Реаговања: Ако буде преговора, водиће их Вашингтон

Фото: ФоНет

БЕОГРАД – Професор ФПН Предраг Симић изјавио је данас да је за ЕУ вероватно завршен посао што се тиче преговора Београда и Приштине и уколико они буду настављени да ће то вероватно бити под диригентском палицом Вашингтона.

Он је гостујући на РТС-у нагласио да је један пут пређен за врло кратко време и да је потребно време да се јавност у Србији и у Приштини привикну на ову ситуацију.

“За Србију овакав исход разговора не улива много наде да ће извештај бити онолико позитиван колико је потребно да би комисија предложила одређивање датума за почетак преговора о чланству у ЕУ. То компликује ситуацију”, нагласио је Симић.

Он је додао да се реално и није могло очекивати чудо у Бриселу, али и да се нешто померило тако да се могу очекивати састанци београдских и приштинских политичара.

“Мислим да ћемо имати у наредним данима сусрете политичаре из Приштине и Београду, а можда ћемо активирати официра за везу”, рекао је Симић.

Он је додао да је Приштина непопустљива, јер Вашингтон има став да не жели још једну Републику Српску на Балкану.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић изјавио је да је то што није постигнут договор у Бриселу очекиван исход разговора јер представници привремених институција у Приштини нису спремни за компромис, а ЕУ и САД нишу желели да на Приштину врше притисак.

Пантић је гостујући на ТВ Б92 рекао да се боји да делегација Приштине неће пристати да разговара о било каквим извршним и законодавним овлашћењима за српске општине на северу Косова и да ће инсистирати да се сва решења постигну “у оквиру закона и устава такозване Републике Косово”.

Директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић изјавио је да ће ЕУ и САД бити одговорне за евентуални неуспех дијалога Београда и Приштине, али и да се договор може постићи уколико се поштује реалност на терену.

“Разговарао сам с колегама новинарима, Албанцима с Косова. Већина њих ми је рекла – ми бисмо попустили, али не дају Американци”, казао је Михајловић за дневни лист “Данас” и додао да је основно питање “ко се пита, а то је Запад”.

Према његовим речима, тренутно је Београд “мета” међународне заједнице и њему се “фактурише рачун”, али је истакао да ће дугорочно најскупљу цену платити Албанци на Косову.

“Може да се постигне поштен и праведан договор и за Београд и Приштину уколико се поштује реалност на терену. Амбиција Приштине да управља севером Косова равна је амбицији Србије да управља Приштином, а то је немогуће”, оценио је Михајловић за “Данас”и додао да “неће пасти плафон” уколико не дође до договора у Бриселу.

Михајловић сматра да је неопходно решити буџетско финансирање Косова, пошто је шест-седам милијарди евра уложених у претходних 13 година за опстанак Срба отишло “ко зна где и у чије џепове“.

Танјуг

5 коментара

 1. Rukovodstvo nas iscrpljuje nekakvim maratonskim pregovorima a u svakom narednom medijskom nastupu plasiraju novi pomak ka priznavanju Tacijeve drzave. Pa nas predsednik se Taciju obraca kao premijeru a ne kao teroristi i banditu, sto on ijeste. Oduzeto nam je pravo da se branimo, pa i ratom ako treba ali je dato pravo nekom preko okeana da brani svoje interese na tudjoj teritiriji i drzavi. Nije mi jasno kakvu mi to drzavu imamo kada su u njoj preca prava homoseksualaca i terorista od prava vecinskog naroda i u cije to ime ova trojka nas kao narod vodi ,,mecki na rupu,,.

 2. tesko da ce ZAPAD popustiti jer hoce citavo kosovo kao sto su uradili u HR i BIH a prvo su silom razbili YU

 3. Мени боде очи ова реченица да Вашингтон не жели још једну РС на Косову. Питам ја наше руководство, да ли ми уопште имамо државу или смо под колонијалном управом Америке? У том случају, зашто Србија плаћа државне чиновнике, односно да ли их она уопште плаћа или можда неко други, који морају да полажу рачуне Америци,а немају права да доносе одлуке које изражавају вољу народа. Ми нисмо изабрали Владу да заступа жеље странаца него наше.Или можда грешим. Обавестите нас под 1. да ли ми имамо своју државу, под 2. да ли имамо Устав и под 3. ДОКЛЕ СУ су границе државе Србије.Желела бих да потсетим Србе на речи песме Почетак буне на дахије:
  Нит ти иде Кулин капетане, нит ти иде нити ће ти доћи
  рани сина па шаљи на војску, Србија се умирит неможе.

  Реално гледајући, да нам не гине смрт на овај или онај начин, радијација, бомбе, вакцине, ГМО, глад, пошасти, немаштина, мислим да би најпаметнији било не дати кожу без борбе.Ја ћу да будем добровољац јер сте ми толико огадили живот и Србију да ћете ми причинити радост уколико погинем од метка.

 4. џаба сва `звања` ако се не види, да је лажна, бриселска `мировна конференција` – лоша, натовска политика ЕУ … ?!

 5. Ništa novo, ništa neočekivano. Rambuje u Briselu četrnaest godina kasnije. Farsa odavno izrežirana, razgovor “gluvih” i pro-forme! Americi treba vilajet na Balkanu, pogotovu ako je obdaren prirodnim resursima, a Kosovo jeste, kao što i bez Izraela na bliskom istoku ne bi mogli uspešno da kontrolišu region. TUDJE ŽRTVE? Nisu uopšte bitne! Prihvatili ili ne, promeniti se ništa neće! ZA SADA! Revidovati nešto za deset meseci, što je neko BRIŽNO NEGOVAO dvanaest godina je nemoguće! Gospodo iz vlasti, znam da je ovih dana teško držati Ustav u rukama ali vi ga ne smete ispustiti i nijedan potpis staviti, pogotovo o nezavisnosti, jer gubici će biti tragični i za Vas i za Nas. UPAMTITE, POTPIS JE PREVARA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *