Нова поморска стратегија Русије одговор на хегемонију САД

Русија је на Дан ратне морнарице променила поморску доктрину: од сада ће главно интересовање бити усмерено на Арктик, Атлантик и на Крим, саопштава Шпигл.

Како пише Шпигл, нова поморска доктрина постала је одговор Русије на конфликт са Западом. Основни принципи документа се базирају на војној стратегији коју је Русија донела још крајем децембра 2014. године. У њој конфликт у Украјини и ширење НАТО-а на исток представљају „претњу за безбедност Русије“, подсећа немачки лист.

„Акценти су стављени на Арктик и Атлантик“, изјавио је заменик председника Владе Русије Дмитриј Рогозин који је представио нову редакцију поморске доктрине у Калињинграду у оквиру празничних свечаности на Дан ратне морнарице.

Арктик, богат рудним богатством, већ се дуги низ година налази у центру пажње политике Русије која шири своје војно и економско присуство у северном региону, пише Шпигл. Кремљ тврди да се нафтна и гасна поља, наводно, налазе у дубини арктичког леда. Како наводи лист, Русија такође планира изградњу флоте нуклеарних ледоломаца. Према речима Рогозина, први нови ледоломац почеће са радом већ 2017. године. Нова поморска стратегија огледа се и у припајању Крима Русији.

У документу су су означене и пријатељске везе Русије и Кине са циљем сарадње у Пацифичком региону.

Кремљ се нада у сарадњу са Пекингом у Пацифичком региону.

„Сарадњом са Пекингом Кремљ се нада да створи равнотежу хегемонији САД на међународној арени“, наглашава Шпигл.


Један коментар

  1. nije mi se svidjao sssr, bio sam indoktriniran zapadnom propagandom. glas amerike,radio luksemburg, kasnije slobodna evropa bile su stanice koje sam rado slusao. sve je to tako trajalo do trenutka zlikovacke uloge usa i njenih slugu zapadne evrope.sam gospodin putin pita cemu nato, ako se raspao varsavski pakt. koja je njegova svrha.danas u rusiji i njenoj moci kao sile koja se bori protiv zla nalazim utehu i zadovoljstvo da ima neko ko svemu tome moze da kaze, dosta je bilo, a sad malo mi. u tom smislu doktrine ruske na zapadu,istoku, severu, jugu i na moru, govori o jednoj naciji koja je spremna da odgovori na izazove ovog naseg surovog sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.