Мед и млеко

Милорад Вучелић, главни уредник

Србијом би потекли мед и млеко ако би, и када би променили Устав. Нема дана да неки наш политичар то не каже. Да нема Устава они би се невиђено размахали и уопште се не зна где би нам био крај. То разликује српске од шиптарских политичара. Шиптарски политичари се држе свог устава к’о пијан плота, а како и не би када је он модеран и изграђен на Ахтисаријевом плану. Српски је прилично конзервативан, народски речено он је демоде, а како и не би био кад почива на вековној уставној традицији и многовековној државности. Преговори у Бриселу би се већ одавно успешно завршили да нема тврдокорног Тачијевог уставобранитељства. Неко ће на све то додати да је тај исти Ахтисаријев план три пута одбијен у Савету безбедности УН. Тако се број компликација и усложњавања бескрајно умножава и тако ће то бити, „игром случаја“, све до Видовдана ове године, када ће све постати јасније ако не и сасвим јасно. Али то је само још једна велика компликација у низу.
Ситуација у земљи је толико тешка да је за њено разумевање неопходно потражити помоћ од озбиљних научних умова. Наша срећа у несрећи је да Србија има људе који могу да нама обичним смртницима научно појасне ово чудо које нас је снашло. И заиста једна од најугледнијих социолога др Весна Пешић, само оваплоћење савремене грађанске Србије, није жалила труда да утврди и одреди праву дијагнозу стања у којем се земља налази.
Како и доликује тако просвећеном и значајном уму као што је Весна, она је прецизном социолошком анализом открила да су Черчил и Де Гол коначно добили свог достојног наследника у Ивици Дачићу. Дуго је Европа чекала да за Черчила и Де Гола пронађе достојног настављача спремног да обави највеће послове новог доба. Али, ово полувековно чекање на крају се исплатило. Победнике Другог светског рата Черчила и Де Гола својим деловањем је, по Веснином вредном хвале увиду, надвисио наш премијер. И већ Деветог маја енглески и француски ветерани из Другог светског рата ће моћи одушевљено да поздраве појављивања на европску тлу Ивице Дачића, настављача Черчила и Де Гола. Можемо само замислити са којим ће осећањем поноса и искрене радости прави британски родољуби и француске патриоте поздравити нову европску звезду, српског премијера Дачића.
Нема сумње да је овај запажени социолошки подвиг Весна Пешић остварила захваљујући једном важном увиду великана социологије у Србији. Погађате ли одмах да је реч о знаменитој мисли да се патриотизам не сипа у тракторе, коју је изрекао значајан социолог и тако рећи политички философ Драган Марковић Палма. Сви се сећамо са којим је само одушевљењем „друга Србија“, све са западним амбасадорима, славила овај изванредан домет ума. Палма је, како му и доликује, једним потезом разоткрио сву сложеност српског друштвеног живота. На трагу овог већ готово класика српске социологије, др Весна Пешић је проширила и заокружила мисао откривајући да је Дачићева преговарачка способност у дијалогу са уваженим господином Тачијем, равна улогама које су у историји имали Черчил и Де Гол.
Али, да не би остали неправични према социологу Весни Пешић, и да не би сва слава отишла само Дачићу, требало би рећи и неку реч заслужене хвале за Весну. Јер, ако је с правом Дачић стављен у ред Де Гола и Черчила, онда и Весни, због овог заиста изванредног научног открића, мора припасти неко завидно место у социологији.
Због деликатности теме остављам читаоцима да одреде на којег великог социолога или мислиоца им личи Весна Пешић. Рецимо, уверен сам да је она заслужила да је поредимо са великаном какав је Тома Аквински. Дачић је Черчил, а Весна је Тома Аквински. Каква смо ми срећна земља. Нема нам зиме кад имамо овакве горостасе у социологији и политици. Сретењска одликовања Весну свакако неће мимоићи, наравно чим их добију Соња Бисерко и Наташа Кандић. Веран Матић из Б92 га је већ заслужено добио.
Некада се „Никшићко пиво“ рекламирало као „одликовано“. Сада ћемо у Србији моћи да чујемо нове пропагандне поруке. „Гледајте одликовани Б92“, читајте извештаје „Одликованог Хелсиншког одбора Соње Бисерко“, свакако дефилујте на „Одликованој геј паради“, у посету нам је дошао „Одликовани Јелко Кацин“…
Било како било нама је са оваквим одликованим и засад још неодликованим дивовима упала кашика у мед. Мед се из каце прелива. А изливено и просуто млеко већ тече Србијом. До овог срљања у прогрес по прописима ЕУ уредно смо пили млеко без обзира на суше и влажну климу. (Прочитати текст Саше Францистија „Инвазија малих зелених афлатоксина“ у овом броју „Печата“).
О „афери млеко“ се већ све зна и јасно је да је ово био један од испланираних удараца већ разореној српској привреди. Логично је да је ударац задат из последњег упоришта власти жутог картела, из Покрајинске владе Војводине и њој блиских фирми. Требало би уништити оно што је преостало од економске независности земље. Не ваља млеко, мада је боље десет пута од онога у Америци. И зато се не купује. Штету подносе малопродајни ланци и млекаре. Млекаре не откупљују млеко од сељака и малих и великих фармера, јер оно наводно не ваља. Они пак морају да музу краве и просипају то млеко из дана у дан, зато што нема ко да га откупи. Изостају ионако мале државне субвенције. Сељаци морају да хране краве храном коју су раније купили и за коју се сада каже да не ваља, а ваљала је када су им је продавали. Не ваља више ни сир, ни кекс, ни чоколада, ни месо…
За чудо је што неко већ није рекао да је забрањено купати се у млеку. Све произведено у Србији је опасно. Мора се увозити и мора се узимати храна за краве само од фирми жутог картела. Оданде је све лековито. Прецизним ударцем уздрмана је целокупна наша пољопривреда и прерађивачка индустрија. Изазвана је невиђена паника и помама. Полицији се већ пријављују очеви и мајке који својој деци дају млеко. Одрасли који пију млеко се одводе као суицидни у психијатријске клинике. Ланцу лоших последица нема краја. Речна риба у Србији је отровна, па би требало узимати само замрзнуте ослиће из Јапана, јер тамо је распад нуклеарне електране деловао лековито. Политичко деловање жутих добија све опакије облике.
Опуштени су само они који не живе у Војводини и Београду. Анкетирани грађани из Ниша, Јагодине и Крагујевца изјављују да и не хају за те приче и безбрижно пију млеко. Лако је њима, они немају Јешића и покрајину.
Укратко, Србијом теку мед и млеко.
Али не лези враже, као гром из ведра неба, један од највећих америчких и светских филмских глумаца Том Хенкс (на насловној је страни овог „Печата“) је изјавио да је Косово Србија. То је у политичком руководству ове земље изазвало велико негодовање, недоумице и неповерење.
Зашто?
Зато што је овде владајуће гесло: Србију за датум!

19 коментара

 1. Nazalost mreza organizacija i ljudi koji rade na razgradnji Srbije daleko prevazilazi broj onih kojima je do Srbije stalo.Svakako da to nije doslo preko noci vec se ja ne tome radilo decenijama.Sada skoro i da ne vidim nacin kako se osloboditi brojnih Natasa,Sonja,Ceda,Nenada…..ambasadora… Delim misljenje sa vama,ali sam uznemiren zbog nemoci i apatije gradjana.Jednostavno nemate vise sa kime nesto pokrenuti.Uz uzasnu ekonomsku situaciju,marionetsku vlast…jasno je da je ostala samo-prica o datumu.Vidite da narod vise niko nista i ne pita.A i narod je digao ruke od svega.To je ono najgore.

 2. Srbiju je napala opasna ,skoro smrtonosna,bakterija!

  Ta vrsta bakterija,iako vekovima poznata domacoj i svetskoj javnosti,uglavnom pritajena,sada je specijalno opasna,agresivna i ima zurbu?!
  Ne znam latinski naziv istih,ali u slobodnom prevodu,te bakterije se zovu “SRBOTOKSINI”.
  SRBOTOKSINI imaju “ljutski lik”…time je Srbija jedna od retkih zemalja,gde bakterije imaju licnu kartu,”aktivno ucestvuju” u svim sferama drustvenog zivota i imaju status “zasticene vrste”,u Sbiji.
  SRBOTOKSINA ima svagde,u svim “slucajevima”,u svim “pitanjima”,u svim “aferama”…ima ih u agraru,bankarstvu,sportu…sve do “kosovskog pitanja”.
  Specijalna “zona delovanja” SRBOTOKSINA je “resavanje srpskog nacionalnog pitanja”.
  Tu su SRBOTOKSINI,postigli “najbolje rezultete”.
  Zbog SRBOTOKSINA,srpsko “pitanje”, deluje neresivo?!
  Za to dobijaju i medjunarodne nagrade i priznanja.
  Sve svetske “laboratorije”,tretiraju SRBOTOKSINE kao postojane,dosledne i “od reci”.

  Ne znam ko ce pobediti u ovom “bakterioloskom ratu” ,da li navodne bakterije iz srpskih namirnica,ili,opisane baterije iz “srpskih razmirica”…ali vidim da SRBOTOKSINI ,u Srbiji,razaraju i stoku i ljude.

  Ali,nema predaje…SRBOTOKSINIMA,kao i svim bakterijama,najvise skodi -“losa klima”.Treba stvoriti “ambijent”,u kome se SRBOTOKSINI tesko razmnozavaju i jos teze,deluju…

  Pre neki dan,kuvar predsednika Nikolica,rece da zvanice i dalje sluze,u predsednistvu,i Angelu Merkel su…sa kompletom posudja iz Nemacke,koje ima na svakom tanjiru,grb SFRJ???
  Eto,Srbija se “ponosi” simbolima SFR Jugoslavije,na najvisem nivou?

  Recimo,da sam ja Toma,popio bih dve-tri i pozvao Palmu i rekao mu da hitno dodje sa Betovenom i Surdom,da uz “sirtaki”,polupamo SFRJ escajg…recimo.
  Ili bih ga javno prodao,kao nekada Seselj u Zemunu…a pare dao da deciju kliniku…recimo.

  U oba slucaja,to bi bila jako “losa vest”,za SRBOTOKSINE.

 3. Потајно сам се надао да ће се после 6. маја владајуће гесло (Косово за кандидатуру) променити али није. Добили смо још веће евроентузијасте. Европа и даље нема алтернативу с тим што се сада то и не доводи у питање.

 4. Neznam vise sta reci o ovim izdajnicima,koji nazalost sada vode ovu zemlju,koji su se toliko osilili da sve pred sobom gaze kako bi udovoljili zahtevima EU i amera,nasih najvecih neprijatelja. Evo napr.Vucic pre odlaska u Nemacku(inace njemu prijateljsku zemlju,narodu Srbije sigurno ne,jer je ta zemlja najveci srbomrzac i najveca zla nanela upravo srpskom narodu,koja nazalost i dalje cini,otimajuci delove srpske teritorije)izjavi kako ce tamo ubediti i privoleti kancelarku Merkel za taj njemu zanacajan datum za pregovore o ulasku u tu njegovu,Dacicevu i Nikolicevu(narodnu ne)EU. I sta bi,covek bez imalo stida,vraca se u zemlju i svi njegovi mediji saopstavaju udarnu vest:Vucic uspeo da osigura datum,jer ga pobogu Berlin i cela nemacka podrzava. A istina je sledeca:Vucica u nemacku Merkelova nije ga ni primila niti videla,ali iz kurtoazije zakazala mu prijem kod cinovnika zvanog savetnik savetnika Merkelove,da ne bi ga vratila nazad a bas da ga niko ne zarezuje. I umesto da kaze istinu,da je Vucko odbacen kao obicna krpa posle upotrebe,ali brzo ce biti to isto Dacic i Nikolic(posle predaje KiM),naprotiv Vucko se hvali kako je svojim odlaskom doprineo da se taj datum realizuje. A on zapravo nije ni opravdao svoje troskove kao i onih koje je odveo u tu Nemacku,jer je odbacen odmah u startu.Znaci da vrati sve putne troskove,jer je setkao bezveze. Kakvo ponizavanje,zamislite da je njihov ministar odbrane dosao u Srbiju,pa Vucko bi mu ljubio ruke i noge sa svim pocastima,uz direktno izvestavanje svih medija,a narocito one njegove(RTS,pink,B92,kurir,informer…) koje sve unapred znaju koga ce Vucko da hapsi i sta ce tamo uhapseni kazati (posto svakog jutra dobijaju koverte od Vucka sta ce se desavati narednih dana).Toliko vidljivo i bezobrazno,pa kad je i od Vucka mnogo je. Srecom narod je uvideo da su ovi samo nastavljaci BoTa i njegove politike,pa ce ih brzo odbaciti kao krpe,kao sto to cini zapad i ameri kada ih upotrebe i vise im ne trebaju. Ali ove odbacene krpe morace jednog dana da odgovaraju narodu za sva zla koja su im nanaeli. Sudjenje ce sigurno biti javno,da moze svaki gradjanin da otprati do kraja, tj do odlaska u njihove zasluzene celije tzv. samice.

 5. РАДОСЛАВ

  Глас Печата се шири на све четири стране немогу то зауставити
  ни ЖУТИ,РИЂИ и НАТО ИМПЕРИЈА. Помислисмо даће промена настала 6
  Маја поправити национално сједињење и донекле ујединити жеље
  Срба дасе политичка ситуација стабилизује добили смо већи хаос
  него пре избора.Млеко са Медом попишмо са горком пилулом коју
  нам изговори Николић 14 Маја а потврди на Сретење када се Преобрази у ЕУ БОРЦА без премца и то у ПРИСУСТВУ Патријарха.
  Сада се види зашто је JOE BAJDEN свечано примљен у ДЕЧАНИМА.
  СНС и њен Председник разлетео се по свету Нуди продаје: ОНО што
  је отето за време комуниста и ЖУТОГ КАРТЕЛА. Напумпану популарнос
  користи за следеће изборе,а народ гладан преварен ТАПШЕ КОМЕ???

 6. Lako ćemo mi Srbi sa Dačićem.Smestićemo mi njega tamo gde mu je mesto.Problem je u tome što će nam on sa pozicije EU funkcionera ko zna do kada krojiti kapu.Žalosna stvarnost.>Ali jadni narod nema vremana da analizira političare.On samo traži bolje .Ko ga bolje laže taj je najbolji.Ali ja sam Dačića proćitao još2008.

 7. Gospodine Vucelicu,
  Dokle ce Srbija biti “Only Brick In The Wall”?

 8. Хвала “Печату” јер укаѕује на право значење токсичних наступа “јунака” који сикћу са свих страна владајућих медија.

 9. Glupo je mesati narod u ovo, jer je vekovima narod stoka koja radi, placa i ratuje, ali se ne pita nizasta. Prebacivati narodu neodgovornost i apatiju bilo bi kao da osudjuses coveka koji je bacen na dno bunara i nema nacina odatle da izadje.Glavni adut srpskih izdajnika je srpska nesloga,jer je Srbinu novac cilj i svrha zivota i jer su Srbi zaboravili i Lazarev i Svetosavski zavet koje podvode pod legendu, a Ahtisarijev plan i evroatlanske integracije kao jedinu realnost.Ja sam sa sela i imala sam farmu. Nemozete da zamislite otkada ovo datira i na koji je sve nacin poljoprivreda unistavana.Prvo, ni osamdesetih nisu isplacivali mleko na vreme niti mu je cena vredela vise od flase kisele vode.Kada su uzimali uzorke ,uzimali su sa dna kante jer je mleko emulzija i voda je na dnu a masnoca na vrhu, znaci kralo se na masnoj jedinici. Za stoku je vazilo isto, kasne isplate , zakidanje na meri, kada uzimaju stoku drze je po ceo dan da kalira ( izgubi na tezini), a stocnu vagu su obavezno bazdarili pogresno.Mene bi deda izmerio kuci i na stocnoj vagi kada dodjemo u zadrugu i obavezno sam imala od 3do 5 kilograma manje, sto kada se proracuna na bika od 10 metara (1000kg) je mnogo novca. Zadruge su vodili hostapleri, dosada nikome nije smetalo svi im se uvlace u dupe i sad smo tu gde smo jer ovo pravilo vazi za sve oblasti zivota. U firmi moga muza su zaposlili debila potpuno neupotrebljivog samo zato sto mu je deda u Skupstini. I sta Vam bre nije jasno?

 10. Srbislav Ilić

  Najbitnije pitanje svih pitanja je borba protiv bele kuge u Srbiji i među Srbima.Svaka rođena beba treba da nas raduje ali u Srbiji treba preokrenuti trend sa sadašnjeg da imamo više umrlih u to da bude više rođenih.Jedino što je mjerljivo je da se Hrvata rađa godišnje manje za 6.500 a Srba za čak preko 35.000 bebica znači izumiremo pet puta ili 500 % brže od Hrvata a busamo se da smo rodoljubi. Nemože netko biti Srbin rodoljub ako nema minimalno petoro dece.

 11. Поштована редакцијо, замолио бих вас да се под хитно позабавите целокупном политичком позадином ове афере и да исчепркате и објавите све релевантне чињенице, јер у Србији одговорни журналисти или нису способни или не смеју да раде оно зашта су плаћени и што им је професионална дужност. Једина у јавности позната и неспорна чињеница је максимало дозвољена концентрација афлатоксина М1 у млеку од 0,05 микрограма по килограму. И то је скоро све. Зна се још да је пре тога износила 0,5 мгр/кг, дакле 10 пута више, и да је због безалтенативних европских интеграција смањена за 90%. Тако је млеко које је до јуче било здраво преко ноћи постало отровно. Када је то тачно урађено не зна се, лицитације иду од пре годину ипо дана до пре три године. Зашто нису претходно смањене максимално дозвољене концентрације у сточној храни са вишегодишњим прелазним периодом који би домаћим прерађивачима омогучио прилагођавање новом стандарду као што је то учињено у еу да би се избегло управо ово што се десило у Србији, не зна се такође. Ко су одговорни у Цветковићевој влади за доношење одговарајућег закона и коју улогу у овој афери играју политичари попут Милице Делвић, која слови за апсолутног експерта за „европска питања“, али и других вискостручних перјаница ДС-а и данашњег УРС-а. Због чега је усвојена тако ниска дозвољена концентрација која је скоро на нивоу Немачке (0,02 мгр/кг) без прелазног периода, иако је у неким западним земљама и унутар и изван еу дозвољена концентрација и преко 10 пута виша. Обзиром да је токсичност афлатоксина свугде иста ове разлике у максимално дозвољеним концентрацијама између појединих земаља указују на то да те регулативе превасхдно служе заштити тамошњих произвођача од непожељне иностране конкуренције а у далеко мањој мери, ако уопште, здравственој заштити потрошача. Да ли је тадашња влада била принуђена од стране еу да донесе овакав закон на своју штету немајући маневарски простор или је то намерно урађено у интересу увозног лобија и одређених страних играча. Лично сам убеђен да није нестручност у питању већ подла намера да се уништи домаћа пољопривреда. Једини позитиван аспект ове афере је да ДС овим ударом на српског сељака и домаћу прерађивачку индустрију наставља пут политичког самоубиства и у Војводини. Надам се да ће у томе успети до краја.

 12. Cilj i svrha ove kampanje je zatvranje domaće proizvodnje hrane i onda uvoz od Unijata !?
  Znači, narod ostaviti bez posla, uništiti vlastitu proizvodnju / ubiti seljaka !?/, i na najednostavniji način omogućiti stranom faktoru, kontrolu /!?/ nad svim aspektima života do uništenja naroda i države…
  BO-TA kaže, gdje ja stadoh vi nastavite…!?
  Dole Dačić, dole Vučić, dole Nikolić
  / svaki od njih pojedinačno, unutar svojih kompetencija radi protiv naroda i države ! / …
  Dijaspora

  • a dokle ce vojvodjanski ‘premijer’ biti – “vecito bezgresan” ??? Kako to oni ‘stite’ paore ?! Zar pitanje ostavke cele vojvodjanske ‘vlade’ – ostaje – van ‘dnevog reda’ ?! Kao i pitanje ‘hrvatskog lobija’ u RTV ??? Zaklanjaju se iza programa na jezicima manjina ?! Pa to je postojalo, jos dok Pajtic, Jesic & co. – jos nisu ni bili u ‘planu’ ??! A o nacionalnom ‘kljucu’ i pristojnosti se, takodje ranije vodilo racuna ?! A ako je kukuruz u Sremu ‘zagadjen’ – sto to Jesic nije prvo ‘rascistio’ sa svojim sremcima ??!

 13. Zabranimo table mesta na latinci hrvatijancima po Severnoj Srbiji kao što njihovi demonokrate brane ćirilicu Srbima u Vukovaru. Zašto da Srbi budu uvek budale ? Oprostili smo i zaboravili Jasenovac pa smo dobili oluju . Dok smo oprostili i zaboravili oluju dolazi zabrana ćirilice ? Dok hrvatske firme izvoze u Srbiju i kupuju firme po Srbiji mi u Hrvatskoj ne smemo zbog njihovih ” branitelja ” pa do kada tako? A normalne države od kad je sveta i veka sve rešavaju reciprocitetom. Dok oni maltretiraju Srbe po Hrvatskoj mi trebamo podsetiti onako prijateljski hrvatijance po Srbiji da imaju sva prava kao Srbi u Hrvatskoj. Znači u mestima gde ih nema minimalno 35 % odmah skinuti latinične table i postaviti samo čirilične. Do kada će Hrvatska biti samo država Hrvata a Srbija Hrvata i Srba sa istim pravima ?

 14. Цела хајка, потиче од “жутих” губитника и ментора им. Тужни робови,
  а назови новинари, такмиће се у измишљању, надувавању и нападима на садашњу Владу-јаму копају.
  Народну-“Ко другоме јаму копа, сам …”, и кад знају, мисле да не
  важи за њих. Колико својим “писанијем” штету наносе (оно мало)привреди, народу и Србији, и својој (већ јадној)струци, не маре, јер верују да је “копање рупа за латрине” најисплативије
  (занемарујући, кад се, у њих, упада).
  То што је јасно, кад је све почело ( а у “она” времена, поред
  крађа и “крадуцкања”, стадарди су били светски, често изнад европских) и шта се све крије иза “копања”, нажалост не може ни да
  изађе у јавност.
  Србољуб Савић

 15. Из мене умало да потекне повраћањак! Моји познаници ми редовно шаљу аутономашке перверзије о промени Устава Србије и Војводини! Жели неко и крв да потекне !

 16. Gospodine Vucelicu. Citam komentare na Vas clanak i svi su na mestu. Pisu ljudi iy srca sa strepnjom i zebnjom za buducnost svoje dece. Nije mi jasno odkud ovoliko svetskog sljama i vucibatina kod nas u Srbiji. Pa onaj Vlahovic i pitic i dan danas upropastavaju ovu pitromu zemlju sa radnim ljudima. Zamislite paradoks u zemlji koja je pravila tenkove,topove,avione,helikoptere,traktore,kombajne i mnogo toga jos, kao milost novog svetskog poretka od strane dinkica u nebo se uzdize nekakva fabrika ,,instalacija za automobile,, a to je tehnologija za teletabise. Sve su raskrcmili pa su se sada bacili i na EPS. Prodavace nam struju po EU cenama a neznam kako cemo je placati, verovatno u naturi. Nece ovako dugo.

 17. BO-TA,Dacic,Nikolic,Vucic sve sam izdajnik do izdajnika,najradije bi menjali ustav svaki dan,a zna se sta je ustav,sve se radi u skladu sa ustavom a ne menja se da bi se uradilo nesto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *