U Evropskoj uniji uvodi se povečerje u 22 časa

Strazbur, 31. 7. 2013. (Be92) – Na današnjem zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu odlučeno je da se u svim zemljama Evropske unije uvodi gašenje svetla i leganje u krevet tačno u deset sati uveče. Na inicijativu austrijskih i litvanskih poslanika koji su predlog ovog zakona sastavili još u januaru, Parlament je tesnom većinom glasova prihvatio ovaj zakon.
Zakon je sastavljen po ugledu na slična pravila službe u vojsci. U svim mestima diljem Evrope čuće se umirujući zvuci koje će ispuštati sirene za uzbunjivanje i koji će trajati tačno jedan minut. Građani će za to vreme biti obavezni da ugase svetla i legnu da spavaju.

Budući da je diskusija oko ovog zakona u EP bila prilično burna, nisu prošle sve odredbe ovog zakona. Na primer, prihvaćen je amandman italijanskih i španskih poslanika da građani ne moraju odmah da zaspe, nego će biti dovoljno da samo zatvore oči i da se prave da spavaju. Isto tako, lokalni organi reda neće imati pravo da proveravaju da li građani zaista spavaju ili se samo prave. Drugim rečima, dovoljno će biti samo ugasiti svetlo i leći u krevet. Buđenje će se isto obavljati oglašavanjem sirena, a na gradovima i mestima je da odluče hoće li to biti u šest ili sedam ujutru.
Ovaj zakon važi i za beskućnike kojih u EU ima podosta. Bilo da spavaju ispod mostova ili u napuštenim kućama, i oni će svoje petrolejke i sveće morati da ugase kad se oglasi sirena.
Nije prošlo ni dva sata otkako je ovaj zakon izglasan a već se oglasio predsednik Košarkaškog saveza Srbije i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekavši da je ovaj zakon fantastičan i da će biti primenjen i u Beogradu bez obzira što Srbija nije članica EU.
„Ovaj zakon je naprosto fantastičan“, izjavio je Đilas „Na ovaj način prestaju sve aktivnosti javnih službi tokom noći, Beograđani će moći mirno da spavaju, a napokon će prestati bančenje u sitne noćne sate koje izaziva traume i nesreće velikih razmera“.

Ministar Obradović podneo tinto ostavku

Beograd, 30. 7. 2013. (Be92) – Ministar prosvete i nauke i zamenik predsednika SPS-a danas je podneo tinto ostavku na ovo ministarsko mesto. Naime, nakon burnih protesta naučnih sindikata i radnika do kojih je došlo zbog poništavanja male mature, ali i zbog niza diskriminacionih odredaba prema naučnim radnicima, ministar Žarko Obradović samoinicijativno je podneo tinto ostavku. On je, kako se navodi u saopštenju SPS-a, ovo učinio na sopstvenu odgovornost i po sopstvenoj savesti, ali uz objašnjenje koje je davao i ranije – da mu nije jasno šta je zgrešio i zašto se to od njega traži.
U saopštenju SPS-a navodi se da tinto ostavka nije isto što i blanko ostavka na koju su političari i mediji naviknuti. Naime, reč je o novoj praksi u političkom životu. Dok blanko ostavka znači prazan papir uz potpis ministra, tinto ostavka znači upravo suprotno – napisan tekst ostavke ali bez potpisa ministra. Da bi tinto ostavka postala važeća, potrebno je da ministar naknadno upiše svoj potpis, na šta ga ništa ne obavezuje osim sopstvene savesti ili kompletnog urušavanja prosvetnog i naučnog sistema u zemlji.

4 komentara

  1. Koliko su besni i naznaju sta ce sa sobom ovi iz EU. vidi se po tolikoj drskosti da narodu odredjuju kada ce na spavanje i ustajanje_! Pa zar je to uopste normalno??????Zar je narod za njih vlasnistvo robova????? Po ovom zakonu izgleda da jeste.
    A sto se tice Djilasa neka on ODMAH uvede u svoju kucu i ostala vlasnistva kao probu! Sto se nas tice hvala svevisnjem da ga vise ne gledamo ma ko god drugi da dodje sem ON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111

  2. I onda ce neko da nam prica kako je sve to zavera – NWO , totalna kontrola i sve ostalo … Ovca mirno pase , misli da je slobodna …

  3. Nije prava vest, a neki se vec napalili.

  4. Koji neki se već napalili? To je bilo pre sedam godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *