15. septembar – Marinci i u Sudanu, Al Kaida “cilja” diplomate

VAŠINGTON – Tim američkih marinaca predviđenih za brza dejstva upućen je u Sudan, gde su juče demonstranti u prestonici Kartumu pokušali da provale u ambasadu Sjedinjenih Država.

Ukupan broj povređenih u više desetina gradova, u kojima su organizovani protesti, nemoguće je precizno utvrditi.

SAD razmeštaju svoje snage kako bi mogle istovremeno da reaguju na nerede i napade na diplomatska predstavništva na 17 ili 18 lokacija u islamskom svetu.

“Moramo da budemo spremni za mogućnost da se otmu kontroli protesti”, izazvan emitovanjem antimuslimanskog filma “Nevinost muslimana”, kazao je saopštio je američki državni ministar odbrane Leon Paneta magazinu Forin polisi.

On nije izneo detalje o razmeštanju bezbednosnih snaga, ali Forin polisi navodi da Pentagon trenutno razmatra slanje pedesetak marinaca radi zaštite američke ambasade u Sudanu. Jedna osoba poginula je u petak u napadu na američku ambasadu u Kartumu, gde su napadnute i britanska i nemačka ambasada.

Al kaida poziva na ubistva američkih diplomata

Ogranak Al kaide u Jemenu pozvao je muslimane da protestuju i ubiju što više američkih diplomata u islamskim zemljama zbog filma u kojem se ismeva prorok Muhamed, koji ta teroristička organizacija smatra nastavkom krstaških ratova protiv islama.

I u Australiji protesti zbog antiislamskog filma

Nekoliko stotina demonstranata, koji su bacali flaše i cipele na američki konzultat, sukobilo se danas sa policijom u Sidneju, pošto se talas protesta zbog filma u kome se ismeva islam proširio na Australiju.

Protesti zbog antiislamskog filma i na Maldivima

Nekoliko stotina demonstranata protestovalo je ispred zgrade Ujedinjenih nacija na Maldivima zbog antiislamskog filma koji je pokrenuo proteste širom sveta, saopštila je danas policija.

Autor spornog filma na razgovoru sa policijom

Autor antiislamskog filma koji je izazvao proteste širom muslimanskog sveta Nakula Baselej Nakula iz Kalifornije, koji je osuđen zbog bankarske prevare, otišao je na razgovor sa policijom zbog mogućeg kršenja uslovne kazne, saopštila je danas policija.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *