НИС на берзи – поуздан партнер инвеститорима и акционарима

НИС велику пажњу посвећује транспарентној комуникцији са великим бројем акционара и заинтересованих страна што је предуслов одрживог развоја

У оквиру представљања Извештаја о одрживом развоју за 2012. НИС је традиционално одржао форум за све заинтересоване у јавности, у оквиру којег је паралелно организовано пет округлих столова, на којима су спроведене јавне дискусије поводом најактуелнијих тема везаних за развој компаније. У дијалогу на свих пет округлих столова активно су узели учешће представници министарстава, надлежних институција, нафтних удружења, Универзитета у Београду и Новом Саду, као и представници медија.

ЛИДЕР НА БЕРЗИ У оквиру округлог стола који је тематски био посвећен берзи, било је речи о томе како је НИС постао поуздан партнер инвеститорима и акционарима, шта је Београдској берзи донело појављивање НИС-а, компаније која се пре три године листирала на А листи са скоро пет милиона акционара, као и шта је потребно за развој живљег тржишта капитала. На округлом столу учествовали су представници Београдске берзе, Комисије за хартије од вредности, брокерских кућа и инвеститори.

Јелена Миљуш, директор Сектора за односе са инвеститорима у НИС-у, отварајући дискусују направила је мали преглед пословања компаније на берзи. По њеним речима, НИС је у 2012. години био најпривлачнија компанија на берзи, што илуструје и податак да се од укупног броја трансакција, 45 одсто односило на НИС.

Занимљиво је да је 2010. године када је НИС листиран на берзи, компанија била јединствен пример у светској пракси са скоро 5 милиона акционара. На крају прошле године, НИС има око 2.400.000 акционара, а међу њима су поред запослених, бивших запослених и грађана Србије и институционални и приватни инвеститори.

ТРАНСПАРЕНТНОСТ- КЉУЧ ПОВЕРЕЊА За НИС је, како се могло чути на округлом столу, транспарентност кључ за поверење. Компанија благовремено, тачно и потпуно информише инвеститоре и акционаре. Финансијски резултати се презентују после сваког квартала у најкраћем року, организују се индивидуални састанци са инвеститорима. Поред тога, организује се Дан инвеститора када су врата компаније отворена инвестиционој јавности, а НИС учествује и на инвеститорским и другим конференцијама.

Гордана Достанић, директор Београдске берзе је том приликом истакла да је НИС значајно утицао на квалитет понуде на Београдској берзи, а Зоран Ћировић, председник Комисије за Хартије од вредности је навео да би у ово тешко време рецесивни трендови на тржишту били далеко гори да немамо компанија код којих се остварује значајан ниво промета, као што је НИС.

„Али једнако и још значајнији су квалитативни показатељи у области корпоративног управљања, у области извештавања. Поред законом прописаних минималних информација, НИС објављује и све друге релевантне податке што је значајно будући да имамо 2,5 милиона акционара који на лак начин добијају информације на сајту НИС-а. Значајно је и постојање комисије за жалбе акционара у домену ефикасног корпоративног управљања и нама као регулатору је битно да немамо притужбе малих акционара“.

Кључне поруке са округлог стола „НИС на берзи – поуздан партнер инвеститорима и акционарима“:
-НИС има најбоље односе са инвеститорима због свог транспарентног пословања
-НИС примењује међународне стандарде корпоративног управљања
-Акције НИС-а најликвидније хартије од вредности на Београдској берзи
-НИС ће први пут ове године поделити дивиденде у износу од 25 одсто нето добити остварене у 2012. години,
што је 10 процентних поена више од минимума предвиђеног уговором о купопродаји и политиком дивиденди компаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *