Reagovanja: Ako bude pregovora, vodiće ih Vašington

Foto: FoNet

BEOGRAD – Profesor FPN Predrag Simić izjavio je danas da je za EU verovatno završen posao što se tiče pregovora Beograda i Prištine i ukoliko oni budu nastavljeni da će to verovatno biti pod dirigentskom palicom Vašingtona.

On je gostujući na RTS-u naglasio da je jedan put pređen za vrlo kratko vreme i da je potrebno vreme da se javnost u Srbiji i u Prištini priviknu na ovu situaciju.

“Za Srbiju ovakav ishod razgovora ne uliva mnogo nade da će izveštaj biti onoliko pozitivan koliko je potrebno da bi komisija predložila određivanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU. To komplikuje situaciju”, naglasio je Simić.

On je dodao da se realno i nije moglo očekivati čudo u Briselu, ali i da se nešto pomerilo tako da se mogu očekivati sastanci beogradskih i prištinskih političara.

“Mislim da ćemo imati u narednim danima susrete političare iz Prištine i Beogradu, a možda ćemo aktivirati oficira za vezu”, rekao je Simić.

On je dodao da je Priština nepopustljiva, jer Vašington ima stav da ne želi još jednu Republiku Srpsku na Balkanu.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je da je to što nije postignut dogovor u Briselu očekivan ishod razgovora jer predstavnici privremenih institucija u Prištini nisu spremni za kompromis, a EU i SAD nišu želeli da na Prištinu vrše pritisak.

Pantić je gostujući na TV B92 rekao da se boji da delegacija Prištine neće pristati da razgovara o bilo kakvim izvršnim i zakonodavnim ovlašćenjima za srpske opštine na severu Kosova i da će insistirati da se sva rešenja postignu “u okviru zakona i ustava takozvane Republike Kosovo”.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da će EU i SAD biti odgovorne za eventualni neuspeh dijaloga Beograda i Prištine, ali i da se dogovor može postići ukoliko se poštuje realnost na terenu.

“Razgovarao sam s kolegama novinarima, Albancima s Kosova. Većina njih mi je rekla – mi bismo popustili, ali ne daju Amerikanci”, kazao je Mihajlović za dnevni list “Danas” i dodao da je osnovno pitanje “ko se pita, a to je Zapad”.

Prema njegovim rečima, trenutno je Beograd “meta” međunarodne zajednice i njemu se “fakturiše račun”, ali je istakao da će dugoročno najskuplju cenu platiti Albanci na Kosovu.

“Može da se postigne pošten i pravedan dogovor i za Beograd i Prištinu ukoliko se poštuje realnost na terenu. Ambicija Prištine da upravlja severom Kosova ravna je ambiciji Srbije da upravlja Prištinom, a to je nemoguće”, ocenio je Mihajlović za “Danas”i dodao da “neće pasti plafon” ukoliko ne dođe do dogovora u Briselu.

Mihajlović smatra da je neophodno rešiti budžetsko finansiranje Kosova, pošto je šest-sedam milijardi evra uloženih u prethodnih 13 godina za opstanak Srba otišlo “ko zna gde i u čije džepove“.

Tanjug

5 komentara

  1. Rukovodstvo nas iscrpljuje nekakvim maratonskim pregovorima a u svakom narednom medijskom nastupu plasiraju novi pomak ka priznavanju Tacijeve drzave. Pa nas predsednik se Taciju obraca kao premijeru a ne kao teroristi i banditu, sto on ijeste. Oduzeto nam je pravo da se branimo, pa i ratom ako treba ali je dato pravo nekom preko okeana da brani svoje interese na tudjoj teritiriji i drzavi. Nije mi jasno kakvu mi to drzavu imamo kada su u njoj preca prava homoseksualaca i terorista od prava vecinskog naroda i u cije to ime ova trojka nas kao narod vodi ,,mecki na rupu,,.

  2. tesko da ce ZAPAD popustiti jer hoce citavo kosovo kao sto su uradili u HR i BIH a prvo su silom razbili YU

  3. Meni bode oči ova rečenica da Vašington ne želi još jednu RS na Kosovu. Pitam ja naše rukovodstvo, da li mi uopšte imamo državu ili smo pod kolonijalnom upravom Amerike? U tom slučaju, zašto Srbija plaća državne činovnike, odnosno da li ih ona uopšte plaća ili možda neko drugi, koji moraju da polažu račune Americi,a nemaju prava da donose odluke koje izražavaju volju naroda. Mi nismo izabrali Vladu da zastupa želje stranaca nego naše.Ili možda grešim. Obavestite nas pod 1. da li mi imamo svoju državu, pod 2. da li imamo Ustav i pod 3. DOKLE SU su granice države Srbije.Želela bih da potsetim Srbe na reči pesme Početak bune na dahije:
    Nit ti ide Kulin kapetane, nit ti ide niti će ti doći
    rani sina pa šalji na vojsku, Srbija se umirit nemože.

    Realno gledajući, da nam ne gine smrt na ovaj ili onaj način, radijacija, bombe, vakcine, GMO, glad, pošasti, nemaština, mislim da bi najpametniji bilo ne dati kožu bez borbe.Ja ću da budem dobrovoljac jer ste mi toliko ogadili život i Srbiju da ćete mi pričiniti radost ukoliko poginem od metka.

  4. džaba sva `zvanja` ako se ne vidi, da je lažna, briselska `mirovna konferencija` – loša, natovska politika EU … ?!

  5. Ništa novo, ništa neočekivano. Rambuje u Briselu četrnaest godina kasnije. Farsa odavno izrežirana, razgovor “gluvih” i pro-forme! Americi treba vilajet na Balkanu, pogotovu ako je obdaren prirodnim resursima, a Kosovo jeste, kao što i bez Izraela na bliskom istoku ne bi mogli uspešno da kontrolišu region. TUDJE ŽRTVE? Nisu uopšte bitne! Prihvatili ili ne, promeniti se ništa neće! ZA SADA! Revidovati nešto za deset meseci, što je neko BRIŽNO NEGOVAO dvanaest godina je nemoguće! Gospodo iz vlasti, znam da je ovih dana teško držati Ustav u rukama ali vi ga ne smete ispustiti i nijedan potpis staviti, pogotovo o nezavisnosti, jer gubici će biti tragični i za Vas i za Nas. UPAMTITE, POTPIS JE PREVARA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *