Kraj udobne istorije

Milorad Vučelić, glavni urednik

Srbija bi trebalo da najenergičnije podrži teritorijalni integritet Ukrajine da bi se kvalifikovala da se na evropskom putu odrekne svoje teritorijalne celovitosti i slavodobitno prizna secesiju nezavisnog Kosova. Pošto je Ukrajina sa EU potpisala politički deo Sporazuma o pridruživanju, onda će Brisel, poznat po svojoj principijelnosti, primorati Ukrajinu da prizna pripajanje nezavisnog Krima Rusiji, baš onako kako primorava Srbiju da prizna nezavisno Kosovo. Trebalo bi žestoko da se suprotstavimo Rusiji ne bi li je kako primorali da se odrekne svog prava veta u SB UN. Trebalo bi da podučimo i nagovorimo Ruse da priznaju Kosovo kao državu da bi im se priznalo pravo na Krim a i nama olakšalo priznanje Kosova i tako dalje.

Ali kako zvanični Beograd sve to neće da učini, mediji koji deluju u našoj zemlji svakodnevno čine svojevrsno antirusko huškanje sa naizgled naivnim neprekidnim pitanjima: zašto se naša vlada ne izjasni i ne iskaže punu podršku Ukrajini. Nije tu reč o strepnji da li ćemo izdržati na poziciji neutralnosti koja je u našem najboljem interesu, nego o nečemu sasvim drugom. Osnovni medijski interes je da se podrži EU „koja je postala klon NATO-a“, kako kaže bivši šef Nemačke obaveštajne službe, admiral Elmar Ludvig Šmeling, u intervjuu „Pečatu“– pod rečitim naslovom „NATO je problem, ne Putin“.

Nezavisno od ovog relativno spoljnopolitičkog i geopolitičkog problema, valjalo bi se upitati o legitimaciji onih koje bi Srbija trebala da podrži. Govoreći u Bundestagu o situaciji u Ukrajini i na Krimu, lider nemačke levice Gregor Gizi upućuje nemačkoj kancelarki sledeće reči:

„Gospođo Merkel! Zamenik premijera, ministri odbrane, poljoprivrede, životne sredine, državni tužilac, to su fašisti. Šef Saveta za nacionalnu bezbednost je jedan od osnivača fašističke partije Svoboda‘. Fašisti su dobili važne funkcije i dominiraju bezbednosnim aparatom. Da li su fašisti ikada u istoriji čovečanstva dobrovoljno predali vlast koju su već jednom osvojili? Barem je nemačka vlada trebalo da odredi crvenu liniju, naročito imajući u vidu našu istoriju“. ( Pročitajte govor Gregora Gizija u ovom broju „Pečata“). Zar odista nekome pada na pamet da u ovakvim slučajevima ne veruje Nemcima?

Bivša premijerka i sada jedna od političkih liderki Ukrajine, Julija Timošenko, u razgovoru sa zamenikom sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Nestorom Šufričem kazala je da je „vreme da se pobiju prokleti Rusi“ i da njihovom lideru kao „skotu treba pucati u čelo“. Preostalih „osam miliona Rusa u Ukrajini treba ubiti nuklearnim oružjem“ a „tamo gde je Rusija, neće ostati ni spaljena zemlja“. Pošto je naknadno Timošenkova potvrdila da se razgovor odigrao, ali porekla da je baš to sve izgovorila, bilo bi zanimljivo saznati koji je deo ovog monstruoznog razgovora za nju prihvatljiv, a koji nije.

Dovoljno je već poznat presretnuti i potvrđeni razgovor Keti Ešton sa estonskim ministrom inostranih poslova Urmasom Paetom, u kojem se iskazuje osnovano uverenje da su snajperiste koji su pucali na demonstrante i policiju na Majdanu organizovali lideri nove vladajuće koalicije u Kijevu. Obećanje da će se to istražiti Eštonova naravno nije održala pa je u nemačkom Bundestagu zvanično zatraženo da se organizuje istražna komisija koja bi ustanovila punu istinu o ovim ubistvima.

[restrictedarea]

Sadašnji ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u svom promotivnom spotu još prošle godine izbrisao Srbiju sa karte Evrope i pripojio je Hrvatskoj nezavisnoj državi. Verovatno je mapa u ovom spotu rađena po uzoru na endehazijsku Pavelićevu mapu iz 1941. Godine, koju je neki ustaški legionar ostavio zajedno sa kostima pod Staljingradom. Osnovano se postavlja pitanje kako bi nepostojeća država Srbija priznavala vlast na čijem se čelu nalazi vođa neonacističkog „Desnog sektora“ Dmitri Jaroš,  čiji lik nam se smeši sa naslovne strane „Pečata“,  i zašto je to nama potrebno. Inače, likovi koji „krase“ našu naslovnicu su više nego zasluženo našli mesto na njoj.

Portparolka NATO-a Rumunka Oana Lungesku je u ime svoje vojne organizacije onako ponižavajuće pokušala da opljune srpske žrtve agresije na našu zamlju. Od njenog retvitovanja se ogradila čak i kompanija „Najk“, ali i pored naših  zvaničnih protesta, zapadna vojna alijansa nije.

Hilari Klinton je u nekoliko navrata, sa besprizornim cinizmom i otvoreno se rugajući desetinama miliona Rusa koji su se žrtvovali za pobedu nad zapadnim fašizmom, upoređivala predsednika Rusije sa Adolfom Hitlerom. Samo nas je podsetila  da je njena zemlja sve do Perl Harbura tesno ekonomski sarađivala sa nacističkim režimom u Nemačkoj. Slika postaje potpunija u svetlu najnovijih američkih javnih podataka i dokumenata o tome koliko je ukrajinskih nacista našlo utočište u njenoj domovini. Danas i Klintonka i Mekejn i Obama vrše snažan ekonomski i vojni pritisak na Moskvu a pomoću država tzv. nove Evrope aktivno i grubo guraju Nemačku u dalju konfrontaciju sa Rusijom. Američki predsednik i nobelovac Barak Obama naknadno otkriva nekakav legalni i legitimni albanski referendum za otcepljenje Kosova ne bi li opravdao oružani pokušaj njegove amputacije od Srbije.

Najveći deo trezvene nemačke i ne samo nemačke nego i evropske intelektualne, privredne i političke elite ne prihvata ovakvu američku politiku i aktivno joj se odupire.

U vršenju pritiska na Rusiju nisu izostali ni stari dobri Britanci na čelu sa Dejvidom Kameronom koga je komentator „Mejla“ Piter Hičins, kritikujući njegove histerične antiruske stavove,  nazvao  „naduvanim žabcem“ koji nanosi štetu Engleskoj, što možete takođe pročitati u ovom broju „Pečata“ u tekstu Dejana Lukića „Slučaj selektivnog slepila“.

Nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder je naknadno  priznao da je agresija NATO-a na Srbiju bila otvoreno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN.  Na scenu je odmah stupila „demokratska“ inkvizicija u nameri da preko odluke Evropskog parlamenta „začepi usta“ Šrederu i svakome drugom ko pokuša da kaže istinu. Takva rezolucija je sa neznatnom većinom odbačena. O svemu tome se možete iscrpnije informisati čitajući tekst Miroslava Stojanovića: „Priznanje bez pokajanja“, u ovom broju „Pečata“.

Ipak je na ukrajinske događaje najupečatljivije reagovanje Adama Mihnjika, nekadašnjeg lidera poljske Solidarnosti, napisano specijalno za „Danas“. To je prava paradigma neprikrivenih resantimana i manifestacija najgore, prave endemske poljske mržnje prema svemu ruskom, a onako uzgred i svemu srpskom. U tekstu pod naslovom „Silom protiv Putina“, on ruskog predsednika naziva mafijaškim bosom i priziva mu „nesrećnu sudbinu“ kakva uobičajeno prati većinu ljudi od te  vrste. Prizivaju se i „Ruski krvoločni despoti – Katarina II, Nikolaj I i Staljin“. On cinično i bez ikakvih osnova podvlači „sličnost između Putinovog apela na etničku solidarnost kada je reč o pripajanju Krima i Hitlerovog stava za vreme anšlusa i sudetske krize 1938.“.

Sasvim logično Mihnjik se, kao svaki saučesnik u zločinu, vraća na mesto počinjenog zločina, na Srbiju za čije se bombardovanje otvoreno zalagao:

„Šta Kosovo, gde su Albanci bili žrtve progona i etničkog čišćenja, ima zajedničko sa situacijom na Krimu, čiji narod Ukrajinci nikada nisu ugnjetavali? Šta je svrha pokazivanja otvorenog prezira prema ukrajinskoj vladi, parlamentu i narodu? Zašto etiketirati ukrajinske vlasti kao fašističke i antisemitske‘?“ Ni on iz svog poljskog ugla ne vidi fašizam!

I naravno, šta je prirodnije od toga nego da centralnoevropski intelektualac, odajući se ko je i šta je, prozove Dostojevskog. Putinov govor je, kaže Mihnjik, „bio simbol grozničavog, paranoičnog sveta Demona‘ Fjodora Dostojevskog, koji kao i on, dočarava obmanjujući alternativni univerzum, mesto koje ne postoji i nikada nije postojalo“.

Prisećamo se ocene o centralnoevropskom nacionalizmu i njegovom odnosu prema Rusiji, koju je svojevremeno dao Milorad Ekmečić: „ Rusija ima nešto drukčiji nacionalizam nego što su nacionalizmi malih centralnoevropskih nacija – koji su jedno trajno plakanje zbog nemoći svog naroda poredanog uz magistralni drum kojim putuju veliki. Rusija je domovina, a ne izletište velikih gradova… Nacionalni književnik Centralne Evrope, to je većinom, nešto mračno sa svoje provincijalne isključivosti.“

Možda bi ovom zasluženom ocenom moglo i završiti komentarisanje Mihnjikove kolumne da nam u sećanju nije i slučaj Milana Kundere koji se pre dvadesetak godina u jednoj svojoj literarno-političkoj varijaciji takođe ustremio na ruske tenkove i – Dostojevskog! To je kod centralnoevropskih intelektualaca više nego zakonomerno: „Ponovo sam pročitao Idiota‘ i shvatio da čak i kada bih gladovao, ne bih mogao da obavim posao dramatizacije tog dela. Svet Dostojevskog sa razlivenim gestovima, mutnim dubinama i agresivnom sentimentalnošću odbijao me je“. Kundera se s pravom upitao nije li to „antiruski refleks Čeha, traumiranog okupacijom svoje zemlje“, ali je izostao pravi odgovor.

Ali je zato dobio antologijski i razorni odgovor Josifa Brodskog, inače sovjetskog disidenta i emigranta. Odgovor je stigao pod naslovom „Zašto je Milan Kundera nepravedan prema Dostojevskom“. Između ostalog, Brodski je s pravom izrekao istinu da je „poslednji svetski rat, u svakom pogledu, bio građanski rat zapadne civilizacije“, u kojoj su Rusi bili samo masovne žrtve i na kraju prisiljeni da pobede zlo. Brodski je ukazao i na tu nekad Kunderinu težnju da „bude veći Evropljanin od samih Evropljana“. Sada se i kod Mihnjika manifestuje težnja da bude veći zapadnjak od zapadnjaka i da na tragovima etnički inferiorne mržnje postane veći Natovac od samog NATO-a, prizivajući na upotrebu sile protiv  Rusije. Mihnjik sasvim sigurno zna za to kako se u toj polemici proveo Kundera ali njegova antiruska, pa i antisrpska mržnja je tolika, da je ona jača od svake opomene i nauka koji bi se morao izvući.

Brodski u svom višeslojnom tekstu podseća i na ovu činjenicu: „Većina romana Dostojevskog je u suštini rasplet događaja čiji se početak zbio van Rusije, na Zapadu. Upravo se sa Zapada vraća duševno oboleli knez Miškin; upravo je tamo Ivan Karamazov pokupio svoje ateističke ideje; za Verhovenskog Mlađeg Zapad je bio izvor njegovog političkog radikalizma i skrovište za konspirativno delovanje“.

Na kraju, Brodski je s pravom ukazao da se u slučaju Kundere i „njegove istočnoevropske sabraće“ radi o nevoljnim žrtvama koncepcije podele sveta na Istok-Zapad i pomalo ironično dodao: „I zaista, o kakvom Severu-Jugu može da razmišlja jedan Čeh (Poljska? Nemačka? Mađarska?)“. S izvesnim  malim geografskim prilagođavanjima to se može odnositi i na  Mihnjika.

Mihnjikov tekst je i otvoreno svedočanstvo o tome kako se njegova vrsta ljudi u poslednjih četvrt veka komforno razbaškarila u unipolarnom svetu u kojem su žrtve bili mnogi narodi, pa među njima i naš, i u kojem je Rusija bila bačena na pod ili na kolena. Današnje slabljenje apsolutizma jedine Imperije i njene bahate samovolje te ponovno uspostavljanje ravnoteže u kojoj će mnoge države imati više prilika i mogućnosti za samostalnost i bezbedniji život, Mihnjik vidi kao smak sveta: „To je pravi kraj istorije – istorije snova o svetu koji je rukovođen demokratskim vrednostima i tržišnom ekonomijom“.  Udobna istorija.

Kako se stizalo do te udobne istorije u kojoj je Mihnjik sa svojom „istočnoevropskom sabraćom“ obitavao i podržavao, tražio i traži oružane agresije protiv evropskih i drugih naroda, možete pročitati u nesumnjivo ekskluzivnom i dragocenom intervjuu general-pukovnika Leonida Ivašova: „Černomirdin, prijatelj Ala Gora, izdao je na Kosovu i Srbiju i Rusiju“. To obavezno pročitajte i prosledite dalje.

[/restrictedarea]

10 komentara

  1. Nato nece stati, sve dok ih neko po nosu ne udari. A onda treba kontru-protjerati amere iz cijele Jevrope. E,onda ce biti mir.

  2. Sve ovo se ponavlja u Evropi za vreme vekova unazad. Anglo-Saksonska politika gurala je Nemačku u dva prošla rata na Istok.
    Nemačka velika nacija na malom prostoru želi veći životni prostor. Englezi da bi sačuvali političku i vojnu prevlast sada sa Amerikom izazivaju nerede po svetu uvijene u borbu za demokratiju na ANGLO SAKSONSKI način.Kriza Jugoslavije bila je probni balon za osvajanje JUGO ISTOKA Evrope taj deo su donekle završili došao je red na Ukrajinu i samim ti i Rusiju. Srbija je poklekla i sad smo u nekoj vrsti okupacije kao države i nacije zbog pogrešne politike srpskih političara 1980- 2000godine.Rusija
    nije poklekla već se uspravila i uz pomoć mudrog predsednika Putina diriguje poteze svojih interesa kako Abhaziji i otesiji sada u Ukrajini. Nemačka neće uvesti saksije koje bi naškodile nemačkoj Mađarska takođe se javlja da neće uvesti sankcije Francuska iz svojih interesa nesme ići na sankcije Englezi mogu jer oni nisu deo koji ovise o ruskom gasi i nafti. Znači Rusija može polako da dože na zapadne granice Ukrajine i tu se završava sva priča o moćnoj ali posrnuloj NATO IMPERIJI.

  3. G.Vučeliću nemate više kredibilitet da zastupate Srbe, patriotizam, da kritikujete NATO,…kada vam u krilo sedi Anđelković koji sve to negira.On je sada postao najvUČKov prompter i viri iz svih TV stanica.

  4. Najnovija cinična vest, citat:
    >>> Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je predistražni potupak protiv potencijalnih lica povodom spiska takozvanih najvećih srbomrzaca među javnim ličnostima koji je objavljen na sajtu SNP “Naši”, kao i povodom izjave na Fejsbuku koja se odnosi na udruženje “Žene u crnom”.

    Tužilaštvo precizira da je postupak pokrenut zbog sumnje da je izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti i rasna i druga diskriminacija iz Krivičnog zakonika Srbije, prenosi Tanjug.<< SNP Naši: Spisak 30 najvećih srbomrzaca među javnim ličnostima

    Cilj objavljivanja ovog spiska jeste ukazivanje javnosti na sve one koji u društveno-kulturnom prostoru Srbije nekažnjeno šire govor mržnje prema srpskom narodu i čine teška krivična dela diskriminacije i širenja verske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, a nikada do sada nisu izvedeni pred lice pravde.<
    ——
    I sad šta je govor mržnje koji se godinama prolama nad Srbijom, …ako je neko ukazao na neke ličnosti neka se ISPITA delovanje nekih javnih ličnosti( nisu oni svete krave)

    Ali odjednom je obrnuta situacija, hitro će se kazniti oni koji su napisali neka imena, a možda je sve to tačno , ali ispade da nisu smeli!

    A neke organizacije koje finansira zapad mogu da PLJUJU PO SRBIJI i SRBIMA, da u Sred Srbije OTVORENO rade protivpravne radnje, šire mržnju, LAŽU i nikom ništa

    Nesmeš da kritikuješ ološ i bagru, lopove i secikese, jajare i džukele koje uništavaju ovu našu zemlju, i ko je kriv , kritičari ili DRŽAVNI aparat kojii ne radi svoj posao. Kriv je onaj koji ukazuje na nepravdu, a špijuni su zaštićeni !

    E alal vam pravo pravda!
    I da se razumemeo PRETNJA je jedno i treba kazniti ko ozbiljno preti, ali kritika i govor istine nije govor mržnje, ali…

    Mrak zakucao na vrata .

  5. Obama rece da Kosovo i Krim nisu isto…
    Tacno,Krim je ruski a Kosovo je srpsko!
    Tragedija je sto NATO PAKT izbi sa po sake metaka,na granicu Rusije.Kao,zao im Krima,A DOBILI CELU UKRAJINU?!Dzabe!
    Sada ce malo da se meskolje,maze,mazu i lazu…
    A ONDA CE DA UDARE SVIM SILAMA PO MOSKVI!
    Cilj je da Rusima ogade Putina,kao sto su Srbima Milosevica,naravno,lazima,prevarama i parama,nato kursadzijama.
    Ne zure oni…svi njihovi osmesi su lazni.META JE PUTIN!!!
    Pametnom je jedna rec dovoljna,a budali ni samar ne pomaze.

    Nikolic rece da Vlada Srbije nece biti ni proruska ni proevropska,vec PROSRPSKA?
    Ucini mi se da Vlada Srbije TREBA DA BUDE SRPSKA,a moze i proevropska i jos bolje,proruska…Medjutim,mozda je predsednik u pravu,kada cujemo potencijalne kandidate za Vladu,kao sto su Vejvoda,onaj iz LDP Cedin potpredsednik Andric…pa nemci,pa englezi…BICE PRAVI USPEH DA BUDE PROSRPSKA.

    Ali,nije ova Jalta kao ona ranije,jer se posle one Jalte znalo sta je cije,pa je lako Titu bilo da glumi neutralnost…A sada,SRBIJA IDE NA ZAPAD…pa je tesko glumiti neutralnost.
    Videcemo sta ce biti,ali Srbija ne sme izgovoriti nista lose na racun Rusije,jer ce to biti ona opcija-NI EVROPA,NI RUSIJA!
    To je samo nastavak politike NI EVROPA ,NI KOSOVO,jer nema sanse da nas prime u tu Evropu.
    TO JE LAZ.Dajte jedan ozbiljan argument,zasto oni nas zele kao ravnopravnu clanicu?Pa setite se uslova,pa jos odluku 28 parlamenata?A promenice nam Ustav,SVE SVOJE ZLOCINE,ZAPAD CE LEGALIZOVATI?!Posle ih Srbija ne zanima,kakvo clanstvo,mi i Englezi ravnopravni…pa kada je to bilo?
    Evo,predsednik je u Becu produzio rok,neformalno…dok su ranije govorili o 2020-oj godini,onaj Kurc je u Beogradu rekao i 2018…(laze nas u brk u sred Beograda),predsednik kaze “da nas prime za 6-8 godina”…dakle 2020-2022.g.?

    Vucicu ce namestiti sve one od 5.oktobra,a onda necemo razumeti u sta je proslo ni 10 ni zadnjih 20 godina?

    Sve sto vidimo je jedna nezapamcena orgija zapada,TO JE USTASKI PIR I LUDILO FASISTA… predstoji zavrsni ekonomski i ustavno-pravni udar na Republiku Srbiju.
    Ja nikada ne bih isao u Uniju sa Hrvatskom, Srbija bar mora da ima i svoje uslove a ne samo ta Evropa…uslov je TERITORIJALNA CELOVITOST Rebublike Srbije i zastita Srba i SPC na prostoru bivse Jugoslavije…
    I poseban uslov,DA PRESTANE SRBOFOBIJA u evropi i svetu,koju bas forsiraju ti koje smatramo prijateljima.
    SRBIJA NE VERUJE SVOJIM OCIMA I TAKO SE PONASA,NA SVOJU STETU.

  6. SRBI NA OKUP:

    “HOLANDIJA: Orden za bombardovanje Srbije!
    kategorija Svet / dana 30/03/2014 u 5:35 časova /

    Holandska kraljica Beatriks odlikovala je Kraljevsko vojno vazduhoplovstvo za bombardovanje Srbije, okačivši vrpcu s napisom “Kosovo 1999″ na njihov barjak, preneli su holandski mediji.

    Suverenka iz Haga, setila se uloge svojih pilota tokom vazdušnih napada, u danima kada Srbija oplakuje žrtve agresije započete 24. marta 1999.”

    Dragan Slavnić

  7. Citat:
    “Vlada spremna da se suoči i sa političkim ubistvima iz devedesetih godina, poručio Nikola Selaković. Mediji danas objavili da iza nekih ubistava stoji Slobodan Milošević.”
    —–
    Sad je jasno kako je Drašković upao u koaliciju, ovj režim je instruiran sa zapada i sve se radi po planu a kolovođa u medijskom spinovanju je RTS.

    Selaković već unapred presudio ubijenom Miloševiću:
    “Kako se kao nalogodavac pominje i preminuli predsednik Srbije Slobodan Milošević, Selaković je poručio da to što on više nije među živima ne znači da će svi koji su u tome učestvovali biti amnestirani.”

    —–

    Odmah se javio zapadni špijunski agent Vuk Drašković i njegov pion, crnogorijanac Danilović.Sad je sjasna koalicija “poštenih”


    Sad će da jurnu svi na ubijenog Miloševića i da mu stavljaju da je pobio sve, a oni koji su glavni nalogodavci i izvršioci, pa oni baš spinuju takvu priču uz pomoć prozapadnog režima.

    Kako e krenulo sad će i Koštunicu da osude daje nalogodavac ubistva Đinđića!?

    Sve se radi planski a RTS je glavni izvršilac spin-akcije, i vidimo kako perfidno izveštavaju o Rusiji, malo kao fino , tobož gladac, pa na kolac.

    Zapadne organizacjije preko domaćih nadri masonskih i drugih nevladinih organizacija ovladavaju našim prostorom…

    Vrlo delikatna situacija, ponovo se zahuktava zajednički spin poduhvat protiv Srba i interesa Srbije, i protiv Rusije

  8. DVESTA PEDESET POSLANIKA u skupštini Srbije može da ozakini i
    izdaju da je to nacionalni intereset jer nema poslanika koji će dignuti glas protiv izdajnika.Ovo sada je mrak koji se nadvio glasovima 20% glasača Srbije.Kada će doći svetlos zavisi od onih
    80% glasača kada budu shvatili da ih je PREOBRAŽENI sa ŽUTIM KARTELOM prevario. Narod kaže nikad nije kasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *