NIS na berzi – pouzdan partner investitorima i akcionarima

NIS veliku pažnju posvećuje transparentnoj komunikciji sa velikim brojem akcionara i zainteresovanih strana što je preduslov održivog razvoja

U okviru predstavljanja Izveštaja o održivom razvoju za 2012. NIS je tradicionalno održao forum za sve zainteresovane u javnosti, u okviru kojeg je paralelno organizovano pet okruglih stolova, na kojima su sprovedene javne diskusije povodom najaktuelnijih tema vezanih za razvoj kompanije. U dijalogu na svih pet okruglih stolova aktivno su uzeli učešće predstavnici ministarstava, nadležnih institucija, naftnih udruženja, Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, kao i predstavnici medija.

LIDER NA BERZI U okviru okruglog stola koji je tematski bio posvećen berzi, bilo je reči o tome kako je NIS postao pouzdan partner investitorima i akcionarima, šta je Beogradskoj berzi donelo pojavljivanje NIS-a, kompanije koja se pre tri godine listirala na A listi sa skoro pet miliona akcionara, kao i šta je potrebno za razvoj življeg tržišta kapitala. Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Beogradske berze, Komisije za hartije od vrednosti, brokerskih kuća i investitori.

Jelena Miljuš, direktor Sektora za odnose sa investitorima u NIS-u, otvarajući diskusuju napravila je mali pregled poslovanja kompanije na berzi. Po njenim rečima, NIS je u 2012. godini bio najprivlačnija kompanija na berzi, što ilustruje i podatak da se od ukupnog broja transakcija, 45 odsto odnosilo na NIS.

Zanimljivo je da je 2010. godine kada je NIS listiran na berzi, kompanija bila jedinstven primer u svetskoj praksi sa skoro 5 miliona akcionara. Na kraju prošle godine, NIS ima oko 2.400.000 akcionara, a među njima su pored zaposlenih, bivših zaposlenih i građana Srbije i institucionalni i privatni investitori.

TRANSPARENTNOST- KLJUČ POVERENJA Za NIS je, kako se moglo čuti na okruglom stolu, transparentnost ključ za poverenje. Kompanija blagovremeno, tačno i potpuno informiše investitore i akcionare. Finansijski rezultati se prezentuju posle svakog kvartala u najkraćem roku, organizuju se individualni sastanci sa investitorima. Pored toga, organizuje se Dan investitora kada su vrata kompanije otvorena investicionoj javnosti, a NIS učestvuje i na investitorskim i drugim konferencijama.

Gordana Dostanić, direktor Beogradske berze je tom prilikom istakla da je NIS značajno uticao na kvalitet ponude na Beogradskoj berzi, a Zoran Ćirović, predsednik Komisije za Hartije od vrednosti je naveo da bi u ovo teško vreme recesivni trendovi na tržištu bili daleko gori da nemamo kompanija kod kojih se ostvaruje značajan nivo prometa, kao što je NIS.

„Ali jednako i još značajniji su kvalitativni pokazatelji u oblasti korporativnog upravljanja, u oblasti izveštavanja. Pored zakonom propisanih minimalnih informacija, NIS objavljuje i sve druge relevantne podatke što je značajno budući da imamo 2,5 miliona akcionara koji na lak način dobijaju informacije na sajtu NIS-a. Značajno je i postojanje komisije za žalbe akcionara u domenu efikasnog korporativnog upravljanja i nama kao regulatoru je bitno da nemamo pritužbe malih akcionara“.

Ključne poruke sa okruglog stola „NIS na berzi – pouzdan partner investitorima i akcionarima“:
-NIS ima najbolje odnose sa investitorima zbog svog transparentnog poslovanja
-NIS primenjuje međunarodne standarde korporativnog upravljanja
-Akcije NIS-a najlikvidnije hartije od vrednosti na Beogradskoj berzi
-NIS će prvi put ove godine podeliti dividende u iznosu od 25 odsto neto dobiti ostvarene u 2012. godini,
što je 10 procentnih poena više od minimuma predviđenog ugovorom o kupoprodaji i politikom dividendi kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *