15. септембар – Маринци и у Судану, Ал Каида “циља” дипломате

ВАШИНГТОН – Тим америчких маринаца предвиђених за брза дејства упућен је у Судан, где су јуче демонстранти у престоници Картуму покушали да провале у амбасаду Сједињених Држава.

Укупан број повређених у више десетина градова, у којима су организовани протести, немогуће је прецизно утврдити.

САД размештају своје снаге како би могле истовремено да реагују на нереде и нападе на дипломатска представништва на 17 или 18 локација у исламском свету.

“Морамо да будемо спремни за могућност да се отму контроли протести”, изазван емитовањем антимуслиманског филма “Невиност муслимана”, казао је саопштио је амерички државни министар одбране Леон Панета магазину Форин полиси.

Он није изнео детаље о размештању безбедносних снага, али Форин полиси наводи да Пентагон тренутно разматра слање педесетак маринаца ради заштите америчке амбасаде у Судану. Једна особа погинула је у петак у нападу на америчку амбасаду у Картуму, где су нападнуте и британска и немачка амбасада.

Ал каида позива на убиства америчких дипломата

Огранак Ал каиде у Јемену позвао је муслимане да протестују и убију што више америчких дипломата у исламским земљама због филма у којем се исмева пророк Мухамед, који та терористичка организација сматра наставком крсташких ратова против ислама.

И у Аустралији протести због антиисламског филма

Неколико стотина демонстраната, који су бацали флаше и ципеле на амерички конзултат, сукобило се данас са полицијом у Сиднеју, пошто се талас протеста због филма у коме се исмева ислам проширио на Аустралију.

Протести због антиисламског филма и на Малдивима

Неколико стотина демонстраната протестовало је испред зграде Уједињених нација на Малдивима због антиисламског филма који је покренуо протесте широм света, саопштила је данас полиција.

Аутор спорног филма на разговору са полицијом

Аутор антиисламског филма који је изазвао протесте широм муслиманског света Накула Баселеј Накула из Калифорније, који је осуђен због банкарске преваре, отишао је на разговор са полицијом због могућег кршења условне казне, саопштила је данас полиција.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *