16. јул – Амбасадор Шведске:Апсурдно да Србија призна Косово

БЕОГРАД – Амбасадор Шведске у Србији Кристер Асп изјавио је да је апсурдно очекивати да Србија призна независност Косова, и да то од ње нико и не тражи, будући да то није учинило ни пет држава ЕУ.

“Нико то од Србије не очекује нити тражи као услов за приступање ЕУ, али се од Београда очекује да оствари добросуседске односе”, изјавио је шведски амбасадор за данашњу “Политику”.

Он је објаснио да представнике Београда и Приштине очекују разговори о електричној енергији, телекомуникацијама, дозволама за прелетање, и додао да ће те теме техничког дијалога бити теже од оних које су већ договорене и примењују се на терену.
“Ма колико да је решавање техничких проблема важно, Стокхолм верује да је ради постизања трајнијег одрживог решења потребна нека врста политичких преговора на вишим нивоима. Председник Николић изразио је спремност да се сретне са Атифетом Јахјагом, и то је врло позитиван сигнал”, рекао је Асп, и поручио да би упоредо са тиме требало успоставити дијалог између северног дела Косова и Приштине.

Према његовим речима, Шведска жели да види Србију што пре интегрисану у ЕУ, јер би то имало позитиван утицај на развој читавог региона. Шведска, додао је он, сматра да би Србија могла да у децембру добије датум почетка преговора о чланству у ЕУ.

“Остаје још септембар, октобар и новембар, и ако се остваре позитивни сигнали нових власти, то је довољно времена да се оствари напредак и поправе односи са приштином. Касније, политички преговори би морали да се воде и између северног дела Косова и Приштине, упоредо са онима које би водили Београд и Приштина”, објаснио је Асп.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *