Sajam kineskih univerziteta na Megatrend univerzitetu u Beogradu

Odnosi Republike Srbije i Narodne Republike Kine ušli su u novu etapu razvoja koju karakterišu konkretniji koraci ka čvršćoj saradnji. U tom cilju, poslednji period obeležila je poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića NR Kini i učestvovanje premijera Ivice Dačića na samitu koji je organizovala kineska vlada u Bukureštu. Pored toga, novi oblici saradnje između dve zemlje najavljeni su u oblasti nauke i obrazovanja. Ambasada Narodne Republike Kine u Beogradu ove godine je ukazala posebnu čast Megatrend univerzitetu pozivom na organizovanje sajma najvećih kineskih univerziteta. U okviru programa Sajma obrazovanja predviđeno je da članovi kineske prosvetne delegacije, koja se sastoji od 31 visokog predstavnika sa 14 kineskih renomiranih univerziteta, koledža i instituta, u periodu od 4. do 8. decembra 2013. godine, budu zajednički gosti Kineske ambasade u Beogradu i Megatrend univerziteta.

Visokoškolske ustanove koje dolaze u posetu Srbiji predvodi Kinesko prosvetno udruženje za međunarodnu saradnju, a delegaciju prate i predstavnici najuticajnijih medija NR Kine, novinska agencija „Sinhua“, dnevnik „Ženmin žibao“ i Kancelarija za informisanje Ministarstva prosvete NR Kine. Kinesko prosvetno udruženje za međunarodnu saradnju, zajedno sa 14 istaknutih kineskih univerziteta, predstaviće se ovom prilikom na Megatrendu u okviru Sajma pod nazivom „Kinesko visoko obrazovanje u 21. veku“. Kao ciljevi organizatora navode se interakcija i bliža komunikacija između univerziteta u Kini i Srbiji; unapređenje obrazovanja, kulture, nauke i tehnologije naše dve zemlje; prikazivanje načina funkcionisanja visokog školstva u NR Kini i postignuća prosvetne reforme u njoj.
Posebno treba naglasiti da će se na Sajmu predstaviti, između ostalih, i Pekinški univerzitet (jedan od najstarijih kineskih univerziteta) Beihang univerzitet (najpoznatiji po svom programu aeronautike i astronautike) Pekinški Union univerzitet (koji poput Megatrenda nudi širok spektar obrazovnih profila počev od ekonomije do umetnosti) Šangajski univerzitet (najveći univerzitet u Šangaju koji vodi uprava šangajske provincije) Jugoistočni univerzitet iz Nanđinga (spada među prvih 10 kineskih univerziteta u oblasti prirodnih nauka) kao i Aeronautički univerzitet iz Siana (poznat po programima obuke u oblasti aero-transporta). Reč je o univerzitetima sa ogromnim brojem studenata, koji su visoko kotirani na zvaničnim listama najboljih univerziteta u svetu.
Ocenjeno je da će poseta kineske delegacije biti od velikog značaja, kako za visokoškolske ustanove u Srbiji, tako i za samu državu, jer je to prvi sajam ovog tipa i obima koji se održava u Srbiji. Očekuje se da organizovanje ovakvih manifestacija otvori nove perspektive za saradnju na polju visokog obrazovanja i za još veće zbližavanje naše dve zemlje, kao i za jačanje prijateljstva naroda Srbije i Kine.
Sajam kineskog visokog obrazovanja biće održan 5. decembra, u zgradi Megatrend univerziteta, Ul. Goce Delčeva br. 8, počev od 10 časova, kada će otpočeti svečanom ceremonijom otvaranja. Svi zainteresovani studenti, profesori i građani mogu posetiti Sajam i dobiti informacije o studijskim programima univerziteta koji se ovom prilikom predstavljaju. Ulaz je slobodan.
Za više informacija o događaju posetite veb-sajt Univerziteta: www.megatrend.edu.rs .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *