.

Хилари Клинтон је у неколико наврата, са беспризорним цинизмом и отворено се ругајући десетинама милиона Руса који су се жртвовали за победу над западним фашизмом, упоређивала председника Русије са Адолфом Хитлером. Само нас је подсетила  да је њена земља све до Перл Харбура тесно економски сарађивала са нацистичким режимом у Немачкој. Слика постаје потпунија у светлу најновијих америчких јавних података и докумената о томе колико је украјинских нациста нашло уточиште у њеној домовини. Данас и Клинтонка и Мекејн и Обама врше снажан економски и војни притисак на Москву а помоћу држава тзв. нове Европе активно и грубо гурају Немачку у даљу конфронтацију са Русијом. Амерички председник и нобеловац Барак Обама накнадно открива некакав легални и легитимни албански референдум за отцепљење Косова не би ли оправдао оружани покушај његове ампутације од Србије.

Највећи део трезвене немачке и не само немачке него и европске интелектуалне, привредне и политичке елите не прихвата овакву америчку политику и активно јој се одупире.

У вршењу притиска на Русију нису изостали ни стари добри Британци на челу са Дејвидом Камероном кога је коментатор „Мејла“ Питер Хичинс, критикујући његове хистеричне антируске ставове,  назвао  „надуваним жабцем“ који наноси штету Енглеској, што можете такође прочитати у овом броју „Печата“ у тексту Дејана Лукића „Случај селективног слепила“.

Некадашњи немачки канцелар Герхард Шредер је накнадно  признао да је агресија НАТО-а на Србију била отворено кршење међународног права и Повеље УН.  На сцену је одмах ступила „демократска“ инквизиција у намери да преко одлуке Европског парламента „зачепи уста“ Шредеру и свакоме другом ко покуша да каже истину. Таква резолуција је са незнатном већином одбачена. О свему томе се можете исцрпније информисати читајући текст Мирослава Стојановића: „Признање без покајања“, у овом броју „Печата“.

Ипак је на украјинске догађаје најупечатљивије реаговање Адама Михњика, некадашњег лидера пољске Солидарности, написано специјално за „Данас“. То је права парадигма неприкривених ресантимана и манифестација најгоре, праве ендемске пољске мржње према свему руском, а онако узгред и свему српском. У тексту под насловом „Силом против Путина“, он руског председника назива мафијашким босом и призива му „несрећну судбину“ каква уобичајено прати већину људи од те  врсте. Призивају се и „Руски крволочни деспоти – Катарина II, Николај I и Стаљин“. Он цинично и без икаквих основа подвлачи „сличност између Путиновог апела на етничку солидарност када је реч о припајању Крима и Хитлеровог става за време аншлуса и судетске кризе 1938.“.

Сасвим логично Михњик се, као сваки саучесник у злочину, враћа на место почињеног злочина, на Србију за чије се бомбардовање отворено залагао:

„Шта Косово, где су Албанци били жртве прогона и етничког чишћења, има заједничко са ситуацијом на Криму, чији народ Украјинци никада нису угњетавали? Шта је сврха показивања отвореног презира према украјинској влади, парламенту и народу? Зашто етикетирати украјинске власти као фашистичке и антисемитске‘?“ Ни он из свог пољског угла не види фашизам!

И наравно, шта је природније од тога него да централноевропски интелектуалац, одајући се ко је и шта је, прозове Достојевског. Путинов говор је, каже Михњик, „био симбол грозничавог, параноичног света Демона‘ Фјодора Достојевског, који као и он, дочарава обмањујући алтернативни универзум, место које не постоји и никада није постојало“.

Присећамо се оцене о централноевропском национализму и његовом односу према Русији, коју је својевремено дао Милорад Екмечић: „ Русија има нешто друкчији национализам него што су национализми малих централноевропских нација – који су једно трајно плакање због немоћи свог народа пореданог уз магистрални друм којим путују велики. Русија је домовина, а не излетиште великих градова… Национални књижевник Централне Европе, то је већином, нешто мрачно са своје провинцијалне искључивости.“

Можда би овом заслуженом оценом могло и завршити коментарисање Михњикове колумне да нам у сећању није и случај Милана Кундере који се пре двадесетак година у једној својој литерарно-политичкој варијацији такође устремио на руске тенкове и – Достојевског! То је код централноевропских интелектуалаца више него закономерно: „Поново сам прочитао Идиота‘ и схватио да чак и када бих гладовао, не бих могао да обавим посао драматизације тог дела. Свет Достојевског са разливеним гестовима, мутним дубинама и агресивном сентименталношћу одбијао ме је“. Кундера се с правом упитао није ли то „антируски рефлекс Чеха, траумираног окупацијом своје земље“, али је изостао прави одговор.

Али је зато добио антологијски и разорни одговор Јосифа Бродског, иначе совјетског дисидента и емигранта. Одговор је стигао под насловом „Зашто је Милан Кундера неправедан према Достојевском“. Између осталог, Бродски је с правом изрекао истину да је „последњи светски рат, у сваком погледу, био грађански рат западне цивилизације“, у којој су Руси били само масовне жртве и на крају присиљени да победе зло. Бродски је указао и на ту некад Кундерину тежњу да „буде већи Европљанин од самих Европљана“. Сада се и код Михњика манифестује тежња да буде већи западњак од западњака и да на траговима етнички инфериорне мржње постане већи Натовац од самог НАТО-а, призивајући на употребу силе против  Русије. Михњик сасвим сигурно зна за то како се у тој полемици провео Кундера али његова антируска, па и антисрпска мржња је толика, да је она јача од сваке опомене и наука који би се морао извући.

Бродски у свом вишеслојном тексту подсећа и на ову чињеницу: „Већина романа Достојевског је у суштини расплет догађаја чији се почетак збио ван Русије, на Западу. Управо се са Запада враћа душевно оболели кнез Мишкин; управо је тамо Иван Карамазов покупио своје атеистичке идеје; за Верховенског Млађег Запад је био извор његовог политичког радикализма и скровиште за конспиративно деловање“.

На крају, Бродски је с правом указао да се у случају Кундере и „његове источноевропске сабраће“ ради о невољним жртвама концепције поделе света на Исток-Запад и помало иронично додао: „И заиста, о каквом Северу-Југу може да размишља један Чех (Пољска? Немачка? Мађарска?)“. С извесним  малим географским прилагођавањима то се може односити и на  Михњика.

Михњиков текст је и отворено сведочанство о томе како се његова врста људи у последњих четврт века комфорно разбашкарила у униполарном свету у којем су жртве били многи народи, па међу њима и наш, и у којем је Русија била бачена на под или на колена. Данашње слабљење апсолутизма једине Империје и њене бахате самовоље те поновно успостављање равнотеже у којој ће многе државе имати више прилика и могућности за самосталност и безбеднији живот, Михњик види као смак света: „То је прави крај историје – историје снова о свету који је руковођен демократским вредностима и тржишном економијом“.  Удобна историја.

Како се стизало до те удобне историје у којој је Михњик са својом „источноевропском сабраћом“ обитавао и подржавао, тражио и тражи оружане агресије против европских и других народа, можете прочитати у несумњиво ексклузивном и драгоценом интервјуу генерал-пуковника Леонида Ивашова: „Черномирдин, пријатељ Ала Гора, издао је на Косову и Србију и Русију“. То обавезно прочитајте и проследите даље.

[/restrictedarea]

10 коментара

 1. Nato nece stati, sve dok ih neko po nosu ne udari. A onda treba kontru-protjerati amere iz cijele Jevrope. E,onda ce biti mir.

 2. Све ово се понавља у Европи за време векова уназад. Англо-Саксонска политика гурала је Немачку у два прошла рата на Исток.
  Немачка велика нација на малом простору жели већи животни простор. Енглези да би сачували политичку и војну превласт сада са Америком изазивају нереде по свету увијене у борбу за демократију на АНГЛО САКСОНСКИ начин.Криза Југославије била је пробни балон за освајање ЈУГО ИСТОКА Европе тај део су донекле завршили дошао је ред на Украјину и самим ти и Русију. Србија је поклекла и сад смо у некој врсти окупације као државе и нације због погрешне политике српских политичара 1980- 2000године.Русија
  није поклекла већ се усправила и уз помоћ мудрог председника Путина диригује потезе својих интереса како Абхазији и отесији сада у Украјини. Немачка неће увести саксије које би нашкодиле немачкој Мађарска такође се јавља да неће увести санкције Француска из својих интереса несме ићи на санкције Енглези могу јер они нису део који овисе о руском гаси и нафти. Значи Русија може полако да доже на западне границе Украјине и ту се завршава сва прича о моћној али посрнулој НАТО ИМПЕРИЈИ.

 3. Г.Вучелићу немате више кредибилитет да заступате Србе, патриотизам, да критикујете НАТО,…када вам у крило седи Анђелковић који све то негира.Он је сада постао највУЧКов промптер и вири из свих ТВ станица.

 4. Најновија цинична вест, цитат:
  >>> Тужилаштво за високотехнолошки криминал покренуло је предистражни потупак против потенцијалних лица поводом списка такозваних највећих србомрзаца међу јавним личностима који је објављен на сајту СНП “Наши”, као и поводом изјаве на Фејсбуку која се односи на удружење “Жене у црном”.

  Тужилаштво прецизира да је поступак покренут због сумње да је извршено кривично дело угрожавање сигурности и расна и друга дискриминација из Кривичног законика Србије, преноси Танјуг.<< СНП Наши: Списак 30 највећих србомрзаца међу јавним личностима

  Циљ објављивања овог списка јесте указивање јавности на све оне који у друштвено-културном простору Србије некажњено шире говор мржње према српском народу и чине тешка кривична дела дискриминације и ширења верске, националне и етничке мржње и нетрпељивости, а никада до сада нису изведени пред лице правде.<
  ——
  И сад шта је говор мржње који се годинама пролама над Србијом, …ако је неко указао на неке личности нека се ИСПИТА деловање неких јавних личности( нису они свете краве)

  Али одједном је обрнута ситуација, хитро ће се казнити они који су написали нека имена, а можда је све то тачно , али испаде да нису смели!

  А неке организације које финансира запад могу да ПЉУЈУ ПО СРБИЈИ и СРБИМА, да у Сред Србије ОТВОРЕНО раде противправне радње, шире мржњу, ЛАЖУ и ником ништа

  Несмеш да критикујеш олош и багру, лопове и сецикесе, јајаре и џукеле које уништавају ову нашу земљу, и ко је крив , критичари или ДРЖАВНИ апарат којии не ради свој посао. Крив је онај који указује на неправду, а шпијуни су заштићени !

  Е алал вам право правда!
  И да се разумемео ПРЕТЊА је једно и треба казнити ко озбиљно прети, али критика и говор истине није говор мржње, али…

  Мрак закуцао на врата .

 5. Obama rece da Kosovo i Krim nisu isto…
  Tacno,Krim je ruski a Kosovo je srpsko!
  Tragedija je sto NATO PAKT izbi sa po sake metaka,na granicu Rusije.Kao,zao im Krima,A DOBILI CELU UKRAJINU?!Dzabe!
  Sada ce malo da se meskolje,maze,mazu i lazu…
  A ONDA CE DA UDARE SVIM SILAMA PO MOSKVI!
  Cilj je da Rusima ogade Putina,kao sto su Srbima Milosevica,naravno,lazima,prevarama i parama,nato kursadzijama.
  Ne zure oni…svi njihovi osmesi su lazni.META JE PUTIN!!!
  Pametnom je jedna rec dovoljna,a budali ni samar ne pomaze.

  Nikolic rece da Vlada Srbije nece biti ni proruska ni proevropska,vec PROSRPSKA?
  Ucini mi se da Vlada Srbije TREBA DA BUDE SRPSKA,a moze i proevropska i jos bolje,proruska…Medjutim,mozda je predsednik u pravu,kada cujemo potencijalne kandidate za Vladu,kao sto su Vejvoda,onaj iz LDP Cedin potpredsednik Andric…pa nemci,pa englezi…BICE PRAVI USPEH DA BUDE PROSRPSKA.

  Ali,nije ova Jalta kao ona ranije,jer se posle one Jalte znalo sta je cije,pa je lako Titu bilo da glumi neutralnost…A sada,SRBIJA IDE NA ZAPAD…pa je tesko glumiti neutralnost.
  Videcemo sta ce biti,ali Srbija ne sme izgovoriti nista lose na racun Rusije,jer ce to biti ona opcija-NI EVROPA,NI RUSIJA!
  To je samo nastavak politike NI EVROPA ,NI KOSOVO,jer nema sanse da nas prime u tu Evropu.
  TO JE LAZ.Dajte jedan ozbiljan argument,zasto oni nas zele kao ravnopravnu clanicu?Pa setite se uslova,pa jos odluku 28 parlamenata?A promenice nam Ustav,SVE SVOJE ZLOCINE,ZAPAD CE LEGALIZOVATI?!Posle ih Srbija ne zanima,kakvo clanstvo,mi i Englezi ravnopravni…pa kada je to bilo?
  Evo,predsednik je u Becu produzio rok,neformalno…dok su ranije govorili o 2020-oj godini,onaj Kurc je u Beogradu rekao i 2018…(laze nas u brk u sred Beograda),predsednik kaze “da nas prime za 6-8 godina”…dakle 2020-2022.g.?

  Vucicu ce namestiti sve one od 5.oktobra,a onda necemo razumeti u sta je proslo ni 10 ni zadnjih 20 godina?

  Sve sto vidimo je jedna nezapamcena orgija zapada,TO JE USTASKI PIR I LUDILO FASISTA… predstoji zavrsni ekonomski i ustavno-pravni udar na Republiku Srbiju.
  Ja nikada ne bih isao u Uniju sa Hrvatskom, Srbija bar mora da ima i svoje uslove a ne samo ta Evropa…uslov je TERITORIJALNA CELOVITOST Rebublike Srbije i zastita Srba i SPC na prostoru bivse Jugoslavije…
  I poseban uslov,DA PRESTANE SRBOFOBIJA u evropi i svetu,koju bas forsiraju ti koje smatramo prijateljima.
  SRBIJA NE VERUJE SVOJIM OCIMA I TAKO SE PONASA,NA SVOJU STETU.

 6. Драган

  СРБИ НА ОКУП:

  “ХОЛАНДИЈА: Орден за бомбардовање Србије!
  категорија Свет / дана 30/03/2014 у 5:35 часова /

  Холандска краљица Беатрикс одликовала је Краљевско војно ваздухопловство за бомбардовање Србије, окачивши врпцу с написом “Косово 1999″ на њихов барјак, пренели су холандски медији.

  Суверенка из Хага, сетила се улоге својих пилота током ваздушних напада, у данима када Србија оплакује жртве агресије започете 24. марта 1999.”

  Драган Славнић

 7. Цитат:
  “Влада спремна да се суочи и са политичким убиствима из деведесетих година, поручио Никола Селаковић. Медији данас објавили да иза неких убистава стоји Слободан Милошевић.”
  —–
  Сад је јасно како је Драшковић упао у коалицију, овј режим је инструиран са запада и све се ради по плану а коловођа у медијском спиновању је РТС.

  Селаковић већ унапред пресудио убијеном Милошевићу:
  “Како се као налогодавац помиње и преминули председник Србије Слободан Милошевић, Селаковић је поручио да то што он више није међу живима не значи да ће сви који су у томе учествовали бити амнестирани.”

  —–

  Одмах се јавио западни шпијунски агент Вук Драшковић и његов пион, црногоријанац Даниловић.Сад је сјасна коалиција “поштених”


  Сад ће да јурну сви на убијеног Милошевића и да му стављају да је побио све, а они који су главни налогодавци и извршиоци, па они баш спинују такву причу уз помоћ прозападног режима.

  Како е кренуло сад ће и Коштуницу да осуде даје налогодавац убиства Ђинђића!?

  Све се ради плански а РТС је главни извршилац спин-акције, и видимо како перфидно извештавају о Русији, мало као фино , тобож гладац, па на колац.

  Западне организацјије преко домаћих надри масонских и других невладиних организација овладавају нашим простором…

  Врло деликатна ситуација, поново се захуктава заједнички спин подухват против Срба и интереса Србије, и против Русије

 8. ДВЕСТА ПЕДЕСЕТ ПОСЛАНИКА у скупштини Србије може да озакини и
  издају да је то национални интересет јер нема посланика који ће дигнути глас против издајника.Ово сада је мрак који се надвио гласовима 20% гласача Србије.Када ће доћи светлос зависи од оних
  80% гласача када буду схватили да их је ПРЕОБРАЖЕНИ са ЖУТИМ КАРТЕЛОМ преварио. Народ каже никад није касно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *