Izgradnja Južnog toka trajaće oko dve godine

BEOGRAD – Izvršni direktor Južnog toka kroz Srbiju Dušan Bajatović izjavio je danas da je sve spremno za početak radova na tom gasovodu, koji će se graditi oko dve godine i da je vrednost tog projekta, prema najnovijim procenama, milijardu i 925 miliona evra.

Bajatović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je preostalo da se raspiše tender i da bude izabran izvođač, za šta su ostale samo dve ili tri sedmice vremena.

Bajatović je najavio da će konkurs za izvođača radova biti raspisan čim bude gotov tender, “što pre to bolje”, odnosno do polovine decembra.
“Završen je idejni projekat, sutra ili prekosutra biće završena revizija glavnog projekta”, rekao je Bajatović.

On je istakao da je tehnički deo tendera završen i da će uskoro biti gotov i opšti deo tendera, a da će se nastojati da budu angažovane srpske i ruske firme. Bajatović je najavio angažovanje domaćih firmi na gradnji pristupnih puteva, energetskog snabdevanja, krakova prema Hrvatskoj i BiH, da će po jednom gradilištu biti angažovano oko 4.000 ljudi, kao i učešće ruskih i zapadnih banaka u finansiranju.

Bajatović, koji je i generalni direktor “Srbijagasa”, rekao je da će gas biti nešto jevtiniji za domaće tržište, zbog kraćeg transporta i manjih troškova, ali da je gas ipak berzanska roba. Direktor “Srbijagasa” najavio da će gas koštati u zavisnosti od njegove moguće nabavke na berzi i dodao da, izuzimajući Rumuniju, Srbija i dalje ima najjevtiniji gas u Evropi.

Bajatović je rekao da između njega i ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović postoji suštinska razlika oko restrukturiranja “Srbijagasa”, odnosno koncepta reorganizacije tog preduzeća.

On je objasnio da bi, prema konceptu Ministarstva, trebalo da se obavi vlasničko razdvajanje, što bi značilo da sve energetske delatnosti, kao što su transport ili distribucija, budu potpuno posebne. On je rekao da taj model nigde nije uspeo i da se u “Srbijagasu” zalažu da to preduzeće ostane holding kompanija. Bajatović se založio da bude obavljeno “pravno razdvajanje po energetskim delatnostima, ali koje će imati jednu kapu, za sada državnu”.

 

Uručena lokacijska dozvola za “Južni tok”

 

Ministar građevine Velimir Ilić uručio je lokacijsku dozvolu za izgradnju Južnog toka Dušanu Bajatoviću.

Lokacijska dozvola za izgradnju tog velikog infrestrukturnog projekta uručena je Bajatoviću, u prisustvu ministra prirodnih resusra, rudarstva i prostornog planiranja Milana Bačevića i ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igora Mirovića.

Početak izgradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju najavljen je za 24. novembar ove godine. Taj magistralni gasovod jedna je od najvrednijih investicija u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija i, kako je danas najavio Bajatović, sve spremno za početak radova na tom gasovodu, koji će se graditi oko dve godine, a vrednost tog projekta, prema najnovijim procenama, je milijardu i 925 miliona evra. Preostalo je još da se raspiše tender i da bude izabran izvođač, za šta su ostale samo dve ili tri sedmice vremena, rekao je on

Svečani početak radova na Južnom toku u Srbiji najavljen je kod sela Kovilja u Vojvodini, a u februaru bi trebalo da krenu i ostali radovi na terenu.

Deonica Južnog toka kroz Srbiju, duga je 421 kilometara i na njegovoj izgradnji biće direktno angažovano oko 25.000 ljudi, a posredno oko 100.000 hiljada radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti. Zahvaljujući tom projektu, Srbija će postati regionalno energetsko čvorište, biće energetski bezbedna, imaće mogućnost da gradi elektrane na gas, a očekuje se i godišnji prihod od nekoliko stotina miliona evra od tranzitnih taksi, jer je reč o magistralnom gasovodu kroz našu zemlju.

Ulaz Južnog toka iz Bugarske u Srbiju biće kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, uz dva planirana odvojka ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a razmatra se i mogućnost da jedan krak gasovoda ide ka Makedoniji i Kosovu i Metohiji. Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće “Južni tok Srbija”, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.Za taj gasovod pripremljen je i prostorni plan područja posebne namene, a Srbija je usvojila i poseban zakon o Južnom toku, koji će doprineti ubrzanju eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda kroz Srbiju.

Do 24. novembra treba da budu potpisan još tri sporazuma sa Rusijom za Južni tok – sporazum koji će taj gasovod definisati kao projekat od opšteg interesa, sporazum o trasportu gasa, odnosno da će ruska strana raspolagati kapacitetima u tom gasovodu i sporazum o kreditu za realizaciju projekta.

Najavljeno je da će za Južni tok kroz Srbiju u 2014. godini biti na raspolaganju 500 miliona evra. Puštanje u rad gasovoda, za koji se izjasnilo 73 odsto građana Srbije, planirano je do kraja 2015. godine.

2 komentara

  1. Projekat gasovoda “Južni tok” , nema sumnje, ima više “težina”: pored energetsko-privredne, ima političku,geostrategijsku, bezbedonosno-odbrambenu dimenziju…
    Balkanski prostor u “raljama” interesa velikih sila i pod “kišobranom” kontinuirane prekompozicije, neće biti ono što je bio izgradnjom “Južnog toka”.Ovo su opšta mesta percipiranja problematike o kojoj je reč.
    Ali, vrednosna percepcija ( aksiološki rakurs) transponiše nas u retoričko pitanje: Može li gospodin Bajatović, koji u svom životnom praksisu zaobilazi počesto istinu kao ” kiša oko Kragujevca”,koji makijavelistički, brutalno duboko netički prisvaja tuđi rad u vidu ogromnih “primanja”, biti eo ipso/blanko garancija progresa, legitimiteta i humaniteta?
    BajatoviĆ : ” Srbija i dalje ima najeftiniji gas u Evropi, izuzimajući Rumuniju”.Kao u grčkoj mitologiji: polu istina, polu…Zašto gospodin Bajatović ne reče da imamo i najmanje plate u Evropi? Ili ih sa “visine ” svojih primanja i ne vidi!?

  2. A, ja, ja… Nema Pariških komunara! Bar su onih 70-ak dana gvozdenom revolucionarnom metlom očistili pljačkaško-reakcionarni šljam! A politički radnici, iliti narodni predstavnici u Revolucionarnoj skupštini Pariza su imali primanja u visini prosečne radničke plate! Sve sa ukinutim privilegijama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *