Holandski i nemački analitičari procenjuju da će Srbi biti suviše srećni ako dobiju datum

Hag, Amsterdam, Berlin, Bon, 26. 3. 2013. godine (Be92) – Na samitu posvećenom zapadnom Balkanu održanom juče u nekadašnjem glavnom gradu SR Nemačke Bonu, na kojem su se okupili vrhunski politički i psihološki analitičari iz Holandije i Nemačke pod nazivom „Pacifikacija zapadnog Balkana i sreća“, većina učesnika ocenila je da srpski narod prosto izgara od želje da dobije datum za početak pregovora sa EU.
Predsedavajući samita, poznati holandski sociolog i antropolog Baruh Van Basten ocenio je da bi evropski političari trebalo da povedu malo više računa o olakom davanju datuma Srbiji, jer bi to kod srpskog naroda moglo da dovede do toliko pojačanog lučenja endorfina koji bi mogao da dovede do pandemičnih razmera smrtnih slučajeva. „Ionako narušena ravnoteža izazvana belom kugom u Srbiji, davanjem datuma mogla bi da prepolovi broj stanovnike Srbije, što bi moglo da bude veoma opasno za čitav region. A ko će za to posle snositi odgovornost?“, zapitao se Van Basten na kraju izlaganja.
Nemački polički analitičar, stručnjak za Balkan Imanuel Bekenbauer ocenio je da bi i u slučaju da pregovori između Beograda i Prištine uspeju, najbolje bilo da se Srbiji ne dodeli datum budući da su Srbi skloni prevelikoj euforiji, te da bi u naletu oduševljenja moglo da se dogodi da na ulicama gradova širom Srbije strada velik broj ljudi, a mnoge ambasade zemalja EU mogle bi da budu zatrpane cvećem, konfetama i uzvicima egzaltiranosti što bi moglo da dovede u pitanje zdravlje diplomata.
Sa Samita je Evropskom parlamentu upućena nota upozorenja i zabrinutosti za Srbiju, u kojoj se ističe da moral i humanost moraju biti ispred politike.

U Jagodini počeli „Dani komedije“. Palma glavni kandidat za nagradu „Čkalja“

Jagodina, 21. 3. 2013. godine (Be92) – Juče su u Jagodini počeli „Dani komedije“ u kojoj će se takmičiti sedam pozorišta. Ipak, kako se moglo čuti po čaršiji, ali i iz zvaničnih izvora bliskih žiriju, glavnu nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“ po svoj prilici će odneti predsednik skupštine Dragan Marković Palma. Naime, po rečima Juga Radivojevića, selektora festivala, nijedna od sedam izabranih predstava ne može konkurisati Palminim komičnim javnim nastupima kojima uveseljava građane Srbije već dugi niz godina. S ovom ocenom složio se i sam ministar kulture Bratislav Petković koji je otvorio festival rečima: „Lakše ćete čoveka naterati da plače u drami, tragediji, i naravno ako je loša komedija onda će da plače. Zato je nesrazmerno više napisano drama i tragedija nego dobrih komedija“. Na kraju otvaranja, Petković je na pitanja okupljenih rekao da ipak život piše drame, ali i komedije, tako da s pravom možemo očekivati da realnost nadmaši pozorište i da glavna nagrada pripadne Draganu Markoviću koji je, iako po trenutnom zvanju političar, ipak nenadmašni komičar ne samo u Jagodini nego u čitavom regionu. „Palmine izjave i nastupi u medijima i na govornicama toliko su smešni da su se urezali u pamćenje nacije i postali su neka vrsta narodnog blaga. Zbog toga, bilo bi jednostavno nepravedno kad bi glavna nagrada koja nosi ime po Čkalji pripala bilo kome drugom.“
Predsednik skupštine Jagodine Dragan Marković nije želeo posebno da komentariše ove navode, ali je uzvratio da je poznavao sve velike komediografe osim Molijera i Aristofana, jer je tada bio suviše mali.

4 komentara

  1. “Baruh Van Basten ocenio je da bi Srbi bili suvise srecni da dobiju datum za ulazak u EU”.Bastene krivo su te informisali ,narocito bi bili srecni da sa vama vragovima i ubicama nemamo posla. To su ti rekli tvoji puleni za nobela.
    Evropa je uvek bila fasistucka,i genocidna sto je dokazala u dva svetska rata i 100g i nesto pre toga inkvizicije.
    I onda kazu da su Srbi naivni i glupi( svaka generalizacijaje veoma opasna i razbije se o glavu vajnim pametnim evropljanima).
    Zaboravite na nas i vas “Novi vrli svet”zadrzite za sebe.
    Jer kod (gen srpski) Srba vazi poslovica “ko sa vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju”.Nemci i Holandjani strava od elite, dalje cu biti kulturna u izgovaranju reci o vama i vasoj pohlepi,jer vam je sve bogatstvo u kojem uzivate nastalo iz pljacke kroz kolonije i danas kolonijalni neoliberalizam.

  2. Budite sigurni da SRBI uopšte NEĆE biti srećni!

  3. Citajuci clanak o zakljuccima holandskih i nemackih analiticara mogu samo da kazem da nisam ocekivao da se takvi diletanti ne stide svojih analiza. Nama zaista nije mesto medju njima.

  4. Dakle ovo je prevrsilo sve mere dobrog ukusa.Ova vlast mora pod hitno da raspise REFERENDUM O PRISTUPANJU EU sa jasnim pitanjem JESTE LI DA SRBIJA BUDE CLANICA EU ILI NISTE.Ako gradjani odluce da nismo odnda politicari moraju da umuknu za sva vremena i da pocnu da rade nesto korisno za ovu zemlju i njeno stanovnistvo.Nije ceo svet ta EU ima jos zemalja na ovoj planeti sa kojima mozemo da radimo a da nas ne ponizavaju.A onima koji ce i dalje pricati da treba da idemu u clanstvo Eu treba omoguciti da se tamo isele i oduzeti im svu imovuni koju su stekli na neposten nacin kradjom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *