Смак света одложен због спорости Хашког трибунала

Вашингтон, Брисел, 20. 12. 2012. године (Бе92) – Дуго најављивани Смак света који је требало да се одржи 21. децембра ове године, одложен је до даљњег зато што Трибунал за ратне злочине у Хагу није завршио свој рад у предвиђеном року. Према наводима председника Обаме, планирани и дуго очекивани крај света ипак се неће догодити онако како је било договорено.
„Ми смо Трибуналу у Хагу у више наврата говорили да што пре заврше посао како би Смак света напокон могао да се догоди после толико одлагања, али ствари су изгледа највише запеле код суђења појединим српским политичарима и генералима која су се отргла контроли“, рекао је Барак Обама на јучерашњој конференцији за новинаре у Белој кући.
Обама, како је рекао, није упућен у рад тог суда јер је он независан, али га је је ипак похвалио зато што је пожурио с низом ослобађајућих пресуда у последњих месец-два. Ипак, будући да су на ред дошли српски злочинци, ствари не стоје тако једноставно, зато што по сили правде и логике, они морају да робују, за шта је потребно мало више времена него просто донети ослобађајућу пресуду.
На конференцији је присуствовала и немачка канцеларка Ангела Меркел која је изразила жаљење што се по ко зна који пут одлаже Смак света. Ипак, она је обећала да ће, колико је то у њеној моћи, до краја света доћи у најкраћем року, свакако пре него што Србија добије датум за почетак преговора са ЕУ.

Јосиповић: Србија не чини ништа за повратак хрватских избеглица

Суботица, 19. 12. 2012. године – Упоређујући положај српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији, хрватски председник Иво Јосиповић рекао је за емисију „Радар“, „Радио телевизије Војводине“ (РТВ), да Хрватска осигурава боље услове за деловање заступничких тела српске мањинске заједнице.
До овог закључка Јосиповић је дошао упоређујући и резултате пописа становништва у Хрватској који су објављени пре два дана (после више од годину и по дана обраде), из којих се види да Срби и даље настављају безумно добровољно исељавање које су самоорганизовано започели још у време акција „Бљесак“ и „Олуја“ 1995. године.
„Државе би требало да буду великодушне према мањинама, јер не угрожавају мањине наше државе већ су оне наше богатство“, казао је он.
Додао је да су услови за повратак избеглица у Хрватској бољи. Јосиповић је нагласио да Србија не чини ништа у вези са питањем повратка хрватских избеглица из Србије. Хрватима избеглим из Србије нису обезбеђена ни најосновнија права на повратак. Масовно и насилно исељавање Хрвата из Србије које се догађало током читавих деведесетих година ни на који начин није кажњено, ни санкционисано у Србији, и то је недопустиво. Сама та чињеница одвлачи масовни повратак Хрвата у Србију.
„Услови живота у повратничким крајевима у Хрватској нису добри ни за Србе, ни за Хрвате, пре свега због економских разлога“, истакао је Јосиповић и додао да ће Хрватска поднети кривичну пријаву против Србије због непоштoвања одлука међународног права.

Један коментар

  1. SATANISTICKI SMRADOVI POGANI…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *