Smak sveta odložen zbog sporosti Haškog tribunala

Vašington, Brisel, 20. 12. 2012. godine (Be92) – Dugo najavljivani Smak sveta koji je trebalo da se održi 21. decembra ove godine, odložen je do daljnjeg zato što Tribunal za ratne zločine u Hagu nije završio svoj rad u predviđenom roku. Prema navodima predsednika Obame, planirani i dugo očekivani kraj sveta ipak se neće dogoditi onako kako je bilo dogovoreno.
„Mi smo Tribunalu u Hagu u više navrata govorili da što pre završe posao kako bi Smak sveta napokon mogao da se dogodi posle toliko odlaganja, ali stvari su izgleda najviše zapele kod suđenja pojedinim srpskim političarima i generalima koja su se otrgla kontroli“, rekao je Barak Obama na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući.
Obama, kako je rekao, nije upućen u rad tog suda jer je on nezavisan, ali ga je je ipak pohvalio zato što je požurio s nizom oslobađajućih presuda u poslednjih mesec-dva. Ipak, budući da su na red došli srpski zločinci, stvari ne stoje tako jednostavno, zato što po sili pravde i logike, oni moraju da robuju, za šta je potrebno malo više vremena nego prosto doneti oslobađajuću presudu.
Na konferenciji je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel koja je izrazila žaljenje što se po ko zna koji put odlaže Smak sveta. Ipak, ona je obećala da će, koliko je to u njenoj moći, do kraja sveta doći u najkraćem roku, svakako pre nego što Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU.

Josipović: Srbija ne čini ništa za povratak hrvatskih izbeglica

Subotica, 19. 12. 2012. godine – Upoređujući položaj srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je za emisiju „Radar“, „Radio televizije Vojvodine“ (RTV), da Hrvatska osigurava bolje uslove za delovanje zastupničkih tela srpske manjinske zajednice.
Do ovog zaključka Josipović je došao upoređujući i rezultate popisa stanovništva u Hrvatskoj koji su objavljeni pre dva dana (posle više od godinu i po dana obrade), iz kojih se vidi da Srbi i dalje nastavljaju bezumno dobrovoljno iseljavanje koje su samoorganizovano započeli još u vreme akcija „Bljesak“ i „Oluja“ 1995. godine.
„Države bi trebalo da budu velikodušne prema manjinama, jer ne ugrožavaju manjine naše države već su one naše bogatstvo“, kazao je on.
Dodao je da su uslovi za povratak izbeglica u Hrvatskoj bolji. Josipović je naglasio da Srbija ne čini ništa u vezi sa pitanjem povratka hrvatskih izbeglica iz Srbije. Hrvatima izbeglim iz Srbije nisu obezbeđena ni najosnovnija prava na povratak. Masovno i nasilno iseljavanje Hrvata iz Srbije koje se događalo tokom čitavih devedesetih godina ni na koji način nije kažnjeno, ni sankcionisano u Srbiji, i to je nedopustivo. Sama ta činjenica odvlači masovni povratak Hrvata u Srbiju.
„Uslovi života u povratničkim krajevima u Hrvatskoj nisu dobri ni za Srbe, ni za Hrvate, pre svega zbog ekonomskih razloga“, istakao je Josipović i dodao da će Hrvatska podneti krivičnu prijavu protiv Srbije zbog nepoštovanja odluka međunarodnog prava.

Jedan komentar

  1. SATANISTICKI SMRADOVI POGANI…..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *