Beograd zbog štednje ukida sve kulturne i zabavne sadržaje u gradu

Beograd, 11. 02. 2013. godine (Be92) – Skupština grada Beograda posle skidanja s programa emisije „Još uvek budni sa Ivon“ „Studija B“, inače jedine emisije iz kulture na teritoriji Srbije koja se emitovala uživo i bez cenzure, objavila je saopštenje da ovo nije ni prvi, ni poslednji korak kojim se Beograđanima uskraćuje zabava i pravo na kulturne sadržaje. Setimo se samo uvođenja skraćenja radnog vremena noćnih klubova u gradu do 23, odnosno do 24 časa vikendom. Za njim je usledio i pokušaj uvođenja prohibicije. Ovo je samo jedan u nizu koraka koje preduzima grad kako bi otplatio dugove nagomilane u poslednjih pet godina.
„Beograđani će preživeti bez malo kulturnih i zabavnih sadržaja, jer ispitivanja stranih agencija ionako pokazuju da su građani našeg glavnog grada i inače potpuno nezainteresovani za kulturu, umetnost i da su mahom nepismeni“, izjavila je Branka Mandić, zamenica gradskog sekretara za kulturu, inače po vokaciji slikarka.
„Osim kulture i zabave, sledeći na meti svakako će se naći prosveta, nauka, pa čak i sport (sa izuzetkom košarke, naravno). Ove grane privrede nikad nisu ostvarivale dobit. Štaviše, samo su donosile troškove. Kulturni delatnici, pa tako i umetnici i naučnici, iz budžeta grada praktično stalno samo traže novac, a koliko su novca doneli u gradsku kasu? Nula!“, naglasila je ljutito Mandić.
Na kraju, Mandićeva je naglasila da će se ubuduće grad orijentisati isključivo na komercijalne delatnosti kao što su privreda, gradnja mostova, marketing, naplaćivanje parking usluga, pijačnih tezgi, prostora za prodaju suvenira, porezima za ulične svirače, zabavljače i umetnike, nametima na gledanje filmova i pozorišnih predstava i naplaćivanjem ulaznica za izložbe slika, skulptura i slično. U skladu s ovim trendovima najviše će koštati ulaznice za savremenu umetnost kojoj sve više naginje nastrana omladina, a to su razni performansi i koncerti eksperimentalne muzike. Za ove događaje, kako se planira, grad bi trebalo da se ugrađuje u cenu karte sa više od 160 odsto.
Ako se ovi planovi pokažu delotvornim, od sredine sledeće godine svi naučnici će plaćati mesečni porez za budžet grada u iznosu od 26.000 do 53.000 dinara (po današnjem kursu evra), zavisno od nivoa stručne spreme i ozbiljnosti naučnih projekata na kojima rade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *