„Војводина репубљик“?

Пише Бранко Радун

Партија која је излепила Нови Сад плакатима „Војводина Република – Слобода за Војводину“, и коју предводи бивши функционер Чанкове Лиге Александар Оџић, позната је само онима који се баве аутономашком маргиналном сценом

Медије у Србији обиграла је вест да је фантомска Војвођанска партија излепила Нови Сад плакатима „Војводина Република – Слобода за Војводину“. Уз ту вест је ишла и информација да је разбијен билборд „Треће Србије“ којим се тражи укидање АП Војводине. У овој вести је бизарно готово све, од пароле, па до тога да се нова странка – Трећа Србија залаже за укидање Војводине, што је наиме још један медијски спин који има мало везе са чињеницама.

Мржња против јогурта Та Војвођанска партија коју предводи бивши функционер Чанкове Лиге Александар Оџић је позната до сада само онима који се баве аутономашком маргиналном сценом. Овим је једној минорној партији и њеним екстремним и опасним ставовима дат ненормално велик медијски простор.
Чак и у њиховом поменутом опскурном саопштењу можемо да читамо да „они неће дозволити“ да се понови 1988. година, када је у Новом Саду организована такозвана јогурт револуција и када је практично укинута широка аутономија Покрајине. „Војводину нико не треба да учи шта су јој језик и писмо, који јој је главни град, када је доживела процват, а кад суноврат. Војвођанска земља није на продају! Борићемо се за свој идентитет и права свим расположивим демократским средствима, јер је то обавеза наше генерације“, поручила је одлучно Србији аутономна Војвођанска партија.
Ова партија понавља лајтмотив аутономашке приче у којој је све зло почело од јогурт револуције, када су народни протести довели до пада титоистичке комунистичке олигархије у Војводини. Тај моменат када је Србија почела да функционише као једна целовита политичка структура за њих је „војвођанска трагедија“. У саопштењу се изражава и протест што се у неке институције уводи поново службено писмо – ћирилица. Превиђа се, наравно, да је то и уставна обавеза сваког државног органа и јавног предузећа.

[restrictedarea] Да ли ће држава реаговати на провокације сепаратиста?
Та странка је навела да се залаже за „равноправан“ однос Србије и Војводине у сложеној заједничкој држави, и за доношење новог Устава у којем ће Војводина бити дефинисана као република у саставу сложене државе Србије. Поред тога што је антиуставан, ово је и далеко најнебулознији предлог у којем је суштина да се Србија налази унутар Србије и да је Србија равноправна сама са собом, то јест делом своје земље. Било би занимљиво видети и да ли ће државни и судски органи око забране ове аутономашке партије, чији захтеви угрожавају уставни поредак земље, бити агилни као што су то показали када су скочили да укину СНП „Наши“.
Да јесте реч о сепаратизму говори став да би „таква Војводина имала законодавну, извршну и судску власт, право на располагање сопственим ресурсима, имовином и приходима, као основом за економски опоравак и улазак у ЕУ“, како пише у саопштењу које се завршава паролом „Војводина Република – Слобода за Војводину“. Дакле, закључак је: Војводина је окупирана од Србије и једини излаз је ослобођење кроз уређење у којем ће Србија имати унутар себе још једну Србију и њој или обема равноправну републику Војводину! Ова минорна партија је иначе чланица војвођанске конвенције која је донела прошле године Декларацију „Војводина Република“, којом се промовише идеја формирања „Савезне Републике Србије“.

Чанак после Чанка Да ли је све поменуто, тек „ још једна политичка провокација минорне политичке организације на коју не би требало обраћати превише пажње“? Може ли се закључити будући да је Ненад Чанак у политичком ћорсокаку, а његова партија у осипању да се „отворио конкурс“ за његово место на политичкој сцени. Нажалост ово није тек само екстремни испад једне шачице политичких екстрема, већ је реч о прилично озбиљној политичкој кампањи која подразумева и саопштења, јавне наступе, плакатирање и сл. Тако се рецимо не морамо сложити са ставом да би требало редефинисати положај Војводине или да би пак требало укинути АПВ (јер нам то на пример не изгледа реално данас), ипак морамо разликовати те ставове од јасне политичке акције и кампање која има за циљ подривање уставног поретка и државе. Јасно је да не би требало потценити овакве провокативне кампање, јер су оне по правилу подржане из неких страних центара моћи које форсирањем супротстављених екстрема притискају и дестабилизују Србију у моменту трагичног косовског епилога.
Често се заборавља да овакви деструктивно аутономашки и сепаратистички захтеви за Војводином Републиком, којим се призива косовски или црногорски сценарио, брутално негира српску вековну борбу за аутономију у Војводини. Та борба је имала за циљ аутономију српског народа у овом делу Хабзбуршке империје, са невероватно снажном надом Срба да ће се некада спојити са слободном Србијом. Сада се у гробовима преврћу кости свих оних који су се попут Светозара Милетића или Јаше Томића борили за српску аутономију Војводине. Данас се то наиме „види“ у первертираном облику: као удаљавање и одвајање од Србије. То је и отворено пљување на све људске и материјалне жртве у Првом светском рату и пре њега које су довеле до ослобађања Војводине од западне доминације, и увођења на ове просторе слободе и демократије од стране српске војске и државе.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Zar to nije govor MRŽNJE? Slučaj sa paljenjem zastave LSV nema ni približno tu težinu! Da li će se ovo istražiti ili će se /pokrajnska/ policija praviti da nije obaveštena. Ljudi su pod istragom zbog /nacionalnih/ grafita a ovi samo što nisu na “bilbordu”. Klasičan ANTIUSTAVNI AKT!

  2. I budali je jasno,da se vec odavno radi na odvajanju Vojvodine.Njemacka to radi veoma vjeshto,neupadno,kao i sa Slovenijom,Hrvatskom i Kosovom i Metohijom.Uzimaju na Balkanu sto im valja.BND/tajna sluzba Njemacke/ zna tacno na koju adresu u Vojvodini treba da pokuca,a za dobru lovu i fotelju,ima da bude jagma ko ce prije odvojiti Vojvodinu iz Srbije.Kad dodje opet stani pani kao sa Kosovom i Metohijom u Beogradu ce reci:ma daj ti meni da se ja najedem,da imam dobra kola,sta me briga za Vojvodinom,kao i sada sa Kosovom i Metohijom i kako kaze jedan Srbin[zaboravio sam mu ime] na severu Kosova i Metohije,a rekao je ovo:meni je Nikolic u lice rekao,sta hoces bre,nece milioni Srba da ispastaju zbog vas tu na sjeveru Kosova….A Nikolic ne zna da posle Kosova i Metohije dolazi na red Republika Srpska,Vojvodina,Presevska dolina,Sandjak i sta ti ja zna sta jos…Pobogu ljudi,pa posle Kosova i Metohije je besmisleno bilo koji dio Srbije da branimo.Ne gine nam granica opet do Zemuna,ako narod uskoro ne izadje na ulice.Ova nova garnitura politicara,samo misli kako da napuni svoje djepove,kakvi bre ideali,levi,desni,Srbija,narod,…Sloba je bre zivot dao za nas a mnogi ga napadaju[ja pod sankcijama i odbrani drzave od Nato agresora nisam ocekivao blagostanje od Slobe],a mogao je da nas proda za cifru koliko zatrazi od globalista i danas bi bio ziv.Nije to uradio,jer je bio veliki covek i politicar,ispostovao Ustav,gde mu je jasno pisalo,da predsednik drzave mora svim sredstvima da brani drzavu.To je i uradio.Svaka mu cast!Cekam nestrpljivo Gavrila Principa,da povede narod iz jada i bede,da ponovo oteramo okupatore i da dovedemo opet drzavu u red.Promene u Srbiji mogu doci samo sa ulice i to je pitanje dana.Ukinuti autonomiju i sve gluposti oko Vojvodine i sa tim zavrsiti pricu.Subotica je Srbija i uvek ce biti.

  3. o srpska nesreco,kako je moguce pricati o odvajanju vojvodine od srbije a srbi su vecina u vojvodini,ili je to za dnevne potrebe politike i to posebno kad se montiraju vanredni izbori,ocigleno srbima treba novi vozd odnosno ivan grozni da napravi reda medju nevernicima u buducnost srbije,mnogo je onih koji jednostavno ne veruju u srbiju samostalnu i bogatu,pa je zato i arce do sramote, dok skroz ne ogoli!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.