16. jul – Ambasador Švedske:Apsurdno da Srbija prizna Kosovo

BEOGRAD – Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp izjavio je da je apsurdno očekivati da Srbija prizna nezavisnost Kosova, i da to od nje niko i ne traži, budući da to nije učinilo ni pet država EU.

“Niko to od Srbije ne očekuje niti traži kao uslov za pristupanje EU, ali se od Beograda očekuje da ostvari dobrosusedske odnose”, izjavio je švedski ambasador za današnju “Politiku”.

On je objasnio da predstavnike Beograda i Prištine očekuju razgovori o električnoj energiji, telekomunikacijama, dozvolama za preletanje, i dodao da će te teme tehničkog dijaloga biti teže od onih koje su već dogovorene i primenjuju se na terenu.
“Ma koliko da je rešavanje tehničkih problema važno, Stokholm veruje da je radi postizanja trajnijeg održivog rešenja potrebna neka vrsta političkih pregovora na višim nivoima. Predsednik Nikolić izrazio je spremnost da se sretne sa Atifetom Jahjagom, i to je vrlo pozitivan signal”, rekao je Asp, i poručio da bi uporedo sa time trebalo uspostaviti dijalog između severnog dela Kosova i Prištine.

Prema njegovim rečima, Švedska želi da vidi Srbiju što pre integrisanu u EU, jer bi to imalo pozitivan uticaj na razvoj čitavog regiona. Švedska, dodao je on, smatra da bi Srbija mogla da u decembru dobije datum početka pregovora o članstvu u EU.

“Ostaje još septembar, oktobar i novembar, i ako se ostvare pozitivni signali novih vlasti, to je dovoljno vremena da se ostvari napredak i poprave odnosi sa prištinom. Kasnije, politički pregovori bi morali da se vode i između severnog dela Kosova i Prištine, uporedo sa onima koje bi vodili Beograd i Priština”, objasnio je Asp.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *