Pečat nedelje

Dulići uveoci

Ili je Srbija zemlja bez korupcije ili je borba protiv korupcije nešto počela da zamuckuje.
Bez mnogo medijske pažnje prošla je vest da je Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo od najvećeg dela optužbe protiv Nebojše Janjića, pomoćnika bivšeg ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, i čoveka koji ga je (navodno) korumpirao, Mileta Brežančića, vlasnika preduzeća „MB Gas oil“.
Prema naredbi o obustavljanju istrage, tužilaštvo je odustalo od onog dela optužnice koji se odnosio na primanje i davanje mita od 150.000 evra, dok je (za sada) ostao na snazi onaj deo koji se odnosi na mito od čitave dve hiljade (2.000) evra.
Inače, protiv Janjića, eks-ministra Dulića i Zorana Drobnjaka, bivšeg direktora „Puteva Srbije“, isto tužilaštvo je pokrenulo i postupak u vezi sa postupkom izdavanja dozvola slovenačkom preduzeću „Nuba invest“ za postavljanje optičkih kablova, ali ga je Apelacioni sud vratio na doradu još pre šest meseci, gde se i dalje nalazi.

Haška hronika

Žalbena veća Haškog tribunala radila su protekle nedelje punom parom.
U ponedeljak je izrečena drugostepena presuda generalu Vlastimiru Đorđeviću, nekadašnjem pomoćniku ministra policije i načelniku Resora javne bezbednosti, kojom je – umesto na prvobitnih 27 godina zatvora – osuđen na 18 godina. Đorđević je osuđen zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu ubistva i proterivanja albanskih civila na Kosovu 1999. godine.
Odluci o umanjivanju kazne prethodilo je Đorđevićevo priznanje da je učestvovao u prikrivanju tela ubijenih.
Nataša Kandić, koordinatorka REKOM-a, ocenila je da „smanjenje zatvorske kazne Vlastimiru Đorđeviću deluje kao veliko umanjenje njegove lične odgovornosti“, dodajući da je takva odluka „u skladu sa čudnom praksom Haškog tribunala u vezi sa žalbenim presudama“.
A prošlog četvrtka saopštene su i drugostepene presude u predmetu „Šainović i ostali“, takođe zbog zločina na Kosovu, kojima su prvostepene osude uglavnom tek neznatno umanjene. Nikola Šainović, nekadašnji potpredsednik Savezne vlade, osuđen je na 18 (umesto 22) godine zatvora, generalu Nebojši Pavkoviću potvrđena je kazna od 22 godine, policijskom generalu Sretenu Lukiću je kazna sa 22 smanjena na 20 godina, a generalu Vladimiru Lazareviću sa 15 na 14 godina.
Ranije je, u istom predmetu, nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović oslobođen optužbi, dok je general Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, priznavši krivicu i prihvativši kaznu od 15 godina zatvora, oslobođen posle izdržane dve trećine kazne.
A Kosovo i Metohija su ostali bez Srba zato što su Srbi sami sebe poubijali i proterali.

Ivanović u zatvoru

Posle Krstimira Pantića, koji se sam povukao, iz trke za mesto „gradonačelnika“ severne Kosovske Mitrovice ispao je i Oliver Ivanović, ali iz daleko opasnijeg razloga: Ivanović je početkom sedmice priveden, a zatim i zadržan u pritvoru, pod optužbom da je 1999. i 2000. godine učestvovao u ratnim zločinima nad kosmetskim Albancima. Prištinski sud je Ivanoviću odredio jednomesečni pritvor, po optužnici koja je, kako se saznaje (a kako se može i pretpostaviti) krajnje nedorečena i nejasna. Po samoj Mitrovici se priča da Ivanović nema veze sa zločinima za koje ga optužuju, što je, u sredini kakva je Kosmet pod okupacijom, svakako uverljiviji dokaz od onih na kojima Priština inače podiže optužnice protiv Srba, pa čak i protiv onih koji su, poput Ivanovića, u prošlosti svojim delovanjem išli na vodenicu šiptarskim vlastima.

Politička neutralnost

Moskva, 28. januar 2014. – „Srbija treba da odustane od puta u Evropsku uniju i da proglasi političku neutralnost, jer je to najbolji put za očuvanje izvanrednih političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom“, istakao je potpredsednik Skupštine Srbije i DSS, Nenad Popović, tokom sastanka sa Konstantinom Kosačovim, članom Vrhovnog saveta sveruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija.
Popović je dodao da je proglašenje političke neutralnosti garant očuvanja bescarinskog sporazuma sa Rusijom „koji Srbija ima jedina na svetu, a koji predstavlja našu najveću šansu za povećanje izvoza, privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta“. „Bescarinski sporazum sa Rusijom je najveća konkurentska prednost Srbije u odnosu na sve zemlje u Evropi“, naglasio je Popović.
Kosačov je istakao da će Jedinstvena Rusija u budućnosti nastaviti da bude pouzdan partner DSS. „Jedinstvena Rusija će nastaviti da pruža snažnu podršku politici Demokratske stranke Srbije u pogledu očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i razvoja najbolje ekonomske saradnje Srbije sa zemljama Evroazijskog ekonomskog saveza“, istakao je Kosačov.
Kosačov, koji je i šef državne agencije za međunarodnu društvenu saradnju „Rossotrudničestvo“, naveo je da je „Rusija spremna da podrži sve inicijative koje doprinose razvoju rusko-srpskih odnosa ne samo u pogledu politike i ekonomije nego i u oblastima kulture, nauke, obrazovanja i duhovnosti“. „Jedan od takvih projekata, na kojima zajednički rade DSS i Jedinstvena Rusija, jeste obnova Ruskog nekropolja u Beogradu“, istakao je Kosačov.

 

Jedan komentar

  1. Samo nek se Bogu moli da ga isleđuju na Kosovu, u suprotnom će u pritvoru biti desetak godina…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *