Арсић: Срби не очекују ништа позитивно

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 11.март 2013 (КИМ радио) – Горан Арсић каже да не очекује ништа позитвно од данашњег састанка државног врха Србије са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон у Бриселу. Бивши начелник Косовског округа Горан Арсић сматра да би укидањем српских локалних самуправа на Косову Београд на неки начин преостале Србе “пустио низ воду”.

“Срби не могу да очекују позитивне вести. Знамо да је донета одлука да неће постојати наше српске општине већ девет локалних самоуправа које ће функционисати по косовском систему. На тај начин државни врх се оглушио о Устав Србије и показао да не води довољно рачуна о српским интересима”, сматра Арсић, који је председник Окружног одбора ДС-а јужно од Ибра.
Арсић је у изјави КИМ радију казао да се на државни врх Србије очекује додатни притисак о успостављању добросуседских односа са Косовом на нивоу државе.
“То ће пре свега захтевати Немачка. Међународна заједница жели коначно да реши статус Косова, јер су више пута наглашавали да не желе још једну чланицу као што је Кипар”, оцењује Арсић у изјави КИМ радију.
Председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић данас путују у Брисел. На радној вечери разговараће са шефицом европске дипломатије и посредницом у дијалогу Београда и Приштине Кетрин Ештон, која је иницирала сусрет. Уочи одласка премијер каже да не очекује притиске, али верује да ће после састанка бити јасније да ли је договор о северу Косова могућ.

Начелник Косовског округа Владета Костић очекује од државног врха Србије да неће пристати ни на шта мање од Заједнице српских општина, јер је то, као је истакао, једини начин институционалне заштите Срба јужно од Ибра.

Како је Костић навео у изјави КИМ радију Заједница српских општина је једини гарант поштовања права Срба и других неалбанаца на Косову и Метохији.

„Ми смо потпуно изгубили поверење не само у приштинске институције него и у КФОР, ЕУЛЕКС и међународну заједницу јер смо од 1999. године до сада имали гаранције о заштити али сви знамо да се то увек завшавало страдањем нашег народа“, казао је Костић.

Он додаје да потпуно верује председику Србије Томиславу Николићу, првом потпредседнику Александру Вучићу и премијеру Ивици Дачићу, јер сматра да је државни врх озбиљно приступио решавању питања покрајине.

„Очекујемо да се не иде испод Заједнице српских општина и да она добије што шира овлашћења која би институционално заштитила права Срба и осталих неалбааца на Косову“, навео је Костић.

Државни врх Србије боравиће данас  у Бриселу на позив високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон . Овај сусрет део је консултација пре седме рунде политичког дијалога Београда и Приштине која ће бити одржана 20. марта у Бриселу.

Ештон ће у четвртак, 14. марта, посетити Приштину, где ће разговарати са премијером Хашимом Тачијем и лидерима косовских политичких партија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *