Сајам кинеских универзитета на Мегатренд универзитету у Београду

Односи Републике Србије и Народне Републике Кине ушли су у нову етапу развоја коју карактеришу конкретнији кораци ка чвршћој сарадњи. У том циљу, последњи период обележила је посета председника Србије Томислава Николића НР Кини и учествовање премијера Ивице Дачића на самиту који је организовала кинеска влада у Букурешту. Поред тога, нови облици сарадње између две земље најављени су у области науке и образовања. Амбасада Народне Републике Кине у Београду ове године је указала посебну част Мегатренд универзитету позивом на организовање сајма највећих кинеских универзитета. У оквиру програма Сајма образовања предвиђено је да чланови кинеске просветне делегације, која се састоји од 31 високог представника са 14 кинеских реномираних универзитета, колеџа и института, у периоду од 4. до 8. децембра 2013. године, буду заједнички гости Кинеске амбасаде у Београду и Мегатренд универзитета.

Високошколске установе које долазе у посету Србији предводи Кинеско просветно удружење за међународну сарадњу, а делегацију прате и представници најутицајнијих медија НР Кине, новинска агенција „Синхуа“, дневник „Женмин жибао“ и Канцеларија за информисање Министарства просвете НР Кине. Кинеско просветно удружење за међународну сарадњу, заједно са 14 истакнутих кинеских универзитета, представиће се овом приликом на Мегатренду у оквиру Сајма под називом „Кинеско високо образовање у 21. веку“. Као циљеви организатора наводе се интеракција и ближа комуникација између универзитета у Кини и Србији; унапређење образовања, културе, науке и технологије наше две земље; приказивање начина функционисања високог школства у НР Кини и постигнућа просветне реформе у њој.
Посебно треба нагласити да ће се на Сајму представити, између осталих, и Пекиншки универзитет (један од најстаријих кинеских универзитета) Беиханг универзитет (најпознатији по свом програму аеронаутике и астронаутике) Пекиншки Унион универзитет (који попут Мегатренда нуди широк спектар образовних профила почев од економије до уметности) Шангајски универзитет (највећи универзитет у Шангају који води управа шангајске провинције) Југоисточни универзитет из Нанђинга (спада међу првих 10 кинеских универзитета у области природних наука) као и Аеронаутички универзитет из Сиана (познат по програмима обуке у области аеро-транспорта). Реч је о универзитетима са огромним бројем студената, који су високо котирани на званичним листама најбољих универзитета у свету.
Оцењено је да ће посета кинеске делегације бити од великог значаја, како за високошколске установе у Србији, тако и за саму државу, јер је то први сајам овог типа и обима који се одржава у Србији. Очекује се да организовање оваквих манифестација отвори нове перспективе за сарадњу на пољу високог образовања и за још веће зближавање наше две земље, као и за јачање пријатељства народа Србије и Кине.
Сајам кинеског високог образовања биће одржан 5. децембра, у згради Мегатренд универзитета, Ул. Гоце Делчева бр. 8, почев од 10 часова, када ће отпочети свечаном церемонијом отварања. Сви заинтересовани студенти, професори и грађани могу посетити Сајам и добити информације о студијским програмима универзитета који се овом приликом представљају. Улаз је слободан.
За више информација о догађају посетите веб-сајт Универзитета: www.мегатренд.еду.рс .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *