03. јул – Исповест норвешког новинара са Газиместана

ФРАНКФУРТ – На мети косовске полиције током видовданског парастоса на Газиместану, када су Албанци молотовљевим коктелима и каменицама гађали школске аутобусе, био је и норвешки новинар и писац, некадашњи официр Кфора Кристијан Каш, који је осуђен за нарушавање јавног реда и мира, због чега најављује тужбу против косовске полиције, а наредне године и објављивање књиге “Извини, Србијо”.

Каш, познат по томе што је својевремено јавно затражио опроштај од Срба због зла које су претрпели током и после НАТО бомбардовања 1999. године, за франкфуртске “Вести” је рекао да је у Грачаници имао мајицу са српском заставом јер је хтео да покажем поштовање према Видовдану.

“Док смо чекали испред Газиместана, чуо сам да то баш није паметно, па сам мајицу скинуо и ставио у торбу, а качкет са српском заставом сам ставио у џеп. Нисам хтео да провоцирам. Када сам дошао код полицајаца, они су ми отворили торбу, извадили мајицу и без речи је бацили. Рекао сам им да сам међународни новинар и да на то немају право, а један ми је на то одбрусио: Ово је Албанија, није Србија. Одговорио сам: Извините, ово је Србија”, описао је свој сусрет са косовском полицијом на Видовдан.

Пошто је инсистирао да некоме укаже на неслагање са таквим поступањем, испитали су га из обавештајног одељења косовске полиције. “Између осталог, рекли су да сам на Косово ушао илегално јер сам дошао преко севера“, додао је он.

“Одговорио сам да није моја грешка што немају царину на северу. Рекао сам им и да ми је жао што има таквих полицајаца у КПС-у који не поштују слободу говора и људска права, на шта су ми одговорили – ако је то тако у Европи, онда нећемо у Европу! Разумем да су Албанци много осетљиви јер су у процесу изградње идентитета – али кажу да су мултиетничко друштво, а сметају им српске заставе. А, на сваком ћошку у Приштини висе косовске и албанске заставе заједно”, казао је Каш.

Он је рекао да је платио 500 евра казне и сада окупља адвокате да тужи косовску полицију.

“Позивам све спремне да се боре за људска права да ми се придруже. На Газиместану косовска полиција је била та која је провоцирала. Не кажем да треба судити сваком полицајцу. Има и поштених људи. Неки су ми незванично рекли да нису добро поступали”, истакао је Норвежанин.

Он је објаснио да је на Косово као припадник Кфора дошао из демократске Норвешке да помогне да се направи демократија и бране људска права.

“Био сам идеалиста, превише наиван. Када сада читам шта сам написао као официр за информисање, није ми то пријатно искуство. Али, све ћу то написати у књизи “Извини, Србијо” која излази наредне године. Први осећај колективне кривице осетио сам 16. фебруара 2001. године, када сам видео у Подујеву бомбама уништен аутобус Ниш експреса. Запитао сам се зашто само ушли у рат, шта смо то урадили Србима. Зато сам и поново дошао да им се лично извиним”, нагласио је он.

Каш је истакао да је био део НАТО на Космету и да Срби имају право да буду љути и да не може да их натера да прихвате његово извињење, али да он може да тражи опроштај.

“У мојој земљи не знају довољно шта се дешава у Србији. Наш садашњи министар одбране каже да Рамбује није био довољан разлог за рат. У нашем парламенту има 169 посланика. Када издам књигу, лично ћу сваком од њих дати по примерак. Замолићу их да добро размисле када буду следећи пут одлучивали да Норвешка иде у рат”, рекао је Каш.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *