Државни преврат и нови поредак у Украјини: Прве тенденције

Павел ДМИТРИЈЕВ

Државни удар у Украјини је завршен. Врховна Рада је противзаконито, уз кршење Устава и установљених процедура, расписала превремене председничке изборе за 25. мај 2014. године. Бивши председник је побегао из Кијева издавши и одбацивши своје бираче, своју партију, војнике који су чували уставни поредак, становништво. Кијев и велики део Украјине укључујући и Галицко-Вољински регион, у потпуности је прешао у руке победничких метежника.

Југо-исток Украјине са Аутономном Републиком Крим, са изузетком Дњепропетровске области, још увек је веран уставном поретку и практично није признао нови режим. Међутим, није јасно колико дуго ће обласни режими југо-истока моћи држати ситуацију под контролом…

Харковски конгрес посланика свих нивоа који је одржан 22. фебруара у завршном документу у дорађеној форми, прогласио је лојалност уставном поретку и није признао метежнике.

Обласни совјети су у овом тренутку једини законити органи власти на југо-истоку Украјине, које беспоговорно признаје локално становништво и који на својој територији имају сва пуномоћја. Судбину људи који се данас противе преврату одредиће одлучност деловања локалних обласних совјета. Управо они могу организовати локално становништво и милицију на заштиту друштвеног поретка од нових покушаја заузимања регионалних државних управа.

За сада локална администрација држи ситуацију под контролом, на југо-истоку у целини. У Доњецку, Харкову и Луганску активно се формирају антифашистички одреди самоодбране, тамо је становништво одлучно настројено. Исто тако спокојна ситуација је и на Криму. Законита власт је одлучна у намери да спречи нападе бандеровских банди, које се попут метастазе рака шире по целој територији Украјине.

Покретачка снага преврата, како је то сад јасно видљиво, нису опозиционе парламентарне странке (“Удар” и “Отаџбина”) него неонацистички бојевици из Галиције, Кијева и централних региона Украјине. Будући добро организовани и мобилни, они су одрадили сав прљави посао на улицама и барикадама, а опозиција је само искористила плодове њиховог рада.

Сада ови екстремистичко-националистички елементи жестоко траже места за себе у новом руководству. И премда се још није разговарало о увођењу бандероваца у руководство МУП-а, по речима новог шефа МУП-а А. Авакова, то министарство ће се бавити одбраном друштвеног поретка заједно са “Десним сектором” и “Самоодбраном Мајдана”. Лако је схватити шта то значи, јер је циљ “бандероваца” успостављање “револуционарне диктатуре” и терор над неистомишљеницима.

‘”Десни сектор” је спреман да промовише много даље циљеве државног пуча, него што то желе (и могу) умерене опозиционе парламентарне странке. Лидер неофашиста са Мајдана на својој Фејсбук страници је објавио наредбу централног штаба “Десног сектора” у којој се каже да су Партија региона и Комунистичка партија Украјине злочиначке групације чија делатност мора бити прекинута. Непосредни циљ неофашиста је продор у парламент, но пошто неће бити ванредних парламентарних избора, они ће сада да их захтевају.

Део друштва је наелектрисан и према даљој фашизацији украјинске политике имаће одређене захтеве.  А на нацистичким побуњеницима и њиховим западним менторима лежи кривица за – људску крв, разбијање партијских канцеларија ПР и КПУ широм Украјине, пребијање и мучење “заробљеника”, убиства ненаоружаних милиционера и војника “Беркута”.

Интереси парламентарних странака “Удар” и “Отаџбина” већ су почели да се озбиљно разилазе са интересима нациста са Мајдана. Они се чак разилазе и са “Свободом” која свим силама покушава да у очима Европе добије респектабилан утисак. Сада је за опозицију главни проблем како да распусти формације бојевика и да их разоружа без употребе силе.

Поред тога “Свобода” је већ изјавила да неће подржати кандидатуру Јулије Тимошенко на место премијера. Очигледно, пошто је Јулија већ званично одбила да преузме ту функцију.

Организовавши и остваривши државни удар у Кијеву, Запад је фиксирао нову ситуацију и са суверенитетом Украјине. Од данас он једноставно не постоји. Земља је преведена на директан режим спољњег управљања и сваки иоле озбиљнији корак Кијева проверава се у Вашингтону и Бриселу.У првом реду се то тиче питања асоцијације и зоне слободне трговине Украјине са ЕУ.

Важно је напоменути да је Европски комесар за трговину Карел де Гухт већ успео да потврди позив за придруживање: “Верујем да ће Украјинци потписати споразум – изјавио је он. Ја не могу рећи кад ће се то тачно десити. За почетак је потребно да се прво формира влада, онда би то требало да буде демократска одлука и морала би бити стабилна ситуација у земљи”.

Ништа мање карактеристично је и то што је Вашингтону угодно очување нацистичких бојевика из “Десног сектора” у својству овна предводника задуженог за утицај на власт у Кијеву. Светска јавност мора у пуној мери да оцени ту чињеницу да су украјински неонацисти постали оруђе спољне политике САД.

Истовремено, Запад и покорна му опозиција у Украјини, нашли су се пред толико сложеним проблемима да се њихова победа већ може назвати пировом. У економији, нова власт стоји пред директном претњом банкрота и сваки покушај да се избаве од те претње заоштрава питање где узети кредит и како ће бити са принудом за асоцијацију са ЕУ.

Запад је потпуно свестан оваквог развоја догађаја као главне претње за марионетску кијевску власт. Симптоматично је да су већ 22. фебруара на Западу говорили о економској помоћи Украјини. И ништа мање симпатично је да се у скоро наредбодавном поретку новом режиму намеће помоћ ММФ-а. Већ 23. фебруара главни посматрач Украјине који је одредио последње заседање Врховне Раде, амбасадор САД Џ. Пајет је изјавио: “Ми смо веома заинтересовани за плодотворну сарадњу Украјине са ММФ-ом. Сматрамо да ће један од најважнијих задатака нове техничке владе бити успостављање тесне сарадње са ММФ-ом”. Амбасадор је истакао хитност такве помоћи у “критичном периоду”.

Шеф МИП-а Велике Британије Виљем Хејг, рекао је заузврат да међународна заједница треба да обезбеди Украјини средства за стабилан развој. Он је са шефом МИП-а Пољске Радославом Сикорским размотрио могућност пружања финансијске помоћи Украјини. Министри су се сложили да је за стабилизацију стања у Украјини потребна веома велика финансијска помоћ.

Међутим, и овде ће се покушаји Запада да самостално, без Русије реши проблем, највероватније показати неуспешним. Опуномоћени представник владе Немачке по питањима међудруштвене сарадње Немачке са Русијом, земљама “Источног партнерства” и Централне Азије, Гернот Ерлер (GernotErler) позвао је ЕУ да хитно обезбеди Украјини међународну финансијску помоћ, рекавши да “ЕУ мора реаговати како би спречила банкрот Украјине”. Он је објаснио да је Брисел дужан да се договори о заједничкој акцији са Русијом, позвавши да им се прикључи и ММФ. А посланик Бундестага Карл-Георг Вељман дао је неочекивану изјаву: “Само санкције или само смена председника са дужности – то није концепција. За Украјину нама је потребна широка политичка и економска концепција. Али ни то не помаже. Без Русије нема дугорочног решења за Украјину”.

Русија ће несумњиво рећи своју реч. и главни мотив свих њених дејстава ће бити спасење братског народа кога су авантуристи и неталентовани политичари увукли у сурова искушења.

srb.fondsk.ru

3 коментара

 1. Запад ,ЕУ, ХАТО ИМПЕРИЈА све су припремили да се ово деси у Украјини за време припрема и одржавања Олимпијаде то је јасно свима. Русија није Југославија није Србија већ је то ВЕЛИКА БРАТСКА земља Србији и српском народу. Русија има може да туче по
  свим објектима на земаљској кугли то знају и у Берлину, Лондону и
  Вашингтону. Неће Русија несме да дозволи оно што се догодило Србима у бившој Југославији она ће она мора да заустави нову стару НАЦИ-ФАШИСТИЧКУ нема са Запада. Уколико Русија буде као у време Горбачова цео свет постаје колонија ЛОНДОН СИТИЈА и Ротшилда.Зна Његова Светост Кирил и председник Путио. Ми Срби чекамо шта ће ПУТИН РЕЋИ.

 2. nije dozvoljeno mesanje Rusije ali Nemacka i ostale NATO clanice mogu slobodno da se mesaju.Sad jos malo neonacizma pa za sve optuziti G Principa. Pitajte se odakle su pare za MIRNE demonstracije. Ti ljudi su dosli od negde negde su morali spavati i jesti a sve to ima svoju cenu. ko to placa

 3. ДА РУСИЈА ЈЕ УСТАЛА !! Устала је јер види зло у кући које се накотило помоћу уљеза са Запада. Ти уљези стално кидишу на православну Русију и Србију. Исти су : Фашисти,нацисти ЕУ НАТО ИМПЕРИЈА руше, бомбардују,окупирају даби војна машинерија пуном паром радила,тоје демократија западног тита позната од Наполеона
  Бизмарка,Хитлера и комунизма убаченог међу православне славене.
  Устала је Русија да заустави те хијене које кидишу на миран славенски РУСКО СРБСКИ НАРОД.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *