Илиjа Крамник: Нови бомбардер добија облик

ПАК ДА (вероватни облик пројекта)

Развој напредног ваздухопловног система далекометне авијације (ПАК ДА), који 2020-30. године треба да замени авионе Ту-95МС и Ту-22М3 (најсавременији бомбардер Ту-160 остаје у наоружању), поново је у центру пажње дискусија у штампи. Према неким информацијама, Ратно ваздухопловство је већ одабрало облик нове летелице. То ће бити авион малог радарског одраза, великог долета са подзвучном брзином. Према подацима јавних гласила, пројекат авиона ради ОКБ „Тупољев“.

Овијено велом тајне

Сасвим је могуће да се неће потврдити информације које наводи штампа. Руска војска и специјалне службе веома професионално умеју да крију своје праве планове. Неки подаци, које наводи штампа, изазивају сумњу међу експертима. Пре свега је то изазвано стањем КБ „Тупољев“, који данас, према мишљењу низа стручњака, није спреман да самостално да оствари пројекат са тим захтевима. С тим у вези се износе претпоставке, да ће један од учесника кооперације (а можда чак и водећи пројектант) бити ОКБ ‘“Сухој“ који има искуство пројектовања тешких летелица, иако њихови далекометни бомбардери нису уведени у наоружање.

Претпоставља се да ће развој ПАК ДА можда бити основан на искуствима, која су стечена приликом израде ловца пете генерације Т-50 у оквиру пројекта ПАК ФА. Тако да тешки бомбардер може бити опремљен са четири мотора АЛ-41 (производ 129), аналоган моторима, којима ће бити опремљен серијски ловац Т-50.

При том нови бомбардер ће имати бојево оптерећење приближно на нивоу авиона Ту-22М (у оквиру 20 тона) и долет приближан долету Ту-160.

Подзвучне, суперсоничне, хиперсоничне брзине

Можда би требало ставити под сумњу и тврдње, да ће брзине новог авиона бити подзвучне.

Треба узети у обзир, да ће перспективни бомбардер заменити стратешки Ту-95, али и далекометни бомбардер Ту-22М, а један од његових задатака је био борба против јединица ратне морнарице противника. А за то је надзвучна брзина прекопотребна. Нова летелица мора имати могућност продора кроз ПВО противничких бродских формација и уклањања од напада ловаца са носача авиона.

У исто време практично невероватно изгледа развој авиона са хиперсоничном брзином. Осим техничких питања приликом развоја, он ће имати и астрономску вредност у производњи. С тим у вези, његова серијска производња (у оквиру 120-150 јединица) биће неостварива.

Русија је наследила од СССР огромно искуство у развоју и коришћењу суперсоничних авиона за далекометну авијацију Ратног ваздухопловства и морску авијацију опремљену ракетама. Слично решење ће се потпуно уклапати у логику развоја ове врсте нароужања. Платформа са великим дометом лета и надзвучном максималном брзином може бити корисна и као извиђачки авион за навођење на циљ за Ратну морнарицу Русије. Ратна морнарица, као и раније, истиче ватрену моћ ракетних бродова и подморница. За ове борбене јединице, постојање спољног средства за навођење је критично важан елеменат.

Колико су ова размишљања у складу са током мисли руководства Министарства одбране Русије и Уједињене корпорације авионске индустрије – сада је тешко рећи. Уосталом није преостало много времена за чекање, – нови авион ће полетети до краја ове деценије.

Глас Русије


4 коментара

  1. Probudite se idioti, dosli ste ovde da predstavljate svoj narod.
    Mi pravimo rakete kao kobasice. Rece NEKO i udari cipelom u govornicu.
    http://www.wakeupearth.org.

  2. Baćuške, ne mogu da odolim onome što ste VI već uradili. Dve (A) podmornice u T. Okean, dve u A. Okean. ZA POČETAK – DOVOLJNO! RASPAŠOJ!

  3. Drzava koja ima sve resurse, ogromnu teritotiju i pre svega nauku. Necete zameriti ako ispisem jedan dogadjaj u mom zivotu. ,,Moji roditelji su se bavili vinogradarstvom pa smo ja i brat pomagalu u rezidbi loze. Umorni i iscrpleni, zuljevitih dlanova pita moj brat ,,Ko je napravio ove makaze jake su i grube,, Moj otac mu je odgovorio ,,Napravio ih je onaj koji leti u svemir,,. Makaze su bile ruske. Nebrojano puta su do sada iznenadili svetsklu javnost svojim dostignucima i dalje to rade. Makaze nisu vazne drzava se brani oruzjem. Ovi sadasnji ,,nasi,, to su zaboravili pa su ,,nenamerno,, unistili namensku industriju.

  4. MAJKO ROSSIJO SACUVAJ NASU VERU PRAVOSLAVMU I NAS MALE VERNIKE VELIKOG SRCA…AMIN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.