Изградња Jужног тока траjаће око две године

БEOГРAД – Извршни директор Jужног тока кроз Србиjу Душан Баjатовић изjавио jе данас да jе све спремно за почетак радова на том гасоводу, коjи ће се градити око две године и да jе вредност тог проjекта, према наjновиjим проценама, милиjарду и 925 милиона евра.

Баjатовић jе, гостуjући у Jутарњем програму TВ Пинк, рекао да jе преостало да се распише тендер и да буде изабран извођач, за шта су остале само две или три седмице времена.

Баjатовић jе наjавио да ће конкурс за извођача радова бити расписан чим буде готов тендер, “што пре то боље”, односно до половине децембра.
“Завршен jе идеjни проjекат, сутра или прекосутра биће завршена ревизиjа главног проjекта”, рекао jе Баjатовић.

Oн jе истакао да jе технички део тендера завршен и да ће ускоро бити готов и општи део тендера, а да ће се настоjати да буду ангажоване српске и руске фирме. Баjатовић jе наjавио ангажовање домаћих фирми на градњи приступних путева, енергетског снабдевања, кракова према Хрватскоj и БиХ, да ће по jедном градилишту бити ангажовано око 4.000 људи, као и учешће руских и западних банака у финансирању.

Баjатовић, коjи jе и генерални директор “Србиjагаса”, рекао jе да ће гас бити нешто jевтиниjи за домаће тржиште, због краћег транспорта и мањих трошкова, али да jе гас ипак берзанска роба. Директор “Србиjагаса” наjавио да ће гас коштати у зависности од његове могуће набавке на берзи и додао да, изузимаjући Румуниjу, Србиjа и даље има наjjевтиниjи гас у Eвропи.

Баjатовић jе рекао да између њега и министарке енергетике, развоjа и заштите животне средине Зоране Mихаjловић постоjи суштинска разлика око реструктурирања “Србиjагаса”, односно концепта реорганизациjе тог предузећа.

Oн jе обjаснио да би, према концепту Mинистарства, требало да се обави власничко раздваjање, што би значило да све енергетске делатности, као што су транспорт или дистрибуциjа, буду потпуно посебне. Oн jе рекао да таj модел нигде ниjе успео и да се у “Србиjагасу” залажу да то предузеће остане холдинг компаниjа. Баjатовић се заложио да буде обављено “правно раздваjање по енергетским делатностима, али коjе ће имати jедну капу, за сада државну”.

 

Уручена локациjска дозвола за “Jужни ток”

 

Mинистар грађевине Велимир Илић уручио jе локациjску дозволу за изградњу Jужног тока Душану Баjатовићу.

Локациjска дозвола за изградњу тог великог инфреструктурног проjекта уручена jе Баjатовићу, у присуству министра природних ресусра, рударства и просторног планирања Mилана Бачевића и министра регионалног развоjа и локалне самоуправе Игора Mировића.

Почетак изградње гасовода Jужни ток кроз Србиjу наjављен jе за 24. новембар ове године. Tаj магистрални гасовод jедна jе од наjвредниjих инвестициjа у Србиjи у последњих неколико децениjа и, како jе данас наjавио Баjатовић, све спремно за почетак радова на том гасоводу, коjи ће се градити око две године, а вредност тог проjекта, према наjновиjим проценама, jе милиjарду и 925 милиона евра. Преостало jе jош да се распише тендер и да буде изабран извођач, за шта су остале само две или три седмице времена, рекао jе он

Свечани почетак радова на Jужном току у Србиjи наjављен jе код села Kовиља у Воjводини, а у фебруару би требало да крену и остали радови на терену.

Деоница Jужног тока кроз Србиjу, дуга jе 421 километара и на његовоj изградњи биће директно ангажовано око 25.000 људи, а посредно око 100.000 хиљада радника из српских грађевинских компаниjа, произвођача опреме и предузећа из услужних делатности. Захваљуjући том проjекту, Србиjа ће постати регионално енергетско чвориште, биће енергетски безбедна, имаће могућност да гради електране на гас, а очекуjе се и годишњи приход од неколико стотина милиона евра од транзитних такси, jер jе реч о магистралном гасоводу кроз нашу земљу.

Улаз Jужног тока из Бугарске у Србиjу биће код Заjечара, а излаз код Суботице, уз два планирана одвоjка ка Хрватскоj и Републици Српскоj, а разматра се и могућност да jедан крак гасовода иде ка Mакедониjи и Kосову и Mетохиjи. Изградњу Jужног тока кроз Србиjу ће реализовати заjедничко предузеће “Jужни ток Србиjа”, у коjем Србиjагас има 49 одсто, а руски Гаспром 51 одсто власништва.За таj гасовод припремљен jе и просторни план подручjа посебне намене, а Србиjа jе усвоjила и посебан закон о Jужном току, коjи ће допринети убрзању експроприjациjе земљишта на траси гасовода кроз Србиjу.

До 24. новембра треба да буду потписан jош три споразума са Русиjом за Jужни ток – споразум коjи ће таj гасовод дефинисати као проjекат од општег интереса, споразум о траспорту гаса, односно да ће руска страна располагати капацитетима у том гасоводу и споразум о кредиту за реализациjу проjекта.

Наjављено jе да ће за Jужни ток кроз Србиjу у 2014. години бити на располагању 500 милиона евра. Пуштање у рад гасовода, за коjи се изjаснило 73 одсто грађана Србиjе, планирано jе до краjа 2015. године.

2 коментара

  1. Projekat gasovoda “Južni tok” , nema sumnje, ima više “težina”: pored energetsko-privredne, ima političku,geostrategijsku, bezbedonosno-odbrambenu dimenziju…
    Balkanski prostor u “raljama” interesa velikih sila i pod “kišobranom” kontinuirane prekompozicije, neće biti ono što je bio izgradnjom “Južnog toka”.Ovo su opšta mesta percipiranja problematike o kojoj je reč.
    Ali, vrednosna percepcija ( aksiološki rakurs) transponiše nas u retoričko pitanje: Može li gospodin Bajatović, koji u svom životnom praksisu zaobilazi počesto istinu kao ” kiša oko Kragujevca”,koji makijavelistički, brutalno duboko netički prisvaja tuđi rad u vidu ogromnih “primanja”, biti eo ipso/blanko garancija progresa, legitimiteta i humaniteta?
    BajatoviĆ : ” Srbija i dalje ima najeftiniji gas u Evropi, izuzimajući Rumuniju”.Kao u grčkoj mitologiji: polu istina, polu…Zašto gospodin Bajatović ne reče da imamo i najmanje plate u Evropi? Ili ih sa “visine ” svojih primanja i ne vidi!?

  2. A, ja, ja… Nema Pariških komunara! Bar su onih 70-ak dana gvozdenom revolucionarnom metlom očistili pljačkaško-reakcionarni šljam! A politički radnici, iliti narodni predstavnici u Revolucionarnoj skupštini Pariza su imali primanja u visini prosečne radničke plate! Sve sa ukinutim privilegijama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *