Arsić: Srbi ne očekuju ništa pozitivno

KOSOVSKA MITROVICA, 11.mart 2013 (KIM radio) – Goran Arsić kaže da ne očekuje ništa pozitvno od današnjeg sastanka državnog vrha Srbije sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu. Bivši načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić smatra da bi ukidanjem srpskih lokalnih samuprava na Kosovu Beograd na neki način preostale Srbe “pustio niz vodu”.

“Srbi ne mogu da očekuju pozitivne vesti. Znamo da je doneta odluka da neće postojati naše srpske opštine već devet lokalnih samouprava koje će funkcionisati po kosovskom sistemu. Na taj način državni vrh se oglušio o Ustav Srbije i pokazao da ne vodi dovoljno računa o srpskim interesima”, smatra Arsić, koji je predsednik Okružnog odbora DS-a južno od Ibra.
Arsić je u izjavi KIM radiju kazao da se na državni vrh Srbije očekuje dodatni pritisak o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom na nivou države.
“To će pre svega zahtevati Nemačka. Međunarodna zajednica želi konačno da reši status Kosova, jer su više puta naglašavali da ne žele još jednu članicu kao što je Kipar”, ocenjuje Arsić u izjavi KIM radiju.
Predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić danas putuju u Brisel. Na radnoj večeri razgovaraće sa šeficom evropske diplomatije i posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine Ketrin Ešton, koja je inicirala susret. Uoči odlaska premijer kaže da ne očekuje pritiske, ali veruje da će posle sastanka biti jasnije da li je dogovor o severu Kosova moguć.

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić očekuje od državnog vrha Srbije da neće pristati ni na šta manje od Zajednice srpskih opština, jer je to, kao je istakao, jedini način institucionalne zaštite Srba južno od Ibra.

Kako je Kostić naveo u izjavi KIM radiju Zajednica srpskih opština je jedini garant poštovanja prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji.

„Mi smo potpuno izgubili poverenje ne samo u prištinske institucije nego i u KFOR, EULEKS i međunarodnu zajednicu jer smo od 1999. godine do sada imali garancije o zaštiti ali svi znamo da se to uvek zavšavalo stradanjem našeg naroda“, kazao je Kostić.

On dodaje da potpuno veruje predsediku Srbije Tomislavu Nikoliću, prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Ivici Dačiću, jer smatra da je državni vrh ozbiljno pristupio rešavanju pitanja pokrajine.

„Očekujemo da se ne ide ispod Zajednice srpskih opština i da ona dobije što šira ovlašćenja koja bi institucionalno zaštitila prava Srba i ostalih nealbaaca na Kosovu“, naveo je Kostić.

Državni vrh Srbije boraviće danas  u Briselu na poziv visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton . Ovaj susret deo je konsultacija pre sedme runde političkog dijaloga Beograda i Prištine koja će biti održana 20. marta u Briselu.

Ešton će u četvrtak, 14. marta, posetiti Prištinu, gde će razgovarati sa premijerom Hašimom Tačijem i liderima kosovskih političkih partija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *