Са НИС-ом на „Олимпијаду знања“

НИС  је као компанија препознала енергетски потенцијал Србије – младе, образоване људе

Српска „Олимпијада знања“ није тек претпоставка коју жељно очекује генерација младих људи, навикнутих да у мору друштвених патологија, знање и образовање препознају тек као личну потребу за надоградњом. Компанија НИС у сарадњи са Друштвом математичара Србије и Академијом уметности први пут ове године организовала је Српску математичку олимпијаду.

МАТЕМАТИЧАРИ – НАЈБОЉИ У СВЕТУ У својој пословној згради у Новом Саду НИС је прошлог викенда окупио 32 најбоље пласирана такмичара са републичког такмичења и 17 такмичара из Русије, који нису били у конкуренцији за квалификацију и пласман на Међународну математичку олимпијаду. Прво место на Српској математичкој олимпијади освојио је Максим Стокић из Математичке гимназије у Београду. Другопласирани је Жарко Ранђеловић из нишке гимназије „Светозар Марковић“, а трећепласирани Иван Дамњановић из нишке гимназије „Бора Станковић“.
„Задовољство је видети најбоље младе математичаре Србије у просторијама наше компаније. Желимо да подржимо младе таленте да се развијају у правцу природних наука, јер су оне веома важне за професије чији је будући кадар неопходан за напредак и развој наше компаније. Сигурни смо да ће, уз наш подстицај, млади препознати потенцијал образовања у области техничких наука које су главна покретачка снага у свим привредама у свету. Како Србија има најбоље математичаре на свету, НИС као најуспешнији послодавац жели да им буде ослонац“, изјавио је Дмитриј Фоменко, заменик генералног директора НИС-а, на свечаној додели награда победницима Олимпијаде из математике.
Свим учесницима уручене су статуе „Енергија знања“, дело Вукашина Багића са Акедемије уметности који је победио на НИС-овом конкурсу.

ЕНЕРГЕТСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ – ОБРАЗОВАНИ ЉУДИ Професор др Радивоје Митровић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја том приликом истакао је да је НИС препознао важност развоја образовања, науке и културе у Србији коју реализује кроз друштвену одговорност, док је Ненад Боровчанин, државни секретар Министарства омладине и спорта навео да је НИС као енергетска компанија препознала енергетски потенцијал Србије – младе, образоване људе. Мирослав Васин, министар за привреду, запошљавање и равноправност полова у Влади Војводине нагласио је да НИС подстиче праве вредности и додао да се ова компанија залаже да Србија буде друштво иновативне привреде, нових технологија и постане ближа конкурентно развијеним привредама у свету“.

Осим математике, НИС ће у склопу програма „Олимпијада знања“ организовати такмичења у области физике и руског језика, а учесници све три олимпијаде имаће прилику да учествују у НИС „Кампусу“ у Бечићима, у августу ове године, и стекну знања од најеминентнијих предавача из Србије и Русије. Подршка такмичењу је део пројекта НИС-а под називом „Енергија знања“, који обухвата различите видове сарадње са универзитетима и другим научним институцијама. НИС је у 2012. години за овај програм обезбедио више од 35 милиона динара, од чега највише за истраживачку станицу „Петница“, универзитете у Београду и Новом Саду, као и пројекте „НИС шанса“ и програм стручне праксе.