Европа против Христа

Пише Зоран Милошевић

Како су у низу земаља Европске уније које се диче својом толерантношћу и политичком коректношћу, и у којима постоји права „манија“ заштите придошлих муслимана и других верских мањина (пагана, секташа и сатаниста), којима се излази у сусрет и у  најбизарнијим захтевима, име Спаситеља, као и крст, постали нежељена „страшила“

Крајем јуна ове године агенције, првенствено посвећене питањима вере, пренеле су заиста невероватну вест: Британац, педесетогодишњи лекар Ричард Скот, који је цео живот посветио медицини, током једног прегледа нашао је за сходно да са пацијентом разговара о Христу и због тог „преступа“ је добио отказ. То је више аналитичара навело на заједнички закључак: да је француски књижевник Виктор Иго жив јунаци његових романа вероватно би били људи који искрено исповедају хришћанство, јер у Европској унији, а посебно у Енглеској, све је мање места за ову веру. Ако би се, дакле, „обрадиле“ вести из многих делова ове наддржавне творевине, онда није могуће извести другачији закључак.

НЕМА ТОЛЕРАНЦИЈЕ ЗА ХРИШЋАНСТВО

[restrictedarea]

Заиста је то тешко замисливо, али у низу држава Европске уније, која се дичи својом толерантношћу и политичком коректношћу, име Спаситеља и крст постали су страшила. У Унији постоји просто манија заштите придошлих муслимана и других верских мањина (пагана, секташа и сатаниста), којима се излази у сусрет и у најмањим и најбизарнијим захтевима. Међутим, толеранција престаје када је реч о хришћанству. Споменути лекар, који има 28 година стажа, а живи у грофовству Кент, само је  један од примера како се послодавци и државни представници односе према хришћанима. Није познато ко је доктора Ричарда Скота пријавио надлежнима – сам болесник или нека од медицинских сестара које су слушале разговор, што није неважно, јер су одлично препознали однос власти према хришћанству и само манифестовали лојалност према захтевима послодавца и државе. У сваком случају – остаје чињеница, да је поднета жалба да је лекар „вређао пацијента причама о Христу“. Предмет је дошао чак до Истражног комитета генералног медицинског савета, који је закључио да је споменути лекар „злоупотребио службени положај разговором о Христу, што није примерено постојећим стандардима“ и изрекли су „писмени укор“. Изречени укор је послужио послодавцу као изговор за отказ!
Случај доктора Скота очигледно представља снажно сведочанство о томе да је разговор о Христу у Европској унији на радном месту, па макар био мотивисан жељом да се пацијенту помогне, веома ризичан и чак опасан поступак. Подсетимо и да су управо овог пролећа у Британији отпуштена четири радника под образложењем „да су на ланчићима носили крст“! Ови радници нису ништа говорило о Христу, само су носили мале златне крстиће на својим ланчићима око врата.
Наравно, отпуштени Британци су се обратили домаћем суду и изгубили судски спор, па су се обратили Европском суду у Стразбуру у вези са питањем  права човека, тј. због дискриминације хришћана у Великој Британији. Преступ споменутих хришћана је, како смо навели, ношење (малог златног) крста на ланчићу, због чега су од послодавца добили отказ. Споменуту четворку су пријавиле колеге муслимани „да њихови крстови вређају њихова верска осећања“, а послодавци су поставили ултиматум: или скините крстиће, или отказ. Пошто су одбили да то ураде, добили су отказ. Британски суд је подржао послодавце, те споменути хришћани сада траже заштиту у Стразбуру. Предмет носи назив „Случај крста“. Британски хришћански страдалници се надају да су у праву, јер девети члан Европске конвенције о људским правима штити хришћане, пошто дозвољава да се на послу носи крстић на ланчићу. Овај део Европске конвенције је иначе посвећен слободи мисли, савести и религије. Међутим, британска влада припрема одговарајући противудар, јер је припремила закон по којем „хришћани не смеју на радном месту да истичу припадност својој религији“. Аргументација министара је врло „креативна“: нигде није речено да су хришћани у обавези да носе крстиће или друге доказе своје вере“. Но, британска влада овде даје простор да коначну реч дају послодавци. Уколико они дозволе да запослени носе крст, онда нема проблема, али ако захтевају да се крстићи скину са ланчића, радници то морају да учине да не би остали без посла.

Стари грб Реал Мадрида са крстом на врху круне (лево), и нови, без крста (десно)

ПРИПРЕМА ТЕРЕНА ЗА НОВУ РЕЛИГИЈУ?
Чињеница је да су све веће религије у Британији гневно реаговале на ово „стваралаштво“ британске владе. Сам архиепископ кентерберијски лорд Џорџ Кери је рекао да је ово „невероватан притисак на хришћане“. У хришћанској традицији крст није само прости накит и сведочанство вере, већ и заштита од животних тешкоћа и искушења. Уколико се хришћанин приморава да скине крстић са ланчића, према хришћанском вредносном систему и праву, то је мешање у слободу вероисповедања. Тако су некад размишљали и  представници атеистичке власти у Совјетском Савезу. Да ли понашање британских власти у вези са питањем односа према хришћанству говори да они припремају терен за неке друге симболе и неку нову религију?
Британија је у марту 2012. године донела закон који ступа на снагу до 2015. године, који отвара нову страницу у историји парламентаризма и либералне демократије. Према овом закону из свих службених докумената мора да нестане полно одређење (мушкарац и жена, мајка, отац, младожења и млада и томе слично), а препоручено је да се користи појам „партнер“. Закон је донет у оквиру регулисања хомосексуалних бракова, „како би заштитио душе и емоције ове популације“. Правници су одмах поставили питање шта ће се онда догодити са Светим писмом (Библијом) и молитвом „Оче наш“, и учењем да је Црква невеста Христова? Шта ће бити са хришћанском схватањем да смо сви ми браћа и сестре? Овде, наравно, није крај, јер су се припадници геј популације обратили влади да до 2015. године „исправи и застареле речнике из времена патријархално-матримонијалне културе“. Наравно, британска влада је ово уважила и већ се ради на штампању речника који садрже нове, политички коректне појмове. Поред тога, британска влада је већ дала упутства медијима да из употребе избаце „нетолерантне“ речи из времена патријархално-матримонијалне културе, због којих могу да се покрену судски спорови.
„Британско правосуђе, корак по корак, напушта заштиту хришћанских вредности“ – жали се бивши архиепископ кентерберијски лорд Кери. Но, знатно раније британско друштво је постало табула раса за мисионаре из целог света. Сваки пристигли мисионар на британском телу црта своје узоре и жеље – било полумесец или руне, било друге религиозне симболе и садржаје.
Да у Европи зри „хришћанско питање“, истраживач може да се увери и у другим државама. У Швајцарској је група исламских друштвених организација поднела надлежним државним институцијама предлог да се са државне заставе уклони крст. Иницијативу тренутно разматра Савет кантона, а каква ће одлука бити неизвесно је.

НЕМА МИЛОСТИ ЗА „РЕАЛ МАДРИД“
Заиста је тешко замислити Европу без крстова, али управо и најримокатоличкије државе Европске уније – Шпанију и Италију – то изгледа чека. Суштина је да су спонзори европских фудбалских клубова, али и других организација, све више богати Арапи муслимани. Они, по правилу, када прилажу новац траже да се из симбола клубова, институција и слично уклоне сви хришћански симболи – посебно крст. Управо тако нешто је доживео познати фудбалски клуб „Реал Мадрид“, који је ФИФА прогласила најбољим клубом у XX веку, јер уклања крст из свог симбола клуба. Наиме, на захтев спонзора муслимана клуб је 8. априла 2012. године донео одлуку да промени амблем клуба тако што ће уклонити крст. На тај начин после 90 година, краљевски клуб Реал остаје без препознатљивог симбола. Образложење је поприлично жалосно. „Крст се уклања да би се оснажила популарност клуба међу муслиманима Европе и Блиског истока.“ Пре тога како наводи сајт „jssnews.com“ постало је познато да ће и Барселона са свог амблема уклонити крст (био је у центру), тако што је избрисала његов хоризонтални део и он се претворио у палицу. Ово су захтевали спонзори из Катара, тачније исламски теолог сунит Јусуф ал Карадаи, који, иначе, јавно подржава тероризам против неверника, тј. немуслимана. Тако је ислам победио и на фудбалском пољу.
Шта рећи на жалбу турског адвоката Каска УЕФА усмерену против Милана, наводно јер његов амблем вређа муслимане („подсећа их на крсташе“). Муслимани траже да се замени крст на медицинским установама и одећи лекара, посебно оних на спортским теренима. Зато се неки европски спортски коментари питају да ли ми то сањамо? Да ли ћемо када се пробудимо видети крстове на хришћанима, амблемима или медицинским установама?
Да Европа не штити своје „хришћанске корене“ постаје сасвим јасно, ако се погледа шта се догађа у муслиманским државама где отворено стварају законски услове за прогон хришћана. На пример, у Северној Нигерији представник исламске организације „Боко Харам“ изјављује: „Стварамо услове и законе којима ћемо ударити по хришћанима тако да их застрашимо влашћу ислама, посебно да омогућимо отмицу њихових жена, и тако потпуно уништимо хришћане у нашој земљи“. „Наравно“, истичу даље представници „Боко Харама“, „дозволићемо да хришћани откупе своје жене, али само под условом да оду из државе. Ми, дакле, стварамо такве услове да хришћани у потпуности нестану, чиме стварамо претпоставке за стварање исламске државе у којој хришћани не могу да опстану“. Да ли ће, пита се Дарја Сивашенкова, на страницама сајта „правда.ру“ и муслимани и њихови „хришћански“ помагачи у Европи ускоро поћи примером Нигеријаца? Све чињенице указују да хоће.

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. “Tajna bezakonja” uveliko ‘napreduje’ ??! A “Evropa” – ‘hita’ u svoju propast ?! Da li je “to”, zasto je bivsi papa toliko ‘agitovao’ …. ? …. Zar nije bolje, biti i ‘najgori’ – ‘neuracunljiv’ itd. nego: “be in that number” ?!

  2. IMA NAS JOS VERNIKA . NE STIDIM SE VERUJEM BOGA I DOK ZIVIM BORICU SE ZA KRS CASNI PRAVOSLAVNI.

  3. Зоран Ђорђевић

    Не разумем. Муслиман има право да каже да му смета крстић који ја носим око врата, а ја немам права да се буним што његова жена носи бурку. Да ли то хришћани постају верници другог реда?

  4. Muslimani nisu hrišćani i oni su u usponu rađanjem šire se po celom svetu.Hrišćani Zapadni širili su veru Hristovu istrebljenjem celih naroda Severne i Južne Amerike. Na tim prostorima rađaju se SEKTE svih fela gde ima namanje Hrista i
    njegove istine.Novac,novac i samo novac je nova VERA koja je suprotna Hristivom učenju.Evropa i Amerika postaju stvarno bez
    HRISTA jersu počinili zločine gde je njihova vojska stigla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *