Sa NIS-om na „Olimpijadu znanja“

NIS  je kao kompanija prepoznala energetski potencijal Srbije – mlade, obrazovane ljude

Srpska „Olimpijada znanja“ nije tek pretpostavka koju željno očekuje generacija mladih ljudi, naviknutih da u moru društvenih patologija, znanje i obrazovanje prepoznaju tek kao ličnu potrebu za nadogradnjom. Kompanija NIS u saradnji sa Društvom matematičara Srbije i Akademijom umetnosti prvi put ove godine organizovala je Srpsku matematičku olimpijadu.

MATEMATIČARI – NAJBOLJI U SVETU U svojoj poslovnoj zgradi u Novom Sadu NIS je prošlog vikenda okupio 32 najbolje plasirana takmičara sa republičkog takmičenja i 17 takmičara iz Rusije, koji nisu bili u konkurenciji za kvalifikaciju i plasman na Međunarodnu matematičku olimpijadu. Prvo mesto na Srpskoj matematičkoj olimpijadi osvojio je Maksim Stokić iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Drugoplasirani je Žarko Ranđelović iz niške gimnazije „Svetozar Marković“, a trećeplasirani Ivan Damnjanović iz niške gimnazije „Bora Stanković“.
„Zadovoljstvo je videti najbolje mlade matematičare Srbije u prostorijama naše kompanije. Želimo da podržimo mlade talente da se razvijaju u pravcu prirodnih nauka, jer su one veoma važne za profesije čiji je budući kadar neophodan za napredak i razvoj naše kompanije. Sigurni smo da će, uz naš podsticaj, mladi prepoznati potencijal obrazovanja u oblasti tehničkih nauka koje su glavna pokretačka snaga u svim privredama u svetu. Kako Srbija ima najbolje matematičare na svetu, NIS kao najuspešniji poslodavac želi da im bude oslonac“, izjavio je Dmitrij Fomenko, zamenik generalnog direktora NIS-a, na svečanoj dodeli nagrada pobednicima Olimpijade iz matematike.
Svim učesnicima uručene su statue „Energija znanja“, delo Vukašina Bagića sa Akedemije umetnosti koji je pobedio na NIS-ovom konkursu.

ENERGETSKI POTENCIJAL – OBRAZOVANI LJUDI Profesor dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tom prilikom istakao je da je NIS prepoznao važnost razvoja obrazovanja, nauke i kulture u Srbiji koju realizuje kroz društvenu odgovornost, dok je Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta naveo da je NIS kao energetska kompanija prepoznala energetski potencijal Srbije – mlade, obrazovane ljude. Miroslav Vasin, ministar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u Vladi Vojvodine naglasio je da NIS podstiče prave vrednosti i dodao da se ova kompanija zalaže da Srbija bude društvo inovativne privrede, novih tehnologija i postane bliža konkurentno razvijenim privredama u svetu“.

Osim matematike, NIS će u sklopu programa „Olimpijada znanja“ organizovati takmičenja u oblasti fizike i ruskog jezika, a učesnici sve tri olimpijade imaće priliku da učestvuju u NIS „Kampusu“ u Bečićima, u avgustu ove godine, i steknu znanja od najeminentnijih predavača iz Srbije i Rusije. Podrška takmičenju je deo projekta NIS-a pod nazivom „Energija znanja“, koji obuhvata različite vidove saradnje sa univerzitetima i drugim naučnim institucijama. NIS je u 2012. godini za ovaj program obezbedio više od 35 miliona dinara, od čega najviše za istraživačku stanicu „Petnica“, univerzitete u Beogradu i Novom Sadu, kao i projekte „NIS šansa“ i program stručne prakse.